La lluita contra la pandèmia
Almenys 2.000 professors no han anat a treballar aquest dilluns a Catalunya
CCOO estima que entre un 4% i un 6% de docents de tot Espanya està de baixa i augura que la xifra anirà a més
El Departament d’Educació ha realitzat 1.517 nomenaments de substituts, que s’afegeixen als 571 de divendres
Inquietud i nervis aquest dilluns de tornada a l’escola després de les vacances de Nadal. Nervis dels infants per retrobar-se amb els companys. Nervis d’un altre tipus de famílies i professors, conscients que aquesta tornada a les aules es produeix en plena sisena onada de la pandèmia amb un repunt important de casos de covid i amb un nou protocol en la gestió de les quarantenes escolars: per confinar una classe serà necessari que hi hagin cinc positius o més, en lloc d’un com fins ara.
En aquests últims dies, a causa de l’òmicron, pràcticament tothom té algun familiar, amic o conegut que ha donat positiu. ¿Com es traslladarà això a les escoles? ¿Quantes baixes de professors es produiran? Són els grans interrogants. A CCOO han estimat que entre un 4% i un 6% del personal de centres educatius de tot Espanya no s’ha pogut incorporar a les aules per covid. Això suposa, afegeix el sindicat, la necessitat de contractar 37.000 professionals per cobrir aquestes baixes. Augura, a més, que aquesta xifra s’incrementarà en els pròxims dies.
A Catalunya, almenys 2.000 docents (un 2,5% del total) no han acudit a treballar per motius diversos, no només per covid. El Departament d’Educació ha fet aquest dilluns 1.517 nomenaments de professorat, que se sumen als 571 realitzats divendres, per cobrir les baixes de cinc o més dies. És una mesura extraordinària, ja que en circumstàncies normals només es cobreixen les baixes de set o més dies. Les inferiors a cinc dies no es cobreixen. Per fer front a noves baixes, la conselleria ha ampliat els dies de nomenaments de substituts i interins. De fer-los tres dies a la setmana, es faran cada dia.
A la Comunitat de Madrid, el primer dia va començar amb 2.377 professors de centres públics i concertats de baixa per ser positius en covid-19, xifra que suposa el 2,99% del total, segons dades de la Conselleria d’Educació. A Euskadi, 800 dels 38.000 professionals de la docència no van acudir a treballar. I al País Valencià, dels prop de 78.000 docents, n’han faltat 508 (un 0,6%).
Crítiques sindicals
Els sindicats de docents consideren una «inconsciència» la flexibilització de quarantenes, lamenten que Educació no hagi atès la seva petició de fer PCR i tests a alumnes i mestres abans de l’inici de les classes, com sí que han fet altres països europeus, i fa dies que auguren una allau de baixes entre el professorat. Iolanda Segura, portaveu da la Ustec –-sindicat majoritari entre els mestres catalans–, ha alertat que hi haurà dificultats per cobrir baixes de professors especialistes per la poca disponibilitat de docents: «Suposa més volum de feina per als companys i un caos d’organització», remarca.
La federació catalana d’educació de Comissions Obreres veu «incomprensible» que s’hagin reduït les quarantenes. És una mesura, assenyalen, «que no sembla anar a favor del control de la pandèmia i que deixarà la comunitat educativa indefensa amb el pes de la responsabilitat d’evitar més contagis». Aquest sindicat ha defensat el retorn presencial a les aules, però amb les condicions i recursos perquè sigui segur». Això és, apunten, amb reducció de les ràtios, més contractacions de personal i millora de la ventilació. I denuncia que les administracions «actuen com si no passés res».
Pel que fa a les famílies, totes veuen bé la tornada a classe per la necessitat dels alumnes de tenir assegurat el dret a l’educació, de socialitzar i en benefici de la seva salut mental i de la conciliació familiar. També confien en les escoles com a espais segurs i que les direccions dels centres vetllaran per les mesures de seguretat (mascaretes, ventilació encreuada, higiene i distància).
Discrepància davant les quarantenes
Notícies relacionadesAquesta unanimitat es trenca al parlar de les quarantenes, modificades a proposta de la Comissió de Salut Pública per flexibilitzar-les: només es confinarà un grup si hi ha cinc positius o més. Si n’hi ha quatre casos, la classe no haurà de guardar quarantena. Mentre alguns pares i mares, com els de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (Affac), ho veuen bé i confien en el bon ritme de la vacunació (un 30% de nens de 5 a 11 anys ja tenen la primera dosi de la vacuna), d’altres opinen que la mesura no els dona tranquil·litat. És el cas de la plataforma Revolta Educativa, que agrupa més de 5.000 famílies. Consideren «una temeritat» reduir les quarantenes, denuncien que l’Administració «ha perdut el cap» i critiquen les «improvisacions» i la «falta de mesures» per garantir la seguretat a les escoles, com podrien ser els cribratges massius.
Catalunya oferirà tests d’antígens gratis als alumnes de les classes on hi hagi algun positiu. Quan hi hagi un cas positiu en el grup de convivència estable s’oferirà i es recomanarà la possibilitat de fer-li un test d’antígens gratuït entre els dies 0 i 1 en una de les farmàcies adherides al programa. En el cas de l’educació infantil, s’oferirà en un punt centralitzat o en un centre d’atenció primària. Aquesta nova mesura que ha adoptat la Generalitat no figura entre les recomanacions del document de la Comissió de Salut, però les autoritats sanitàries catalanes consideren «important» que es mantingui per afavorir el control de la pandèmia.
Nens Mestres i professors Educació primària Educació infantil Nou curs Educació a Catalunya Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Col·legi Coronavirus
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors