Accelerar el procés

Argimon demana cursar la baixa de metges i mestres amb una declaració autoresponsable

El conseller de Salut ha argumentat que d’aquesta manera s’agilitaria el procés per a les substitucions i es contribuiria a descongestionar l’atenció primària

Argimon demana cursar la baixa de metges i mestres amb una declaració autoresponsable

ACN / ALEIX FREIXAS

2
Es llegeix en minuts
ACN

Josep Maria Argimon ha fet una crida a la Seguretat Social perquè metges i mestres puguin cursar les baixes laborals amb una declaració d’autoresponsabilitat. El conseller de Salut ha argumentat que d’aquesta manera s’agilitaria el procés per a les substitucions i es contribuiria a descongestionar l’atenció primària.

Així ho ha afirmat a la televisió catalana, TV-3, on també ha augurat que s’arribarà al pic de la sisena onada de la covid-19 en un màxim d’entre 7 i 10 dies. Després que 440.000 persones s’hagin infectat en vuit dies, el conseller ha afirmat que aquesta setmana el nombre de contagis és un 2% superior a l’anterior, fet que marca una «desacceleració clara».

Sobre les baixes laborals, el conseller de Salut ha recordat que aquesta mesura es demana des del tancament de la conca de Òdena (Anoia), encara amb Alba Vergés com a consellera. Ha recordat que aquest sistema és el que s’utilitza «de manera excepcional» al Regne Unit, però ha lamentat que la Seguretat Social no estigui per la feina, segons la seva versió.

Entre 7 i 10 dies per arribar al pic

En un context de baixes de metges i docents en l’epicentre de la sisena onada de la pandèmia, una onada que pot arribar al seu punt màxim en una setmana, com a màxim 10 dies, segons els càlculs del conseller.

En aquest sentit ha afirmat que ja estem en una «desacceleració clara», però ha alertat que abans no s’aconsegueixi superar aquesta nova sotragada, la societat haurà d’acostumar-se a uns serveis «diferents dels que està acostumada» preveient la saturació de la xarxa sanitària.

I aquesta mateixa saturació comporta el que ha denominat «onada oculta», el retard en el tractament o diagnòstic d’altres malalties per l’allau de casos de coronavirus.

Quarta vacuna, adaptada a òmicron

En el mateix sentit, Argimon ha considerat que «encara és prematur» per gripalitzar la covid, el terme que va utilitzar ahir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per definir la manera de tractar la infecció una vegada la població està majoritàriament vacunada.

També, el conseller de Salut ha desconfiat de la quarta vacuna, la que ha començat a impartir, de moment, Israel. Així, ha recordat que la vacuna s’ha desenvolupat a partir de la seqüenciació de la primera variant del virus, la de Wuhan, per la qual cosa, «no té gaire sentit» inocular-la a un infectat d’òmicron, que ha canviat de manera considerable.

Notícies relacionades

En tot cas, sí que ha pronosticat que la pandèmia acabarà passant «quan tothom hagi tingut contacte amb el virus», bé a través de les vacunes, bé de manera natural, i ha pronosticat que cap a la primavera s’haurà d’afrontar una nova manera de tractar la malaltia.

Finalment, també ha indicat que els infectats d’òmicron es poden vacunar amb la dosi de reforç a les quatre setmanes, tal com indica el protocol, però que es poden esperar uns mesos a fer-ho, ja que la immunització natural, «la més bona entre cometes», dura mig any segons els càlculs dels experts del Departament de Salut.