La sisena onada no frena

Un metge de primària atén al dia més de 100 pacients amb covid

  • Els CAP catalans van rebre 100.000 visites aquest dilluns, Salut ha registrat més de 43.000 contagis en les últimes hores i les ucis ja superen els 500 pacients

Un metge de primària atén al dia més de 100 pacients amb covid

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un metge de família està atenent, de mitjana, uns 110 pacients amb covid-19 per dia. Per fer-se una idea de la magnitud de la xifra convé recordar que, després de la vaga de l’atenció primària catalana el 2018, Salut havia acordat amb els sindicats que cada facultatiu atengués un màxim de 28 pacients al dia (si bé, molts doctors denuncien que aquest acord va ser paper mullat, ja que ja abans de la covid-19, continuaven visitant una mitjana de 30 o 40 pacients diaris).

110 pacients amb covid-19 per dia i metge demostra la voràgine a la qual estan sotmesos els centres d’atenció primària (CAP), els que surfegen com poden aquesta sisena onada pandèmica que està batent tots els rècords de contagis (no així d’hospitalitzacions, ingressos en ucis i mortalitat, gràcies a la protecció de la vacuna).

Més xifres preocupants. Només dilluns, l’atenció primària de Catalunya va rebre 97.081 visites per covid-19, segons xifres de la Conselleria de Salut. «Tenim una quantitat immensa de positius per covid-19. Amb simptomatologia lleu, això sí», certifica la metge de família del CAP Doctor Robert (Badalona) Laura Conangla, que a més és vocal primera de la junta directiva de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). «Al meu CAP estem veient uns 110 pacients amb covid al dia per metge. I en urgències uns 83 pacients assegura.

Els pacients amb coronavirus que arriben als CAP estan «vacunats», diu Conangla, però van al seu centre per aconseguir una baixa. «Estem desprogramant coses que no són urgents, com per exemple, una analítica de control», diu aquesta metge de família, que adverteix del perill, una vegada més, de perdre el seguiment dels pacients amb patologies cròniques.

«Pensem que estem arribant ja al pic perquè no podem més. La situació és tremenda. A més que també hi ha baixes entre els metges. Ara mateix al CAP Doctor Robert, dos dels seus 10 metges estan de baixa», assenyala Conangla. Aquesta metge creu també que la pandèmia de covid-19 està entrant en una fase «endèmica» a causa de la seva enorme extensió. «Sembla un problema extern que s’hauria d’abordar de manera diferent», diu. ¿Com?

«La majoria dels pacients amb covid-19 que venen no necessiten assistència mèdica, tenen un quadro que sembla un refredat. Venen per la baixa. Però no pot ser que aquests assumptes burocràtics ens facin perdre el diagnòstic d’un càncer o el seguiment d’una patologia crònica». Per això Conangla creu, per exemple, que ja no té sentit «tancar» els contactes de positius a casa.

Si als hospitals arriben els pacients amb covid-19 més greus, als CAP arriben «tots»: des del més lleu al més greu. «I la primària continua estant infradotada», denuncia aquesta metge de família.

Rècord de contagis

En les últimes hores, Salut ha registrat 43.512 positius per covid-19, cosa que ha fet augmentar de nou la mitjana setmanal que començava a descendir. A més que l’atenció primària continua saturada, els hospitals continuen sumant ingressos i ocupant noves unitats de crítics amb pacients amb covid. Aquest dimarts s’han notificat 58 ingressos més i 20 persones més a les ucis. Així, Catalunya ja té 2.290 pacients amb coronavirus en hospitals, dels quals 520 són en unitats de crítics.

No obstant, hi ha indicadors que continuen a la baixa, com la velocitat de propagació del virus (Rt), que aquest dimarts s’ha col·locat en els 1,09 punts. Altres com l’índex de rebrot, que havien donat una treva, remunten molt lleugerament: ha passat de 3.858 a 3.896. En les últimes hores, a més, s’han notificat 89 morts, una xifra elevada que probablement tingui en compte víctimes no notificades durant el cap de setmana.

Altres indicadors de referència continuen també creixent, com és la incidència acumulada a set dies, que ha passat de 1.779 casos per 100.000 habitants a 1.889; i la incidència a 14 dies, que ha pujat dels 3.518 casos per 100.000 habitants als 3.666. Quant a la positivitat (el percentatge de resultats positius en proves PCR i test d’antígens) és del 27,3%, cinc dècimes menys que ahir, però molt superior a aquest 5% establert per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar l’epidèmia sota control.

La situació per comarques

Per comarques, les que tenen avui un risc de rebrot més alt (EPG) són l’Alta Ribagorça, amb 8.830 punt,; el Solsonès (6.695), la Vall d’Aran (6.219) i el Pallars Sobirà (6.147), mentre que totes les altres estan per sobre dels 3.000 punts, quan el llindar de risc alt està situat en 100.

El Barcelonès, la comarca més poblada, té avui un EPG de 3.886, un total de 120 més que ahir, amb una velocitat de propagació (Rt) d’1,10, una centèsima menys.

Notícies relacionades

Per municipis, els que pitjor EPG registren avui són: Santa Perpètua de Mogoda (5.388), Amposta (5.125), Vilafant (5.124), Rubí (5.062) i Sant Adrià de Besòs (5.019).

La ciutat de Barcelona té un risc de rebrot de 3.790, un total de 146 més que ahir, i una velocitat de transmissió (Rt) d’1,09, una centèsima més que la vigília.