La lluita contra la pandèmia
El canvi del protocol de quarantenes redueix de 291 a 1 les aules confinades a Catalunya
El nou protocol de gestió de casos covid desperta dubtes entre docents i famílies
El segon trimestre del curs escolar ha començat amb 5.509 professors confinats, un 3,4% del total
Primeres dades oficials del primer dia d’escola a Catalunya després de l’aturada de Nadal. Segons el Traçacovid del Departament d’Educació, el segon trimestre del curs ha començat amb 5.509 professors confinats, un 3,4% del total, i una xifra que suposa 2.300 més que el 23 de desembre, quan hi havia 3.209 docents en quarantena per covid o per contacte estret. Números clarament a l’alça que contrasten amb el descens de grups classe confinats: de 291 grups confinats a 23 de desembre s’ha passat a un. El motiu és la modificació del protocol de quarantenes, que només obliga a tancar una aula si hi ha 5 o més positius. El nou protocol també s’ha notat en la baixada d’alumnes en quarantena, que aquest dimarts són 22.572 (l’1,57%) contra els 71.687 registrats el 23 de desembre. En total, sumant alumnes, professors i personal extern, hi ha 28.087 persones en quarantena a les escoles públiques catalanes.
Aquest dimarts, Educació ha nomenat 1.568 professors substituts que s’incorporaran a les aules aquest dimecres per cobrir baixes. S’afegeixen als 1.516 nomenats dilluns i als 571 nomenats divendres. En total, 3.656 docents.
En els últims 10 dies, Educació ha registrat 27.291 casos positius en alumnes i 6.610 casos entre el professorat. A data d’avui, i des que va començar el curs el setembre passat, les escoles catalanes n’acumulen un total de 122.529. Aquesta xifra era de 45.469 positius acumulats a 23 de desembre. Això suposa que entre l’últim dia del primer trimestre i el primer dia del segon s’han produït 77.060 positius més.
Dubtes de profes i famílies
I mentrestant, sobre el terreny, aquest segon dia lectiu ha estat ple de dubtes i descontrol entre docents i famílies sobre com actuar amb el nou protocol de gestió de casos covid a les aules. Per a la persona que ha donat positiu, tot està clar. Però la gestió dels contactes estrets desperta més dubtes.
Un d’aquests dubtes té relació amb els tests d’antígens gratuïts que Salut ofereix a docents i alumnes contactes estrets d’un positiu. Aquest matí molts mestres no sabien on s’havien de dirigir per fer-se aquest test. Buscaven al portal de centres, però no hi apareixia res. La resposta és a la web del Departament de Salut, concretament al llistat de farmàcies adherides per fer tests supervisats. Allà es poden dirigir docents i estudiants afectats per un positiu a classe. Hauran d’esperar, això sí, que l’escola informi el CAP de referència i aquest activi el sistema perquè les farmàcies rebin l’avís amb la llista de membres del grup classe que poden realitzar-se el test, en el cas de primària i ESO. Els alumnes d’infantil es faran el test al CAP, després de rebre la notificació de l’escola.
Un altre dubte obert és què fer amb el grup classe si un dels seus membres és positiu. Amb el nou protocol de quarantenes, si són menys de quatre casos a l’aula, no fa falta fer quarantena. No obstant, el protocol de Salut estableix que s’haurà de fer un test a tots els companys de classe d’aquest positiu, estiguin o no vacunats. Els vacunats podran tornar a classe quan tinguin el resultat negatiu, sempre que no presentin símptomes. Els no vacunats sí que hauran de fer quarantena de set dies.
Aquesta situació es va produir aquest dilluns en una classe de 2n d’ESO de l’escola Montseny, al Poblenou (Barcelona). A les 21.50 hores, les famílies van rebre un correu electrònic de la direcció en què avisava que un alumne havia donat positiu i informava que abans de portar els seus fills al centre els havien de realitzar un test. Així que aquest dimarts els alumnes han començat les classes ‘online’ des de casa. A les 09.00 l’escola donava avís a la seva infermera del CAP de referència i aquesta avisava les farmàcies. A partir de les 12.00, les famílies han pogut portar els seus fills a la farmàcia per al test. Els que han donat negatiu han pogut tornar a classe. Aquí també juga un paper la conciliació, perquè hi haurà pares i mares que no han pogut faltar a la feina i els fills de les quals hauran seguit les classes ‘online’ a l’espera de poder anar a la farmàcia a fer el test.
Famílies i professors també qüestionen que un sol test sigui suficient per descartar el contagi, ja que la càrrega viral evoluciona i potser el virus apareix en els pròxims dies.
I al peu del canó per gestionar tot això, els equips directius dels centres, a qui els ha caigut una allau de noves funcions, com posava sobre la taula Jaume Montsalvatge, professor i responsable de l’àrea de Pedagogia de les Escoles Pies de Catalunya: «Dos dies de classe i equips directius únicament dedicats a gestionar positius per covid, contactes estrets, TAR en farmàcies, comprovació d’immunitzats i no immunitzats». I llançava una pregunta a Educació i Salut: «¿No es podria haver planificat amb una mica més de temps? Tot això, un despropòsit».
Dos dies de classe i equips directius només dedicats a gestionar positius per Covid, contactes directes, TAR a farmàcies, comprovació d’immunitzats i no immunitzats. No es podria haver planificat amb una mica més de temps? Tot plegat un despropòsit.@salutcat @educaciocat
— Jaume Montsalvatge (@J_Montsalvatge) 11 de enero de 2022
La CUP demana cribratges massius
Les xifres a l’alça de docents confinats reafirmen les previsions dels sindicats de mestres, que fa dies que alerten de l’onada de baixes que es produiran. Dels seus avisos s’ha fet ressò aquest dimarts la CUP, que ha reclamat al Govern «cribratges massius» aquesta setmana a les escoles per detectar alumnes infectats per la pandèmia. Segons el diputat Carles Riera, «la comunitat educativa està pagant les conseqüències del dèficit de recursos i de planificació des de l’àmbit sanitari». Riera ha denunciat que «una vegada més la comunitat educativa s’assabenta a última hora de les mesures que haurà d’adoptar de forma immediates per respondre a la pandèmia» i fins i tot «moltes escoles se n’assabenten pels mitjans de comunicació i no pels canals oficials del departament».
Nens Mestres i professors Educació a Catalunya Confinament Coronavirus a Catalunya Col·legi Coronavirus
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034