Crisi del coronavirus
L’Agència Europea del Medicament dubta sobre la necessitat de donar dosis de reforç «contínuament»
El cap d’Estratègia d’Amenaces Sanitàries Biològiques i Vacunes de l’EMA descarta que de moment es pugui tractar la covid-19 com una grip
El cap d’Estratègia d’Amenaces Sanitàries Biològiques i Vacunes de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès), Marco Cavalieri, ha expressat els seus dubtes sobre la necessitat de donar dosis de reforç de la vacuna contra la covid-19 «contínuament» davant el temor de «sobresaturar el sistema immune amb repetides vacunacions».
En una roda de premsa aquest dimarts, aquest representant de l’organisme regulador europeu va apuntar que observen amb «preocupació» una estratègia de vacunació que suposi vacunar-se cada tres o quatre mesos, amb la salvada excepció dels immunodeprimits.
«Cal anar amb compte de no sobresaturar el sistema immune amb repetides vacunacions», va avisar, remarcant que també hi ha el risc de generar «fatiga» entre la població. «Encara no hem vist dades respecte a una quarta dosi, i ens agradaria veure-les abans de poder fer qualsevol recomanació, però alhora, estem bastant preocupats per una estratègia que implica la vacunació repetida en un curt termini», va explicar.
Malgrat que entén que s’hagi administrat una tercera dosi «per la situació epidemiològica actual», Cavalieri va apuntar que la vacunació no es pot repetir «contínuament». «Seria millor començar a pensar en dosis de reforç més espaiades en el temps, que se sincronitzin amb l’hivern, com es fa amb la grip», va proposar.
Descarta ‘gripalitzar’ la covid
D’altra banda, Cavalieri va descartar que de moment es pugui tractar la covid-19 com una grip. «S’està movent cap a una epidèmia, tot i que encara no ha arribat a aquest estatus. Amb l’òmicron hi haurà més immunitat natural, a més de la vacunació, de manera que s’avançarà més ràpidament cap a un escenari d’epidèmia», va remarcar.
Notícies relacionadesEn aquest sentit, va recordar que l’òmicron és «molt contagiosa, per això el nombre de persones infectades és elevat». «És important ser conscient de la seva càrrega potencial i no descartar-la com una malaltia lleu», va insistir.
En qualsevol cas, va tranquil·litzar dient que les vacunes actuals «proporcionen una alta protecció contra la malaltia greu i les hospitalitzacions relacionades amb l’òmicron». «Les dades de Sud-àfrica mostren que les persones que en van rebre dues dosis tenen fins un 70 per cent de protecció. Les dades del Regne Unit mostren que, tot i que la protecció disminueix uns mesos després de la vacunació, torna a augmentar fins al 90 per cent després de la dosi de reforç», va afegir.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi