La pandèmia a Catalunya

Dies de bojos a les farmàcies pels TAR dels nens: «Somio amb els tests d’antígens»

Dies de bojos a les farmàcies pels TAR dels nens: «Somio amb els tests d’antígens»

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La setmana de la tornada al col·le ha suposat una càrrega extra de feina per a les farmàcies catalanes, especialment les adherides al programa de tests d’antígens supervisats, que fan els TAR dels escolars a les aules on hi ha un company positiu. En tres dies, han fet més de 23.000 tests a alumnes i professors, segons dades del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Una càrrega que han suportat amb paciència per fer front a la confusió de les famílies d’una banda, i la lentitud del sistema informàtic del CatSalut, que és on es carreguen tant les receptes electròniques dels tests com els seus resultats, de l’altra.

A la farmàcia Egea Thomas, dimecres a la tarda va ser de bojos: 20 nens en 2 hores, més els altres clients. A sobre, el sistema informàtic «no acompanyava. Es va col·lapsar i no carregava les dades», explica Lourdes Egea. Tampoc va ajudar que les famílies, nervioses, anessin a la farmàcia tot just rebre l’avís de l’escola però sense tenir encara carregada la recepta del test. Explica el cas d’una mare que hi va anar dimecres a la tarda amb els seus dos fills. No tenien la recepta. Van tornar dijous al matí i tampoc. Al final, dijous a la tarda, ja es van poder fer el test. «No fa falta córrer ni venir el primer dia», aconsella. Salut dona quatre dies de marge. Els nens poden anar en tot cas a l’escola. I aquesta farmacèutica apunta que «millor esperar al tercer dia, que si hi ha càrrega viral, serà més alta».

 «Han sigut uns dies de bojos. Jo somio amb els tests d’antígens», confessa Egea. Dijous la situació havia millorat després que Salut implementés millores en el programa.

«Tot millorarà»

Notícies relacionades

«Aquests dies han sigut durs. Tots hem hagut d’adaptar-nos al nou protocol molt ràpid. Hi ha hagut molta confusió de les famílies, que venien sense tenir encara la recepta, pensant que sense el test el nen no podria anar a l’escola. El sistema informàtic no ha sigut tan àgil com tocava. Però estem en una situació excepcional i tots estem donant una resposta excepcional», assenyalava, per la seva banda, Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Bosch apunta, a més, que tot ha coincidit amb una alta incidència de contagis. «Hem tingut molta feina que s’afegeix a la notificació dels positius domiciliaris, l’atenció del dia a dia dels usuaris i les baixes laborals que també patim». Confia que aclarits els dubtes de les famílies i millorat el sistema informàtic del CatSalut, els pròxims dies «tot millorarà».