La lluita contra la pandèmia
Protocol covid a les escoles de Catalunya: ¿Què s’ha de fer en cada cas?
La modificació de les quarantenes escolars ha desencadenat mil dubtes a famílies i docents
La tornada al col·le a Catalunya després de l’aturada nadalenca ha coincidit amb l’aprovació, a dos dies de la tornada a les aules, d’un nou protocol de gestió de casos covid als centres educatius arran de la flexibilització de les quarantenes en totes les etapes que suposa que només es tancarà una aula si hi ha cinc positius o més. Tot això ha sumit en un mar de dubtes professorat i famílies, que encara no saben gaire bé què fer si hi ha un positiu a la classe, què passa amb els contactes estrets, com accedir als tests d’antígens gratuïts, qui ha de fer quarantena i qui no...
Aquesta guia intentarà respondre les preguntes més habituals que es puguin plantejar mares, pares i professors, partint del nou protocol, actualitzat pel Departament d’Educació a data 11 de gener del 2022 i que sigui susceptible d’anar canviant en funció de l’evolució de la pandèmia.
¿Quins símptomes són compatibles amb covid?
Febre o febrícula de més de 37,5 ºC, tos, dificultats per respirar, dolor de coll, refredat nasal, cansament, dolors musculars, mal de cap, dolor de panxa, vòmits, diarrea i pèrdua d’olfacte i gust. Segons el nou protocol, tots aquests símptomes es consideren compatibles amb la covid. En el cas que el seu fill o filla en presenti algun, ni que sigui de forma aïllada, truqui al CAP. Educació demana no portar aquests nens a l’escola i que se’ls faci un test d’antígens. Si dona negatiu, poden anar al col·le.
El meu fill és positiu. ¿Què faig?
Nens, adolescents i adults positius s’han d’aïllar. L’aïllament serà per un mínim de 7 dies a comptar des de l’inici dels símptomes i es mantindrà fins passats 7 dies de la data de realització del test (PCR o TAR). Podran tornar a l’escola quan hagi passat aquell període i sempre que en les últimes 72 hores no hagin tingut símptomes. En el cas dels asimptomàtics, el període compta a partir de la data de realització del test.
Finalitzat el període d’aïllament, no és necessari tornar a fer-se cap test ni presentar cap certificat mèdic per poder tornar a l’escola.
Soc positiu. ¿Què ha de fer el meu fill?
Una altra situació és que la mare o pare d’un nen sigui positiu. En aquest cas, com a convivent d’un cas positiu, el nen es considera contacte estret i ha de sotmetre’s a un test. Si dona positiu, s’haurà de confinar. Si dona negatiu, té la pauta de vacunació completa i no presenta símptomes, no ha de guardar quarantena i pot seguir amb la seva vida normal, prestant atenció a qualsevol possible símptoma. Si el menor no té pauta completa o no està vacunat, haurà de fer quarantena de 7 dies.
¿Qui és contacte estret?
En l’àmbit escolar, es considera contacte estret les persones que formen part d’una aula o d’una activitat extraescolar dins del mateix centre educatiu. En els casos positius simptomàtics, es busquen els contactes des de les 48 hores prèvies a l’inici dels símptomes fins al moment de l’aïllament. En els casos asimptomàtics confirmats per PCR, es busquen els contactes des de les 48 hores prèvies a la data en què es va fer la PCR.
Els tutors d’infantil i primària es consideren contacte estret. En el cas de docents que no pertanyin a aquest grup de convivència estable, se’ls considera contacte estret si han sigut a l’aula sense mascareta durant més de 15 minuts i a menys de 2 metres de distància. A secundària, només es considera contacte estret al professor que no portés mascareta en la interacció amb un positiu.
El meu fill és contacte estret. ¿Què faig?
Amb la flexibilització de quarantenes, la classe no es tancarà fins que hi hagi cinc o més positius en un període de set dies. Però quan es detecta un positiu a l’aula, Salut ofereix (no obliga) a tots els contactes estrets sotmetre’s a un test d’antígens gratuït. Aquests tests es faran als CAP en el cas d’infantil i en farmàcies adherides per realitzar TAR supervisats en els casos de primària i secundària. Aquesta és una mesura que Catalunya manté, a diferència d’altres autonomies. L’escola és qui informa les famílies. També al CAP de referència de l’escola, que activa el sistema perquè les farmàcies tinguin el llistat de totes les persones d’aquest grup que poden realitzar-se el test gratuït. Abans d’acudir a la farmàcia, Salut recomana a les famílies que comprovin si en lamevasalut del seu fill o filla apareix ja, en l’apartat medicació, la recepta electrònica que l’autoritza al test gratuït.
En el cas dels menors de 12 anys (escola bressol, Infantil i Primària), desapareixen les quarantenes per a vacunats i no vacunats. En el cas que a l’aula hi hagués cinc positius, s’aplica el protocol general: els nens no immunitzats hauran de guardar set dies de quarantena, al final dels quals podran tornar a l’escola sense necessitat d’un altre test. En el cas dels immunitzats, que en aquestes edats encara són minoria, poden anar a l’escola amb normalitat.
En el cas dels més grans de 12 anys (ESO, Batxillerat i FP), els que tinguin la pauta completa de vacunació no hauran de fer quarantena i podran tornar a classe. Salut recomana –-no obliga– les famílies que no portin els seus fills al centre fins que tinguin el resultat negatiu del test. Els alumnes no immunitzats hauran de guardar quarantena de set dies però, i aquí una novetat, no hauran de sotmetre’s a un test al final d’aquell període d’aïllament.
El meu fill ha passat la covid. ¿Ha de fer test i quarantena?
Novetat del protocol: L’alumnat i professorat que hagi passat la covid en els últims 3 mesos (90 dies), independentment del seu estat de vacunació, no s’haurà de fer un test quan hi hagi un cas positiu a classe ni tampoc quarantena. Podrà continuar acudint a l’escola amb normalitat.
El meu fill és contacte estret d’un contacte estret. ¿Pot anar al col·le?
Sí. Seria el cas de persones (alumnes o professors) que viuen amb una persona que està en quarantena perquè és contacte estret d’un positiu. Així, per exemple, els fills de professors en quarantena o els germans d’alumnes en quarantena poden fer vida normal. No és el cas dels que convisquin amb un positiu.
¿És obligatori el test a contactes estrets?
No. No és obligatori. És recomanable. Si hi ha un positiu a l’aula del seu fill, Salut ofereix i recomana a la resta de companys de classe, que són contactes estrets, fer-se un test gratuït en alguna de les farmàcies adherides al programa TAR del CatSalut. Les famílies que sí que vulguin fer-ho tenen un marge de fins a quatre dies per fer el test. No s’ha de sortir corrents al minut 1 de rebre l’avís de l’escola. Així mateix, abans d’anar a la farmàcia, han de comprovar en el perfil de la mevasalut del seu fill, en l’apartat medicació, que ja figura la recepta electrònica que dona dret a aquest test gratuït. No vagi a la farmàcia abans.
El nen podrà anar a classe en tot moment, tant si no es fa el TAR com si espera el resultat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Quarantena Test d'antígens Farmàcies Centres d'atenció primària (CAP) Mestres i professors Educació a Catalunya Confinament Coronavirus a Catalunya Col·legi Coronavirus
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034