Tendències socials
Amors pandèmics: la covid dispara l’ús d’‘apps’ de contactes entre els més joves
Xarxes com Tinder han experimentat un auge entre els joves de 18 a 25 anys i han fet sorgir relacions sentimentals
El coronavirus ha trastocat les nostres vides i ha donat peu, o ha accelerat, a canvis en hàbits i rutines. Als joves de 18,19, 20 anys, l’estat d’alarma i el corresponent confinament forçós de març del 2020 els va arribar en un moment de la seva vida en què les relacions amb els seus iguals són crucials. Fills d’un món digitalitzat, van trobar a les xarxes socials vies alternatives per buscar aquesta interacció. Les hores de soledat a casa donen per a molt i, un any després, molts d’aquests contactes han fructificat en relacions sentimentals forjades en pandèmia i a través de plataformes com ara Tinder, Instagram, Twitch i Yubo. I algunes d’aquestes relacions desafien fins i tot la distància. És el cas de l'Óscar, el Samuel i l’Álvaro, estudiants de Saragossa el primer i de Barcelona els dos últims, que des de fa uns mesos mantenen una relació a distància amb joves de Màlaga, Alacant i València. I el de l’Elisabeth, la Clara i la Paula, que han descobert Tinder com a via per conèixer gent.
La pandèmia, l’accelerador
És una tendència social que no agafa per sorpresa els experts. «La pandèmia ha sigut un accelerador. Ha suposat avançar cins o sis anys de cop», assenyala Enric Soler, psicòleg relacional i professor col·laborador de Psicologia i Ciències de l’Educació a la UOC, que remarca que la Generació Z és una generació «molt digitalitzada. No tenen problemes a utilitzar les xarxes per conèixer gent i sentir-se acompanyada».
En la mateixa línia, Jaume Funes, psicòleg i educador, apunta que «el món digital ha canviat les relacions afectives» i «multiplica les possibilitats de conèixer gent». «La pandèmia l’ha accelerat perquè ha alterat les possibilitats de relacionar-se físicament. A determinades edats hi ha coses a les quals no es pot renunciar», reflexiona Funes. «Les relacions són estructuradors de la vida. És un aspecte bàsic, i els joves han buscat fórmules diferents», afegeix.
Des de Tinder remarquen que actualment més de la meitat dels seus usuaris són persones de la Generació Z, d’entre 18 i 25 anys. Vicente Balbastre, responsable de comunicació al sud d’Europa d’aquesta plataforma de cites ‘online’, explica que abans de la pandèmia ja havien començat a veure un canvi en les regles del món del ‘dating’, però la pandèmia l’ha accelerat. «El 2020 ho ha canviat tot. La pèrdua i la soledat que el confinament va provocar a les vides dels joves ha propiciat una nova fase en la seva intenció de quedar amb algú o per trobar noves maneres de connectar».
Trencant tabús
Balbastre apunta que l’ús de Tinder va créixer com el d’altres ‘apps’ per la pandèmia i, tot i que admet que sense la covid les xifres no haguessin sigut tan elevades, sí que remarca el canvi en la manera com els joves es relacionen. «Coneixen gent per altres vies, no només per les tradicionals (discoteques, bars, festes, universitat...). A més, molts prefereixen les xarxes com a pas previ: a través de la conversa es van coneixent amb aquesta persona. Això els dona seguretat i confiança abans de saltar al contacte presencial», explica. Assegura que aquest sistema de conèixer gent «ha vingut per quedar-se» i «es complementarà amb les vies tradicionals. Ve a sumar, és una finestra més». I la Generació Z ho assumeix amb naturalitat: «La Generació Z està trencant el motllo de la tradició i els tabús al conèixer gent nova», afegeix. Soler li dona la raó: aquests joves «són honestos i trenquen tabús».
I aquestes relacions, en ocasions, vencen la distància. «Les noves tecnologies suposen un factor molt rellevant, que és que no hi ha distància. Però a nivell físic, sí que existeix aquesta distància. El millor d’aquestes relacions és que com que hi ha dificultats per quedar i veure’s, es valora més la relació i cada membre de la parella té més espai personal i les relacions són més oxigenades», reflexiona Soler.
Óscar i Cristina (Saragossa-Màlaga)
L’Óscar i la Cristina, ell del 2002 i de Saragossa i ella del 2003 i de Màlaga, es van conèixer la primavera del 2020 en un directe de Twitch. «Cada dia érem les mateixes persones parlant pel xat, responent a les preguntes que llançava l’‘streamer’. Així ens vam anar coneixent’, recorda l’Óscar, estudiant de Químiques. Un dia, l’‘streamer’ va demanar els seus seguidors que enviessin vídeos per posar-los cara. Així va ser també com l’Óscar i la Cristina es van posar cara. Al cap d’una setmana, es van passar a Instagram. I dues setmanes més tard, als WhatsApp. El setembre passat, es van conèixer en persona a Màlaga. «Al principi, una mica amb por perquè no sabies si la realitat seria com la relació virtual. Però va anar molt bé, millor del que esperàvem», confessa el jove. La Cristina, estudiant de Comunicació Audiovisual, va aprofitar el pont de desembre per viatjar a Saragossa. I per Nadal, va ser el torn de l’Óscar. «Aprofitem ponts i vacances, el que podem. Ara toca Setmana Santa, però intentarem quedar abans», explica.
Samuel i María (Barcelona-Alacant)
El Samuel, també del 2002, i la María, del 2003, van entrar en contacte l’agost del 2020. «Estava avorrit a casa i em vaig posar a buscar aplicacions de directes. Vaig trobar Yubo i me la vaig instal·lar», explica aquest estudiant d’Administració d’Empreses de Barcelona. Va veure alguns directes de gent que «explicava la seva vida» des de la seva habitació fins que, a la nit, va ‘conèixer’ la María, una noia d’Alacant que estudia Protocol i Relacions Institucionals. Es van caure bé i aquell mateix dia van traslladar la ‘relació’ de Yubo a Instagram. D’allà, a les trucades. I l’agost passat, un any més tard, es van conèixer en persona. El Samuel va fer el seu primer trajecte a Alacant. Després li va tocar a la María desplaçar-se a Barcelona. I així, com l’Óscar i la Cristina, van aprofitant ponts i vacances. L’última trobada, el Nadal passat.
Álvaro i Carla (Barcelona-València)
L’Álvaro i la Carla, tots dos del 2004, van contactar l’agost del 2020 quan els amics d’ell, de Barcelona, el van afegir a un grup de WhatsApp que tenien amb unes noies de València. Amb les discoteques tancades i el toc de queda en marxa a Catalunya, aquest grup va donar vida a l’Álvaro i els seus amics. «Cada dia a les 22.00 hores ens connectàvem i parlàvem», explica. El gener del 2021 ja va quedar clar que l’Álvaro i la Carla tenien una afinitat especial i van traslladar a Instagram la interacció. I al maig, ja van passar a les trucades. Aquell mes es van veure per primera vegada, quan les noies van venir a Barcelona de cap de setmana. Hi va haver connexió i la relació va fer un pas més. «A l’estiu ella va venir aquí un parell de vegades i jo també vaig anar a València. Per Nadal, hi vaig anar jo també i suposo que per Setmana Santa vindrà ella», explica l’Álvaro, que confessa que «no esperava» que una relació sentimental pogués sorgir així. «Sense la pandèmia no sé si hagués passat», assenyala aquest estudiant de segon de Batxillerat.
Paula i Pere (Granollers)
La Paula, estudiant de segon curs de Ciències Polítiques a la UPF, es va descarregar Tinder el novembre del 2020 seguint el suggeriment d’una amiga. «Ho vaig fer sense cap intenció de conèixer ningú. Només per mirar», explica aquesta jove de Granollers, que prefereix conèixer gent cara a cara. En aquesta ‘app', va contactar amb un noi, també de Granollers. «Vam parlar dos dies i es va quedar allà. Sí que ens vam passar els nostres Instagrams i de tant en tant parlàvem, però sense més ni més. Va ser l’estiu passat quan la Paula i el Pere –ell estudiant de tercer curs d’Enginyeria Civil– van coincidir en una festa d’amics comuns i allà van iniciar la seva relació de parella. La Paula assegura que si no hagués sigut per la pandèmia, ni s’hagués plantejat utilitzar Tinder. «A mi m’agrada més el contacte cara a cara amb la persona», afirma.
Elisabeth i Alexander (Blanes-Barcelona)
Notícies relacionadesL’Elisabeth, del 2002 i estudiant de Ciències Polítiques de la UPF, va començar a utilitzar Tinder la primavera del 2021, aprofitant que la funcionalitat Passport, que permet conèixer gent de l’estranger, era gratuïta. «Vaig arribar a aquesta ‘app’ perquè a Tik-Tok molta gent la utilitzava», recorda. «Primer va ser per curiositat, i després la vaig utilitzar molt. Va coincidir que gairebé no sortia de casa per les restriccions i volia parlar amb gent», explica. Va trobar l’Alexander, un noi francès que estudia a Barcelona. De Tinder van passar a Instagram i, tot i que no tenen una relació formal, s’han fet bons amics.
Clara (Mataró)
Companya de facultat de l’Elisabeth, la Clara va començar a utilitzar Tinder per indicació de la seva amiga. Va ser la primavera del 2021. «Les discoteques estaven tancades i em vaig animar a utilitzar l’‘app’. He conegut molta gent, però no he anat més enllà», explica la Clara, que confessa que es va sorprendre de trobar a Tinder molta gent que ja coneixia. «Vaig pensar, tot Mataró és aquí. ¿Com és possible? ¿Què hi fem tots aquí?», assegura divertida.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034