Fenomen natural violent

L’erupció del volcà de Tonga es nota a Barcelona

Diversos observatoris van registrar variacions en la pressió atmosfèrica a causa de l’ona expansiva

Erupción del volcán submarino de Tonga

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’erupció dissabte passat del volcà submarí Hunga Tonga Hunga Ha’apai, a 65 quilòmetres al nord de Nuku’alofa, la capital de Tonga, és una de les més violentes que s’han registrat els últims 30 anys al planeta, han assenyalat aquest dilluns fonts científiques.

L’eixordadora erupció del Hunga Tonga Hunga Ha’apai, un volcà amb una àmplia història d’activitat i ubicat entre dos illots –que de vegades queden units per la cendra acumulada entre tots dos–, va poder sentir-se a centenars de quilòmetres de distància i les seves cendres i vapor van ser expulsades a uns 20 quilòmetres d’altura.

Però no la cosa no es va quedar aquí. Els canvis en la pressió atmosfèrica en superfície van poder registrar-se en diversos observatoris meteorològics catalans. Un va ser l’Observatori Fabra de Barcelona, el responsable del qual, Alfons Puertas, va deixar constància a les xarxes socials de l’anomalia registrada en la pressió de la capital catalana després de la violenta erupció.

Notícies relacionades

El mateix fenomen va quedar registrat en els punts d’observació del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Les ones expansives derivades de l’erupció es van registrar entre dissabte a la nit i diumenge a la matinada al variar la pressió atmosfèrica de manera sobtada.

Nivell del mar

A més, els canvis en la pressió es van traduir en canvis rellevants en l’onatge del Mediterrani. Un mareògraf de l’Estartit (Baix Empordà) va detectar variacions de fins a 40 centímetres en l’oscil·lació del nivell del mar.