La pandèmia a Catalunya
Les escoles concertades reclamen a Educació facilitats per cobrir baixes de professors
Sol·liciten com a mesura extraordinària que els permetin contractar estudiants d’últim curs de Magisteri
Aquestes escoles estan veient aquests dies com docents de la seva borsa de treball se’n van a la pública
La sisena onada de la pandèmia està provocant una allau de baixes de professors als centres educatius de Catalunya. Educació ha realitzat des que va començar el segon trimestre fins ara un total de 5.260 nomenaments de mestres substituts. Tots ells són per a centres públics. Els concertats en queden al marge: tot i que Educació els finança aquestes baixes, ells han de buscar el personal. Aquestes escoles compten amb la seva pròpia borsa de treball, però es troben que al ritme que van –amb una mitjana de 20 baixes diàries– aquesta borsa s’esgotarà en pocs dies. La Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) calcula que la setmana passada –la primera després de les vacances de Nadal– hi havia unes 2.000 baixes per cobrir a les escoles concertades.
A això s’hi afegeix un altre inconvenient, a l’obrir Educació la borsa de treball del departament per reclutar més docents, molts dels quals estaven en borses de la concertada, es passen a la pública.
Davant aquesta situació, les quatre patronals de les escoles concertades, que agrupen gairebé 700 escoles amb gairebé 400.000 alumnes, s’han mobilitzat. Per començar, han creat, en col·laboració amb la Universitat Blanquerna-URL una borsa de treball d’emergència per cobrir baixes. La idea és donar una resposta a la situació d’«excepcionalitat, necessitat i urgència» que estan patint aquestes escoles davant les baixes del professorat. «De moment tenim per aguantar una setmana amb la nostra borsa. Després recorrerem a la borsa de Blanquerna», assenyalen des de la FECC.
Aquesta borsa està integrada per titulats de Blanquerna i també per estudiants d’últim curs de Magisteri. Aquests últims, apunta la FECC, «no tenen encara la titulació, però ja han fet pràctiques i tenen la preparació necessària per cobrir aquestes necessitats excepcionals». És per això que reclamen a Educació certa flexibilitat per contractar aquests estudiants d’últim curs. Una cosa que el Departament de Salut sí que ha fet –contractar estudiants d’últim curs de Medicina i Infermeria– per fer front a les necessitats de personal sanitari d’hospitals i ambulatoris. No obstant, a Educació aquesta opció, de moment, no la contemplen, segons explica la secretària general de la FECC, Meritxell Ruiz. «Parlem cada dia amb Educació, i de moment no ho tenen previst, però nosaltres hem d’insistir-hi, perquè hem de tenir un matalàs de professors i estar preparats per al que pugui passar». La FECC agrupa 395 escoles que compten amb 230.000 alumnes.
Com a Salut
«S’ha fet a Salut. És una situació excepcional. Necessitem professors. A cada escola hi ha una mitjana de sis o set professors de baixa. És una xifra molt alta», denuncia Eva Salvà, directora general d’Agrupació Escolar Catalana (AEC), patronal que agrupa un centenar d’escoles. «No demanem a Educació una flexibilitat permanent, només de manera circumstancial, per atendre les baixes per covid», remarca Agustí Guillem Cortés, secretari general de la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament (Fecacen), que representa 135 centres concertats. Afegeix que els estudiants de quart de Magisteri «tenen capacitat per impartir certes coses». «Educació ho hauria de valorar. La falta de professors està repercutint en l’alumnat. Les escoles estan desbordades», emfatitza Cortés. «Estem sobrepassats. Tot el sistema ho està», remarca Ruiz.
Notícies relacionadesEl degà de la facultat d’Educació de Blanquerna, Jordi Riera, qualifica de «desbordant i solidària» la resposta dels estudiants al convidar-los a participar en la borsa. Riera remarca que la facultat havia de «reaccionar com ho van fer les facultats de Salut en el seu moment». La borsa té més de 130 estudiants disponibles per a la seva incorporació immediata.
Els perfils de la borsa de Blanquerna són estudiants de Doble Grau que ja ha finalitzat el Grau d’Infantil o de Primària, estudiants de Màsters Universitaris d’Educació (MU de Psicopedagogia, MU d’Atenció a la diversitat i Educació Inclusiva, MU de Formació del Professorat d’ESO, Batxillerat, FP i EI i el MU de Lideratge de la Innovació Pedagògica i Direcció de Centres Educatius) que també tenen un grau finalitzat. Aquests, al ser ja graduats, poden ser contractats i Educació n’assumeix l’import. No és el cas dels estudiants de quart de Magisteri. Com a solució, les patronals es plantegen contractar aquests estudiants com a professors de reforç.
Mestres i professors Educació a Catalunya Coronavirus a Catalunya Col·legi Baixa laboral Ensenyament concertat
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034