Tensió a les aules
Sindicats i famílies demanen mesures per frenar la covid a l’escola i garantir la conciliació
«Tot es basa en l’autocura, l’autodiagnòstic i l’autogestió. Els protocols no s’adapten a la situació actual. S’ha d’anar a treballar malgrat que el teu fill estigui confinat», afirma Ceapa
«El virus es comporta de manera impredictible, però després de dos anys de pandèmia, hauríem d’haver après alguna cosa». Els sindicats d’ensenyament i les famílies –principals víctimes d’una sisena onada que s’ha rabejat a les escoles– demanen al Govern i a les autonomies una «profunda reflexió» sobre el que està passant a les aules. El seu crit de guerra continua sent el de sempre: Presencialitat, sí. Però presencialitat segura.
«Hi ha excessius problemes burocràtics per contractar professors substituts. Els mesuradors de diòxid de carboni no estan prou implementats, no tots els docents tenen a la seva disposició mascaretes FFP2. A molts centres tampoc tenim mampares ni podem garantir la separació d’espais», diu Paco Venzalá, president del sindicat independent de professors Anpe. La Federació d’Ensenyament de CCOO i la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (Ceapa) també exigeixen mesures per frenar l’impacte de la covid a les classes: test als contactes estrets, protocols ràpids per contractar professors substituts i mesures de conciliació laboral per als progenitors de nens i nenes en quarantena.
El nombre d’aules confinades a tot Espanya ascendeix a 98, segons les últimes dades del Ministeri d’Educació (que no inclouen Madrid, Astúries ni les Balears). Continua sent un número baix en termes percentuals (0,03%) però implica una veritable gimcana tant en els centres educatius com a les famílies dels estudiants. Ara mateix hi ha més de 102.233 alumnes positius en covid o en quarantena preventiva. I 19.335 docents en la mateixa situació (2,6%). El tancament d’aules afecta, bàsicament, a infantil (no vacunats) i primària (on només el 46% tenen la primera dosi).
«No hi ha polítiques familiars. Tot es basa en l’autocura, l’autodiagnòstic i l’autogestió. Els protocols no s’adapten a la situació actual. S’ha d’anar a treballar malgrat que el teu fill estigui confinat»
Mari Carmen Morillas, vicepresidenta de Ceapa
«No sabem si la corba de l’epidèmia es doblegarà demà o la setmana que ve. El que sí que sabem és que els centres educatius estan vivint una tensió brutal. Les direccions de les escoles estan suportant a pulmó aquesta situació», afirma Francisco García, secretari general de la Federació d’Ensenyament de CCOO. Segons la seva opinió, malgrat la vacunació, aquest curs escolar les autoritats estatals i autonòmiques haurien d’haver mantingut les mateixes mesures anticovid de l’any passat: professors de reforç i grups reduïts. «s’han flexibilitzat els criteris per confinar classes. Ara es fan amb cinc casos, i això implica que el virus es dispara. No pot ser que els directors es posin en contacte amb Salut Pública per veure quin protocol sanitari emprendre i que Salut Pública trigui tres dies en contestar», diu.
«No pot ser que Salut Pública trigui tres dies a contestar als directors d’escoles»
Francisco García, secretari general de la Federació d’Ensenyament de CCOO
El canvi de protocol, a dos dies de començar les classes després de les vacances de Nadal, «no ha ajudat gaire a aclarir dubtes sobre com actuar», insisteix el responsable del sindicat de docents Anpe, que critica «l’excessiva burocràcia» que s’ha de fer per substituir professors que estiguin de baixa per covid. «Sempre hem defensat la presencialitat. Però s’han de donar les condicions. A qualsevol oficina de l’administració tens mampares, mascaretes d’alta protecció i espais separats. És una cosa que no passa a les escoles. ¿Per què la resta dels treballadors públics sí que tenen mesures que nosaltres no tenim?».
La gimcana familiar
Que el teu fill es contagiï o que posin en quarantena tota la seva classe és un veritable maldecap per a les famílies, que segueixen sense mesures de conciliació. El teletreball –si es pot i l’empresa l’aprova– és una opció, però els protocols diuen que una persona vacunada pot continuar fent vida normal (inclòs anar al lloc de treball) malgrat ser contacte estret. «No hi ha polítiques familiars. Tot es basa en l’autocura, l’autodiagnòstic i l’autogestió. Els protocols no s’adapten a la situació actual. S’ha d’anar a treballar malgrat que el teu fill estigui confinat. ¿Per què no es compta amb nosaltres per establir els protocols?», afirma Mari Carmen Morillas, vicepresidenta de Ceapa. Morillas demana test gratuïts per als contactes estrets i augmentar l’atenció socioemocional dels alumnes. «Necessitem mesures a l’escola per combatre l’ansietat i l’estrès dels nostres fills. És urgent», diu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao