La pandèmia a Catalunya
Un 75% de professors afirma passar fred a les aules
Fan classe amb les finestres obertes mentre les calefaccions dels centres van al màxim
Un 78,4% de docents denuncia que no rep mascaretes noves per part d’Educació
Els professors caminen aquests dies bojos amb la gestió dels casos covid a les escoles. No és l’únic tema que els inquieta. Les condicions de feina en plena pandèmia no són tampoc ideals. Un 75,6% afirma passar fred a les aules, ja que mantenen les finestres obertes com a mesura de precaució davant el coronavirus. Segons una enquesta feta pel sindicat CCOO entre el 13 i el 19 de gener a 700 professionals, un 45,8% diu passar una mica de fred en algun moment del dia, un 29,8% passa fred sovint, mentre que un 24,4% opina que les condicions de confort tèrmic són adequades.
Sobre la ventilació en els centres educatius, un 90,4% d’enquestats afirmen que a la seva escola només tenen ventilació natural, mentre que un 7,5% diu que tenen aparells de ventilació forçada. Un 2,2% assegura que no poden esbombar la majoria d’espais.
El Departament d’Educació ve desatenent la petició dels sindicats de mestres de dotar les escoles de sistemes mecànics de ventilació i de mesuradors de CO2. Això últim també ho reclama la Societat Catalana de Pediatria. Educació i Salut ho fien tot a la ventilació creuada; això és obrir finestres i portes, perquè l’aire circuli. A l’hivern, això suposa passar fred. Per això, i per garantir un confort mínim perquè professors i alumnes puguin treballar a les aules, les escoles posen la calefacció al màxim, des d’hores abans que entrin els alumnes. «És un contrasentit. No és sostenible ni ambientalment ni econòmicament», afirma Jordi López, director de l’escola Alfons I de Puigcerdà.
Tot i això, en segons quins llocs del territori català, professors i alumnes són a classe amb abrics o amb diverses capes de roba. «El Govern dona unes instruccions comunes que no tenen en compte la singularitat de cada zona. No és el mateix la costa, que l’interior o el Pirineu», remarca Jesús Martín, d’UGT. «A més, les escoles tenien un fred acumulat després d’estar tancats 21 dies i costa escalfar i recuperar la temperatura», afegeix. «¿Per què han de passar fred nens i professors a les escoles?», es pregunta Iolanda Segura, d’Ustec. Pensa especialment en els d’ESO, que són els que passen més hores quiets als pupitres. «Ens hem queixat a Educació i no tenen cap intenció de fer res», assegura.
A l’escola La Ginesta, de Segur de Calafell, hi ha hagut dies d’aquest segon trimestre que els nens han estat a classe amb mantes. Dona fe d’això la tutora de 6è curs de primària, Berta Rossich. «Després de les vacances de Nadal, l’edifici era fred. Costa escalfar-lo», explica. Davant la virulència d’òmicron, Rossich opta per tenir permanentment les finestres obertes. Admet que, és clar, es passa fred. I sort de la calefacció. «Però sap greu perquè la despesa energètica és enorme», afegeix. A La Ginesta tenen un purificador d’aire al menjador. «No estaria malament tenir-ne un per classe. És invertir en salut. Si els haguessin posat al principi ja estarien amortitzats», assenyala.
«Finestres obertes i calefacció. No hi ha cap altra opció. S’hi pot estar però si ve molt més fred no sé què farem», assenyalava Lluís Pardo, director de l’escola Joan Solans de Granollers.
Concentració davant Educació
Notícies relacionadesLa millora de la ventilació no és l’única qüestió que reclamen els docents. A la mateixa enquesta de CCOO, denuncien la falta de mascaretes. Així, un 20,7% assegura que falten mascaretes FFP2, un 23,2% diu que no els arriba cap tipus de mascaretes, un 27% opina que sí que hi ha suficients i un 29,1% afirma que tenen quirúrgiques, higièniques o tèxtils. Educació argumenta que subministren les mascaretes que Salut li indica per a cada situació. Una altra enquesta, en aquest cas realitzada per UGT entre el 14 i el 21 de gener, reflecteix resultats similars: un 78,4% d’enquestats afirma no rebre mascaretes noves que els permeti canviar la FFP2 cada vuit hores. En aquest sondeig, a més, un 73,3% considera «insuficient» la comunicació amb el Departament d’Educació i un 75,7% de directors afirmen que les instruccions d’Educació quant a l’ús de materials de protecció del professorat «no són prou clares».
Se li hi sumen les baixes per covid que està patint el sector. Més del 64% d’enquestats per CCOO afirmen que no es cobreixen les baixes amb prou celeritat. I un 62,6% assenyala que pateix «molt estrès» per les condicions de treball. Per a CCOO, els resultats d’aquesta enquesta són «preocupants». És per això que el sindicat crida a concentrar-se aquest dilluns a les onze davant la Conselleria d’Educació per exigir el departament de Josep Gonzàlez-Cambray mesures urgents de prevenció i els recursos necessaris per fer front a la situació actual.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Josep González Cambray Mestres i professors Educació a Catalunya UGT CCOO Coronavirus a Catalunya Col·legi Coronavirus
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació