Les més dures

Les restriccions a Catalunya per fi tenen els dies comptats

Les limitacions catalanes han sigut les més dures de tot Espanya

Les restriccions a Catalunya per fi tenen els dies comptats

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

El mapa de les restriccions a Espanya contra el coronavirus té dos extrems: Catalunya, que continua sent l’autonomia amb les mesures més severes, i Madrid, que, amb Extremadura, Castella-la Manxa i Castella i Lleó, va ser l’únic territori que a finals de l’any passat va optar per una política de simples recomanacions en aquesta sisena onada, marcada per l’envestida de la variant òmicron, que pel seu caràcter molt més contagiós està batent tots els rècords d’infeccions durant aquests dos anys de pandèmia. La severitat catalana, en qualsevol cas, té els dies comptats.

El Govern probablement posarà avui dia i hora a la relaxació de les mesures, que incloïen el límit de les reunions a 10 persones com a màxim, la reducció de l’aforament en la restauració al 50% en interiors, el tancament de l’oci nocturn i l’exigència del passaport covid en bars i restaurants, que només podien obrir fins a les 00.30 hores.

Divendres passat, jornada en què es va aixecar el toc de queda a Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va fer una mica d’autocrítica: «En cas d’haver sabut que l’òmicron era com era, evidentment no prens aquestes restriccions». Cap altre territori compta fins ara amb mesures tan dures. Navarra i Euskadi, per exemple, que es troben entre les comunitats amb les taxes d’incidència més altes de tot Espanya, tenen límits d’aforament superiors en la restauració (del 60%, en el cas del País Basc) i permeten l’obertura dels locals d’oci nocturn, tot i que només fins a la 1 de la matinada.

S’espera que algunes de les restriccions decaiguin els pròxims dies, en la mateixa línia seguida per altres països de l’entorn europeu. Bé perquè la incidència ha començat a descendir als seus territoris, bé perquè els ingressos hospitalaris no han assolit els nivells d’altres onades a causa de l’extensió de les vacunes, bé per un canvi d’estratègia. França, Dinamarca i el Regne Unit han suavitzat les mesures els últims dies. Cantàbria va eliminar la setmana passada l’exigència del passaport covid per accedir a determinats espais públics. El tancament de l’oci nocturn i l’obligatorietat del certificat deixaran d’estar en vigor a Astúries dijous vinent. Galícia reunirà dimarts el seu comitè clínic per decidir si deroga algunes limitacions que es van aprovar per a les festes nadalenques, com el toc de queda per a les reunions de no convivents entre les tres i les sis de la matinada i l’horari reduït per a hostaleria i oci nocturn.

Per concretar

Catalunya en principi farà passos en el mateix sentit, tot i que encara s’han de concretar. Cal estar pendents de la reunió del Govern d’aquest matí. El conseller Argimon, de fet, va anunciar divendres que la Generalitat deixarà a l’abril de fer quarantenes planificades i de comptar els nous contagis.

Mentrestant, el País Valencià continua exigint el certificat covid a l’hostaleria, però no compta amb limitacions d’horaris ni aforaments, més enllà del màxim de 10 persones per taula en interiors. Balears ha optat per un enfocament similar: passaport obligatori, cap límit en la restauració i un màxim del 60% en l’oci nocturn.

A l’Aragó, que pateix la incidència més alta de totes les autonomies (5.730 casos per cada 100.000 habitants diagnosticats els últims 14 dies, segons les dades que va oferir Sanitat divendres), els bars i restaurants han de tancar a mitjanit; els locals d’oci nocturn, amb un màxim de 10 persones per taula, a les 2 de la matinada. Andalusia, amb una de les taxes de contagi més baixes (1.393), la restauració i l’oci nocturn no tenen limitacions.

Notícies relacionades

Madrid presumeix

Davant d’aquest conjunt d’iniciatives dispars a tot l’Estat, després que el Govern central optés per no pactar un enfocament comú a les portes de Nadal, la Comunitat de Madrid, finalment, continua presumint del seu enfocament, basat en l’absència de restriccions. «Sempre hem cregut en el model d’equilibri entre la protecció de la salut i la protecció de l’economia», va manifestar ahir el conseller de Presidència, Justícia i Interior, Enrique López.