Estudi espanyol

Les dones tenen més símptomes després de la covid a llarg termini que els homes

La fatiga, dispnea, dolor, pèrdua de cabell i problemes oculars són més visibles en elles

zentauroepp53367282 coronavirus asturias200815143419

zentauroepp53367282 coronavirus asturias200815143419 / J L Cereijido

3
Es llegeix en minuts
EFE

Un estudi liderat per la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) i portat a terme amb pacients amb covid de cinc hospitals públics espanyols durant la primera onada demostra que, vuit mesos després de l’alta, les dones van presentar més símptomes postcovid a llarg termini que els homes.

El treball, publicat a la revista ‘Journal of clinical medicine’ i en què també participa la Universitat de Valencia (UV), ha revelat que símptomes com la fatiga, dispnea, dolor, pèrdua de cabell, problemes oculars, depressió i pitjor qualitat del son són més visibles en dones que en homes.

La quantitat mitjana de símptomes experimentats per les dones vuit mesos després de l’alta era de 2,25, davant 1,5 en el cas dels homes, encara que els símptomes causats per la infecció aguda fossin similars en l’ingrés hospitalari, destaca la URJC en una nota.

Augment de la desigualtat de gènere

El treball s’ha centrat en les diferències de gènere en els símptomes vinculats a la malaltia i els seus efectes a llarg termini després de superar-la i ser donats d’alta a l’hospital, ja que fins ara alguns estudis havien suggerit que el sexe podria ser un factor específic.

Amb la cohort més gran fins ara, aquest estudi investiga específicament aquest aspecte i té en compte les diferències en els símptomes d’inici associats a la covid-19.

«La pandèmia de covid-19 s’ha relacionat amb un augment de la desigualtat de gènere. Reconèixer que la covid-19 afecta de manera diferent dones i homes és un pas crucial cap a una millor comprensió de la fisiopatologia i la naturalesa de les seqüeles i símptomes postcovid», destaca la doctora de la UV Esperanza Navarro-Pardo.

Un altre dels investigadors, César Fernández de les Peñas, professor del Departament de Fisioteràpia, Rehabilitació i Medicina Física de la URJC, insisteix que «és molt interessant veure com les dones sobreviuen en més proporció que els homes a la infecció aguda però desenvolupen més símptomes després».

Segons aquest estudi, realitzat sobre 1.969 pacients d’hospitals de la ciutat de Madrid, el sexe no sembla tenir relació amb el tipus de símptomes al començament de la malaltia, de manera que els símptomes a l’ingrés van ser similars en homes i dones, tret de la prevalença de mal de cap com a símptoma inicial, que va ser més comú en dones que en homes.

El sexe femení, factor de risc

Això suggereix que l’afectació inicial per covid-19 és similar en els dos sexes, tot i que, en l’estat de salut postcovid, hi va haver més símptomes de fatiga, dispnea, dolor, pèrdua de cabell, problemes oculars, depressió i mala qualitat del son en les dones que en els homes.

«El sexe femení apareix, per tant, com un factor de risc per a alguns símptomes postcovid-19 concrets, com fatiga, dispnea i problemes dermatològics», afegeixen els investigadors.

A més, malgrat que malalties com la hipertensió, la diabetis o els trastorns cardiovasculars s’han relacionat amb un risc més gran de malaltia greu o mortalitat en la fase aguda de la infecció, no s’ha trobat que aquestes variables tinguin efectes en la simptomatologia posterior a la covid-19.

Això podria estar relacionat amb el fet que aquesta malaltia és més prevalent en els homes, els quals mostren més gravetat de la infecció i més taxa de mortalitat.

Notícies relacionades

Les causes per les quals el coronavirus afectaria més les dones a llarg termini, apunta l’equip investigador, serien les diferències biològiques en l’expressió de l’enzim convertidor d’angiotensina-2 (ACE2) i dels receptors transmembrana entre homes i dones, a més de diferències immunològiques.

En el treball, a més, per part de la UV també participen els investigadors José Martín i Óscar Pellicer, de l’Intelligent Data AnalysisLaboratory de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) i professors de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i la Universitat Alfonso X El Sabio (UAX).