Crisi del coronavirus
Òmicron exigeix millors mascaretes
Els experts aconsellen les FFP2 ben ajustades per contrarestar l’extrema contagiositat d’aquesta variant
Tot i que al seu dia van ser qualificades d’«egoistes» per Fernando Simón, sempre han sigut molt recomanables, però ara són més necessàries que mai. Portar mascaretes FFP2 o FFP3 en interiors és una de les mesures de protecció principals que podem prendre per protegir-nos contra l’alta capacitat de transmissió de la variant òmicron, considerat el virus de propagació més ràpida en la història. A Itàlia són obligatòries en interiors públics i el Govern dels EUA en repartirà gratuïtament 400 milions entre els seus ciutadans. A Espanya, no obstant, predominen les quirúrgiques i de tela, menys eficaces però més barates i amb un IVA superreduït del 4%.
«Distribuirem gratis mascaretes d’alta qualitat per al poble nord-americà. Són importants per parar transmissió de la covid i l’òmicron», anunciava recentment el president dels Estats Units, Joe Biden.
Gairebé de forma simultània, els Centres de Control de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) dels Estats Units advertien per primera vegada que les mascaretes de tela –les més utilitzades als EUA– no són tan efectives com les altres opcions. «Porti la mascareta més protectora que pugui», urgia l’agència. Els experts dels CDC expliquen que les mascaretes quirúrgiques ben ajustades són millors que les de tela, i que les N95 –l’estàndard nord-americà equivalent al FFP2 europeu– ofereixen el nivell de protecció més alt.
Així atrapen els virus les mascaretes FFP2
Així atrapen els virus les mascaretes FFP2Les tires d’ajust trasnuca –no les habituals orelleres– en milloren molt l’eficàcia. Un estudi recent assenyalava que les FFP2 amb tires al clatell deixen passar només un 1% de l’aire entrant, mentre que les orelleres deixen sense filtrar un 16%, i les de tela i quirúrgiques, d’un 44% a un 71%. Les fibres de la FFP2 funcionen com una teranyina. La seva càrrega electroestàtica atrapa les partícules d’aerosol microscòpiques que porten els virus.
Un recent estudi publicat a la revista científica ‘Journal of Infectious Diseases’ assenyala que les mascaretes redueixen a la meitat la distància a la qual viatgen els patògens de transmissió aèria, com el coronavirus SARS-CoV-2. Segons els científics de la Universitat de Florida Central, la investigació proporciona una evidència clara que guardar un metre de distància amb mascaretes és millor que distanciar-se dos metres sense les mascaretes.
Com ressalta l’expert en aerosols José Luis Jiménez, enginyer i professor de Química de la Universitat de Colorado (EUA), sempre és millor qualsevol tipus de mascareta que cap, però el millor són les FFP2 ben ajustades. El científic saragossà remarca que les FFP2 també impedeixen la inhalació a curta distància. En el seu perfil de Twitter, @jljcolorado, el científic saragossà, un dels més citats del món en el seu camp, adverteix que les mascaretes FFP2 «orelleres» no són genuïnament FFP2, sinó un arranjament pandèmic que no assegura un bon ajust. En el seu lloc recomana les FFP2 o FFP3 que tenen tires per ajustar-les al clatell i/o el cap. També les elastomèriques, que són reutilitzables, tot i que a Espanya són molt difícils de trobar.
Notícies relacionadesUn buit del 2% de la superfície de la mascareta deixa passar el 50% de l’aire sense filtrar, per això la importància de l’ajust. Si no es té accés a comprar FFP2 pel seu preu, una solució és utilitzar tirants de goma per cenyir bé les quirúrgiques a la cara. En el breu tutorial en vídeo s’explica en 40 segons com fer-se’n un mateix aquestes tires elàstiques: només fa falta una planxa de goma, tisores i una plantilla que es pot descarregar gratuïtament en la pàgina web Fixthemask.com.
Disparitat d’elecció entre les autoritats
Les autoritats científiques ho tenen clar; les polítiques, una mica menys. El president dels EUA, Joe Biden (1), porta mascaretes FFP2, d’acord amb la seva decisió de repartir-les entre la ciutadania. A Espanya, la reina Letícia (2) les llueix sempre, sobretot el model del CSIC que també ha exhibit algunes vegades el president del Govern, Pedro Sánchez (3), tot i que en aquesta fotografia recent en llueix una de més dubtosa de tela amb la bandera d’Espanya. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo (4), ha començat a portar una mascareta tipus FFP2 amb la fletxa groga típica del Camí de Santiago i els logotips de Galícia i del Xacobeo 2021-2022. Fins ara ha preferit mascaretes de tela amb aquesta mateixa publicitat, com les que també sol portar el ‘conselleiro de Sanidade’, Julio García Comesaña (8). Fa gairebé un any, el 27 de gener del 2021, Feijóo va plantejar al Parlament de Galícia que les mascaretes FFP2 fossin obligatòries en certs àmbits, com el transport públic, mentre va demanar al Govern «mesures econòmiques, perquè la FFP2 costa molt més que la quirúrgica». Ni l’un ni l’altre s’han portat a la pràctica, i ni Feijóo ni Comesaña s’han caracteritzat per utilitzar mascaretes d’alta protecció en les seves compareixences. Tampoc la ministra de Treball, la gallega Yolanda Díaz (5), que ha tornat a l’activitat després de donar positiu per covid acostuma portar-les de tela amb motius decoratius. La seva companya Carolina Darias (6), titular de Sanitat, sí que sol apostar per la major seguretat d’una sòbria FFP2. Al cap i a la fi les mascaretes són elements de protecció, no estètics, com bé sabia la fins fa poc cancellera alemanya Angela Merkel (7), física de formació, i que gairebé sempre utilitzava les FFP2.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors