Crisi del coronavirus
Sanitat refreda la possibilitat de reduir la quarantena
Malgrat que algunes autonomies plantegen rebaixar l’aïllament a cinc dies o menys, Darias considera que és un tema «immadur»
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha refredat aquest dimecres la possibilitat que s’escurci la quarantena per covid. Malgrat que algunes autonomies han plantejat, en els últims dies, la conveniència d’escurçar de 7 a 5 dies o fins i tot menys el temps d’aïllament, ja que la conjunció de la variant òmicron i la vacunació provoquen símptomes més lleus i algunes evidències indiquen que la càrrega viral podria desaparèixer abans, Darias ha considerat que és un «tema que està immadur».
La ministra ha al·legat que els tècnics que assessoren el ministeri i les conselleries fins ara no han plantejat aquesta opció i que només un conseller ha proposat aquest dimecres, en la reunió setmanal del Consell Interterritorial de Sanitat, que s’«estudiï» la possibilitat d’escurçar la quarantena. Per això ha assegurat, en la roda de premsa posterior a la reunió, que l’aïllament continuarà fixat en 7 dies perquè la incidència encara és alta i s’ha de «ser conscients» de la situació.
Sobre això, l’informe diari del ministeri situa la incidència a 14 dies per 100.000 habitants en 3.194 casos. Encara continua molt alta però ha caigut 73 punts des del dia anterior i presenta un «descens suau» durant l’última setmana que encara no compensa l’explosió de casos provocada per l’òmicron.
Segueix l’aforament esportiu
De fet, el Consell Interterritorial ha acordat que, tot i que algunes autonomies estan relaxant les restriccions, es mantinguin les actuals limitacions d’aforament en els esdeveniments esportius. Així, continuarà la reducció al 75% en les competicions a l’aire lliure i al 50% pel que fa als recintes tancats.
Va ser el 29 de desembre, quan la incidència se situava en 1.508 casos, menys de la meitat que ara, quan la Comissió de Salut Pública va decidir escurçar la quarantena de 10 a 7 dies, però ja aleshores alguns presidents, com el castellanomanxec Emiliano García-Page, van defensar escurçar l’aïllament encara més, una opció que ha tornat a proposar els últims dies i ha sigut recolzada per la Comunitat de Madrid i la Generalitat Valenciana. Al contrari, Andalusia s’hi ha negat «mentre no hi hagi una evidència científica que amb 4 dies n’hi ha prou».
En aquest context, Darias ha tornat a apostar aquest dimecres per avançar en la revisió del sistema de vigilància, per passar d’un sistema d’«emergència a un altre per objectius i de més qualitat». És el que s’ha anomenat ‘gripalització’ de la covid i que podria suposar no comptabilitzar tots els casos sinó tenir una vigilància a través de xarxes sentinella, una tendència a la qual donen suport organismes internacionals com el Centre Europeu per al Control de Malalties (ECDC) i alts càrrecs de les OMS.
Sense pressa
Notícies relacionadesNo obstant, Darias ha assenyalat que el canvi arribarà quan s’acabi la sisena onada i primer s’ha de veure «el temps que porta anar cap aquest model [...], sense pressa».
Així mateix, la ministra de Sanitat ha destacat que malgrat l’«alta incidència» que ha provocat l’òmicron, els indicadors de gravetat han mantingut una tendència descendent des de la segona quinzena d’octubre. La probabilitat d’hospitalització s’ha reduït set vegades en aquest període, al passar del 6,5% al 0,9%, i l’ingrés a l’uci i la letalitat més de 12 vegades, al passar del 0,9% al 0,07% per als dos indicadors.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació