VIOLÈNCIA MASCLISTA
Les agressions sexuals a dones per submissió química creixen un 8% a Espanya
Associacions feministes i de defensa a les víctimes presenten 105.000 firmes perquè el Govern reguli aquest tipus d’atacs
L’alarma social amb la submissió química s’ha tornat a encendre. Aquestes agressions, que deixen les dones en una situació de completa vulnerabilitat al perdre moltes vegades la consciència i no tenir les regnes de si mateixes, acaben moltes vegades en violacions, sobretot en espais d’oci nocturn. Però poques dones s’atreveixen a explicar-ho perquè no tenen en què recolzar-se: no recorden què ni com va passar, ni tampoc qui les va atacar. A Espanya, molts moviments feministes i de defensa a les víctimes d’agressió sexual han posat el focus en els últims mesos en la submissió química, i demanen a les institucions una protecció més gran de les víctimes. La setmana passada, el Ministeri de Justícia va rebre més de 100.000 firmes de persones que reclamen que reguli d’una vegada aquesta situació.
La submissió química és un tipus de violència en què es droga les víctimes per després poder agredir-les sexualment sense que puguin recordar res. Aquest estat de drogoaddicció fa que les dones a no recordin res del succeït i realment dubtin de si van ser agredides o no. A més els tipus de drogues utilitzades en aquests casos, l’escopolamina i el GHB, que desapareixen de l’organisme entre dues i vuit hores després de ser ingerides, fet que provoca que siguin pràcticament indetectables en sang al cap de poques hores de l’agressió.
Aquests actes violents afecten la majoria de les vegades dones joves en contextos d’oci nocturn. I el 2021 van experimentar un augment important, fet que ha produït que s’hagi encès una alarma social i aquests casos siguin cada vegada més visibles. Segons l’informe de violència sexual del 2021 de l’Hospital Clínic de Barcelona, en el 30% de les agressions sexuals comeses en context d’oci nocturn hi ha indicis de submissió química. Durant l’any 2020, les agressions d’aquest tipus van tenir un lleuger descens, i van arribar al 22,3% però després de la pandèmia han tornat de nou a nivells del 2019. D’aquestes, al voltant del 55% es van cometre a menors de 25 anys. L’agressió sexual facilitada per drogues es produeix després de la ingesta i les víctimes desperten l’endemà sense recordar res del que va passar. L’únic que saben és que van ser violades.
‘Denuncia el teu bar’
Nascut a Brussel·les (Bèlgica) arran de l’augment d’agressions sexuals per submissió química al país, el moviment ‘Denuncia el teu bar’ va començar a tenir gran visibilitat arran d’una onada de protestes el novembre passat. A Espanya, el mateix mes, hi va haver una concentració a Madrid per visibilitzar aquest tipus d’agressions. «Alguns dels efectes secundaris depenen de la dosi que se li hagi administrat a la víctima. Marejos, vòmits, pèrdua de coneixement, pèrdua de la memòria i fins i tot arribar al coma són alguns dels efectes que aquest tipus de drogues provoquen en les víctimes», detallen les portaveus de ‘Denuncia el teu bar’ a Espanya.
«La problemàtica resideix en el buit quant a la tipificació de la denúncia ja que quan les víctimes acudeixen a urgències ja no queden rastres de les substàncies i no poden demostrar què els ha passat. A més, es queden sense saber què fer perquè saben que han sigut violades però no recorden ni per qui ni on», afegeixen les mateixes fonts, que sol·liciten mantenir-se en l’anonimat. «Els agressors solen drogar no només la víctima, sinó també els acompanyants perquè elles no puguin tenir ningú que testifiqui a favor seu. Aquest cas l’hem vist molt en un pub de Madrid, on es drogava la víctima i l’acompanyant de ¡manera que l’acompanyant no recordava res i elles sabien que havien sigut violades però no coneixien més detalls de l’ocorregut», comenten.
Des de la plataforma advoquen per un control als locals per prevenir aquests casos i que les dones puguin disfrutar d’un oci nocturn segur i sense riscos. «El bàsic és que si veus una dona en aquest estat, informes els cambrers que no els serveixin més alcohol, comencem per aquí. Jo entenc que els locals guanyen diners venent però no pot ser a costa de la violació de les dones. I per descomptat això no pot quedar com una mera consciència social, si no que s’ha de portar a nivell institucional. Necessitem protegir les dones en aquests àmbits i això només s’aconsegueix portant això a nivell institucional», conclouen.
Després de diversos mesos donant visibilitat a través de les xarxes, moltes associacions han aconseguit que la societat posi el focus en aquestes agressions i cada vegada són més les persones que demanen justícia i protecció en aquests casos. Aquesta setmana s’han presentat a Madrid més de 105.000 firmes al Ministeri de Justícia per reclamar un protocol unificat per a metges i jutges que permeti a les víctimes de submissió química comptar amb una protecció institucional.
Hoy ha aparecido ahorcada Paula, que fue violada en manada en el 2016, a través del método de la sumisión química. Pese a que sus atacantes estaban identificados seguían libres, y la estaban amenazando.
— Lucia Etxebarria (@LaEtxebarria) 27 de diciembre de 2021
Abro hilo pic.twitter.com/zXCrGoFRd5
Protecció per a les víctimes
En el text de la iniciativa presentada al Ministeri de Justícia, l’objectiu és que el protocol abordi de manera integral aquest tipus d’actuacions perquè, tant el personal sanitari com els jutges, actuïn d’una manera apropiada i impedir no donar carta blanca als violadors per continuar fent-ho. L’entrega ha sigut telemàtica, però una de les impulsores d’aquesta iniciativa, a través de Change.org, ha representat aquesta entrega davant de la seu de Justícia.
La iniciativa parteix d’una dona que assegura haver sigut víctima d’aquesta pràctica per part d’uns veïns que la van convidar a vasa seva a prendre alguna cosa. «Jo bec molt poc alcohol i per això aquell dia amb prou feines vaig prendre dues copes de vi suaus», ha explicat, abans d’assenyalar que va quedar «absolutament inconscient durant almenys tres hores».
Aquesta dona va decidir denunciar i, segons ha explicat, s’ha gastat «més de 3.000 euros» a aconseguir proves, tot i que, finalment, «el jutjat d’Estepona ha arxivat el cas. Ella ha assegurat, després d’aquesta decisió, que se sent «abandonada i insultada» per un sistema que, segons el seu parer, «mira cap a un altre costat» mentre hi ha dones que són agredides d’aquesta manera. Segons el seu parer, és «imprescindible» que aquest protocol es porti a terme per evitar que s’agredeixi les dones amb submissió química, un delicte que, segons apunta en la iniciativa, és «habitual que o hi hagi testimonis» i que «el testimoni de les víctimes sigui difús» per la mateixa substància.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín