Amb 3.000 voluntaris

La vacuna d’Hipra s’endinsa en la fase final dels assajos

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) dona el vistiplau a la tercera fase de l’estudi clínic

La vacuna d’Hipra s’endinsa en la fase final dels assajos

SANITAT / HIPRA

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La vacuna contra el coronavirus d’Hipra s’endinsa en l’última fase dels assajos clínics. L’etapa prèvia a la seva autorització. La notícia ha arribat a primera hora d’aquest dimarts quan l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha emès el seu veredicte a favor de continuar els estudis clínics amb aquesta fórmula. Es tracta de la primera vacuna ideada i fabricada a Espanya per fer front a la covid-19 que arriba a aquesta etapa de la recerca i que, si l’estudi prospera, d’aquí a uns mesos podria arribar al mercat.

La immunització d’Hipra es provarà ara en 3.000 voluntaris reclutats en una vintena d’hospitals de tot Espanya, a més de diversos centres d’Itàlia i Portugal. A diferència dels assajos realitzats amb les primeres vacunes contra el coronavirus, la fórmula d’Hipra es testarà com a tercera dosi. És a dir, com a dosi de record per blindar la immunitat de les persones que ja han sigut vacunades amb altres fórmules.

Les primeres fases dels assajos clínics, en què la fórmula es va posar a prova en diversos centenars de pacients, apunten «bons resultats» tant en seguretat com en eficàcia. Segons ha transcendit en les últimes setmanes, a més, aquesta vacuna també proporciona bons nivells de protecció contra la variant òmicron, el llinatge més contagiós detectat fins ara i el responsable de la immensa majoria de les infeccions diagnosticades en les últimes setmanes a Europa. Els responsables d’aquest projecte també asseguren que, en cas que apareguessin altres variants del coronavirus, la vacuna d’Hipra es podria adaptar a les diferents mutacions del virus.

Següents passos

Segons explicava fa unes setmanes a aquest diari la directora del departament de recerca i registres d’Hipra, Elia Torroella, si la tercera fase dels assajos clínics aconsegueix un bon resultat, entre febrer i març ja es podria posar en marxa el procés final d’autorització davant l’Agència Europea del Medicament (EMA). Paral·lelament, també es preveu que es posin en marxa les negociacions amb la Comissió Europea per pactar una compra centralitzada per als Vint-i-set, inclosa Espanya. El repartiment final d’aquest fàrmac, així com la decisió de quins grups rebran aquestes punxades, dependrà del que negociï cada país.

Notícies relacionades

L’empresa calcula que el tret de sortida definitiu per a la comercialització d’aquesta fórmula podria arribar durant el segon trimestre d’aquest any. Així que, si tot va segons el previst, és possible que per a aquest estiu ja hi hagi una vacuna espanyola contra el coronavirus al mercat. Aleshores, segons calcula la farmacèutica amb seu a Amer (Girona), ja s’hauran produït prop de 600 milions de dosis d’aquesta vacuna i les primeres entregues es podrien realitzar de manera immediata.

En vigílies de l’arrencada de la fase final dels assajos clínics d’Hipra, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, va assenyalar que aquest avenç en la recerca ja suposa, per si mateix, una fita històrica per a Espanya. «En un país que abans de la pandèmia no hi havia cap empresa que fabriqués o participés del procés de les vacunes humanes és un triomf que aquest projecte prosperi», va apuntar Morant. «És una cosa que ens n’ajudarà tant a nosaltres com a la resta del món», va afegir la ministra.