Ple del Congrés

El Govern salva per la mínima les discutides mascaretes a l’exterior

  • Darias assenyala entre retrets que la controvertida restricció «està cada vegada més a prop» de ser derogada, davant la caiguda dels contagis

El Govern salva per la mínima les discutides mascaretes a l’exterior
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Esgotant al màxim el temps de convalidació parlamentària del decret llei que en va recuperar l’obligatorietat, el Govern va aconseguir aquest dimarts aprovar per la mínima les discutides mascaretes a l’exterior, una mesura en vigor des de finals de desembre. En un moment en què el pic de la sisena onada sembla quedar enrere, quan les comunitats comencen a relaxar les restriccions que van aprovar davant el Nadal, el Congrés va donar el vistiplau al text que obliga a utilitzar la peça a l’aire lliure, tot i que es respecti la distància de seguretat. Continua sense estar clar fins quan continuarà en vigor la restricció. «El temps estrictament necessari. Anem pel bon camí. Estem cada vegada més a prop», va dir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, sense justificar el perquè de la iniciativa. 

Tot el que envolta les mascaretes a l’exterior està ple de contradiccions. Un rere l’altre, els estudis conclouen que la mesura resulta molt poc efectiva, ja que els contagis de coronavirus a l’aire lliure són infreqüents. La majoria dels experts carreguen contra l’enfocament, informen Patricia Martín i Beatriz Pérez. «És una mesura que no té cap justificació científica», assenyala Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron. «Contribueix a la fatiga pandèmica i no crec que sigui una mesura tan eficaç», afegeix José María Molero, portaveu de malalties infeccioses de la Societat de Metges de Família SemFyc. 

Però a mitjans de desembre, quan va arribar aquesta sisena onada causada per la variant òmicron, molt més infecciosa que les anteriors, diversos governs autonòmics van reclamar que se’n tornés a instaurar l’obligatorietat, derogada l’estiu passat. El Govern central va recollir el guant: durant la conferència de presidents celebrada dos dies abans de la nit de Nadal, el cap de l’Execi¡utiu, Pedro Sánchez, i els mandataris de les comunitats van aprovar per unanimitat recuperar la peça quan es passeja pel carrer, malgrat que després qualsevol ciutadà pot acudir a l’interior d’un bar o restaurant i passar diverses hores allà amb el nas i la boca al descobert. 

Notícies relacionades

Ara, quan la incidència acumulada voreja els 2.700 casos per cada 100.000 habitants diagnosticats en els últims 14 dies (llavors se situava en 784), molts dels ques van recolzar la mesura, que no està vigent en la immensa majoria dels països de l’entorn europeu, se’n distancien. Sobretot, el PP, que va votar en contra. Castella i Lleó, Galícia i Madrid, comunitats governades pels conservadors, consideren que ja va sent hora de retirar l’obligatorietat de la mascareta a l’aire lliure, davant el lent descens dels contagis experimentat durant els últims dies. «¿Amb quin criteri decideix el Govern que continuem mantenint les mascaretes a l’aire lliure en aquests moments?», es va preguntar a Twitter la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Però el canvi de criteri també s’estén als territoris socialistes. Castella-la Manxa, per exemple, es va mostrar partidària de derogar la mesura en la pròxima cita, sense data de moment, de la Comissió de Salut Pública, que reuneix els tècnics de l’Executiu i les autonomies. 

Les pensions

En qualsevol cas, les mascaretes a l’exterior van ser aprovades per la mínima, entre retrets de l’oposició, incloses les dels socis tradicionals del Govern. Davant la possibilitat que el reial decret no fos convalidat, l’Executiu va afegir en l’últim moment al text dos mesures que no tenien res a veure: la revalorització de les pensions no contributives d’acord amb l’IPC del 2021 i la contractació de sanitaris. Es tracta d’un ardit habitual en el tràmit parlamentari, però bastant filibuster, que va provocar que els grups d’esquerra tinguessin molt difícil oposar-se al decret, que incloïa tot el paquet. La majoria d’aliats, com ERC, Bildu i Més País, es van abstenir. La iniciativa va tirar endavant per només sis vots de diferència: 155 a favor, 149 en contra i 26 abstencions.