Investigació

La fiscalia elaborarà el seu informe sobre els abusos a menors sense consultar l’Església

Delgado remet un ofici als 17 fiscals superiors per conèixer tots els procediments penals en tramitació, cosa que permetrà ampliar l’estudi que es va iniciar el 2019 de cara a l’elaboració de la llei de protecció de la infància. La llavors ministra de Justícia va sol·licitar dades a l’Episcopat, però no va obtenir resposta.

La fiscalia elaborarà el seu informe sobre els abusos a menors sense consultar l’Església
4
Es llegeix en minuts

La Fiscalia General de l’Estat ha decidit entrar en la investigació sobre abusos sexuals a menors d’edat en l’àmbit de l’Església  mitjançant l’elaboració d’un informe que contindrà tota la informació sobre causes penals obertes de què disposa el seu departament, vertebrat a les fiscalies superiors de les 17 comunitats autònomes. Les indagacions ordenades de moment seguiran en l’àmbit judicial i no està previst requerir a l’Episcopat cap dada sobre aquest assumpte, una informació que Dolores Delgado va requerir a les institucions religioses el 2019 de cara a l’elaboració de la llei de protecció a la infància i que va tenir el silenci com a resposta.

De moment, es tracta de posar a disposició de la Fiscalia General de l’Estat una relació de dades sobre els procediments penals en curs que permeti «una visió global de la situació», i en només deu dies, han explicat a ‘El Periódico’, diari pertanyent al mateix grup editorial que aquest mitjà, fonts del Ministeri Públic.

Des d’aquest departament són conscients de l’esforç que faran les fiscalies territorials, ja que la dada específica sobre l’àmbit en què es van portar a terme les suposades agressions sexuals no apareix reflectida en les estadístiques oficials. La raó és que les aplicacions informàtiques no permeten registrar les dades amb aquesta concreció al reconèixer numèricament els abusos o agressions sexuals contra menors en general. Es demana als fiscals, per tant, una feina gairebé «artesana».

«Realitat delinqüencial»

En l’ofici remès a les fiscalies es recorda que el gener del 2019, en ocasió dels treballs d’elaboració de l’avantprojecte de la llei orgànica de protecció de la infància i adolescència, i com a conseqüència de la «realitat delinqüencial constatada en els mitjans de comunicació» i en els procediments judicials en curs, la llavors ministra de Justícia Delgado va demanar a l’anterior fiscal general, María José Segarra, informació sobre el número i estat de les diligències obertes per aquest tipus d’abusos. Concretament, les comeses contra menors al si de congregacions, escoles o qualsevol altra institució religiosa.

Només un mes més tard es va enviar, igual que s’ha fet ara, ofici a tots els fiscals superiors sol·licitant identificació de les diligències d’investigació incoades des del 2018. Aquest tipus de diligències constitueixen investigacions preprocessals, és a dir, prèvies a la remissió de l’enviament del cas concret a un jutge.

 En aquest cas es demanava nombre d’aquelles diligències que seguissin vives, any d’inici de les indagacions i quina era la fiscalia provincial responsable en cada cas, però la informació no es referia específicament a casos que van tenir lloc en relació amb l’Església, sobre «qualsevol modalitat d’abús o agressió sexual sobre menors d’edat».

Segarra va complimentar «parcialment»

En l’ofici remès aquest dilluns s’assenyala que la informació requerida en aquella època per la fiscal general Segarra als fiscals superiors va complimentar només «parcialment la comunicació i les dades sol·licitades» pel Ministeri de Justícia

Delgado tampoc va tenir sort en els seus requeriments a l’Episcopat el febrer del 2019, però no va tenir resposta. Sis mesos més tard, des d’aquesta institució es va informar que la raó era que el Ministeri havia demanat dades que no estan a disposició de la Conferència Espiscopal, sinó que incumbeixen les diòcesis, les congregacions religioses i la Congregació per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu, al Vaticà.

La cosa va quedar així, i ara Delgado reprèn aquesta investigació ja com a fiscal general de l’Estat amb un ofici firmat pel fiscal cap de la Secretaria tècnica, Álvaro García, en què s’assenyala que «en l’actualitat es continua constatant en els mitjans de comunicació notícies sobre successos de naturalesa jurídica idèntica o similar» als referits en la petició que va fer el Govern de Pedro Sánchez fa tres anys.

Per això, i seguint instruccions de Delgado, García sol·licita als fiscals superiors que en deu dies remetin, per correu electrònic, identificació (número, any i fiscalia) dels procediments penals incoats i tramitats a les fiscalies del seu àmbit territorial respectiu.

Primera relació amb l’Església

Igualment, es demana comunicació dels «procediments penals en tramitació» que es puguin detectar pels fiscals a cada territori, «incoats tant en seu judicial com fiscal» i que tinguin com a objecte l’esclariment de denúncies o querelles per la suposada comissió d’agressions i abusos sexuals a menors d’edat. Aquesta vegada s’afegeix l’afegitó de l’especialització, ja que la informació requerida s’ha de referir a fets comesos «al si de congregacions, escoles o qualsevol altra institució religiosa».

Notícies relacionades

En aquesta ocasió la petició de Delgado no coincideix amb l’elaboració de cap nova llei, sinó amb la discussió en el Congrés d’una proposta d’Unides Podem, ERC i EH Bildu per investigar els abusos en una comissió parlamentària. De moment la Mesa de la Cambra baixa ha admès a tràmit la petició amb el rebuig del PP i Vox, cosa que suposa un primer pas per a la seva creació.

Fonts socialistes van assenyalar que el curs parlamentari «no necessàriament» ha de ser el més idoni, però l’Executiu, en un comunicat remès aquest dilluns a la nit, no ho descarta, va informar Ángel Alonso. Segons l’Executiu les actuacions de la Fiscalia no esgoten les mesures que el Govern està estudiant per aclarir els fets i impedir que es tornin a repetir».