Decisió sense precedents

«Les dones trans són homes»: una psicòloga feminista i d’esquerres, primera expedientada per les seves teràpies

  • La denunciada s’enfronta a una multa de fins a 120.000 euros i la possible inhabilitació

  • «Soc un boc expiatori. Ara em toca a mi explicar-me», contesta

«Les dones trans són homes»: una psicòloga feminista i d’esquerres, primera expedientada per les seves teràpies
5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Carola López Moya és psicòloga. Autodenominada feminista i d’esquerres, té una presència molt activa a Twitter, a través del compte @mamaresiliente, en la qual defensa que «les dones trans són homes», que «les cirurgies de reassignació de sexe són un negoci que es lucra del malestar que produeix el gènere» i que si «algú està a desgrat amb el seu cos, el més lògic és ajudar-lo a acceptar-se amb la mínima invasió possible», a través de «teràpies» com la que ella mateixa practica. «Per a aquells misògins que es preocupen pels meus pacients perquè soc crítica amb la identitat de gènere, dir-los que estan progressant perquè precisament els ajudo a desfer-se del malestar psicològic produït pel gènere, construcció cultural que subordina les dones», va escriure a finals de juny.

Són missatges com aquests els que han fet que estigui immersa en una situació sense precedents. López Moya és la primera persona a tot Espanya a la qual se li obre un expedient sancionador per promocionar presumptament teràpies de conversió a persones trans. Després de les denúncies de l’Associació de Transsexuals d’Andalusia i l’Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió, la Junta d’Andalusia, governada pel PP i Cs, va resoldre dilluns passat, en un escrit al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que el seu comportament pot ser constitutiu d’una infracció administrativa molt greu segons la llei autonòmica d’igualtat de tracte i no discriminació de les persones LGTBI

La norma, aprovada el 2017, quan a la comunitat governaven els socialistes, sanciona la promoció, difusió o execució «per qualsevol mitjà de qualsevol tipus de teràpia per modificar l’orientació sexual i la identitat de gènere a fi d’ajustar-la a un patró heterosexual i/o cisexual». López Moya s’enfronta ara a una possible multa d’entre 60.000 i 120.000 euros, a més de la prohibició d’accedir a ajudes públiques i contractar amb l’administració, la inhabilitació personal per un període de tres a cinc anys i el tancament temporal de la seva activitat. 

«Me n’estic assabentant ara mateix per la teva trucada. No en sabia res», diu per telèfon la psicòloga. La notificació amb l’obertura de l’expedient sancionador encara no li ha arribat per correu ordinari, així que abans de parlar demana un temps per assessorar-se. Passades unes hores, diu: «Són acusacions falses i absurdes. Jo no faig teràpies de conversió ni tracte a persones trans. Estic especialitzada en psicologia perinatal i treballo amb dones. Soc un boc expiatori dels que m’han denunciat. Però això és una oportunitat de demostrar que aquesta gent menteix. Ara em toca a mi». 

Un cas poc comú

El de López Moya és un cas estrany. Les teràpies de conversió sexual, que gairebé sempre funcionen de forma subterrània, solen ser practicades per grups ultrareligiosos, de dretes. El bisbat d’Alcalá de Henares, per exemple, les oferia el 2019. Fins ara, malgrat que diverses autonomies prohibeixen en les seves respectives legislacions aquest tipus de pràctiques (Aragó, Andalusia, Madrid, Múrcia, València i les Canàries) el nombre de sancions ha sigut zero. 

«En l’imaginari col·lectiu, la idea del perpetrador de teràpies de conversió sempre ha estat molt associada a persones ultraconservadores. Però ara, la deriva de grups autodenominats feministes, amb un discurs essencialista del que per a ells és la dona i una lluita contra els drets de les persones trans, han convergit en el mateix punt en el qual hi ha els radicals de Vox o de l’Església», argumenta Saúl Castro, president de l’Associació Espanyola contra les Teràpies de Conversió. Des de l’altra entitat denunciant, l’Associació de Transsexuals d’Andalusia, la seva presidenta, Mar Cambrollé, afegeix: «La resolució de la Junta suposa la concreció que les lleis ens protegeixen. És un exemple per a altres comunitats. S’ha de celebrar». 

En la Junta, mentrestant, asseguren prendre’s molt seriosament el procediment. «El que hem fet és complir amb la llei. No podíem haver fet res més. Si els fets són certs, resulta imperdonable. Que a hores d’ara hi hagi professionals que diguin que poden reconvertir persones transsexuals... No es pot permetre que una cosa així existeixi. Els presumptes fets suposen un atemptat clar als drets humans», explica Ángel Mora, director general de Violència de Gènere i Igualtat de Tracte en la comunitat autònoma, que pertany a Ciutadans.

Resolució en tres mesos

Només hi ha un precedent vagament similar al de López Moya. Elena Lorenzo, que es presenta a la seva web com una «’coach’ professional especialitzada en identitat personal» que treballa amb «persones amb atracció al mateix sexe que desitgen un acompanyament i creixement personal», va ser denunciada el 2016 per portar a terme teràpies de conversió a persones homosexuals. Van haver de passar 31 mesos fins que la Comunitat de Madrid li imposés una multa de 20.001 euros. Lorenzo va recaptar en pocs dies aquests diners a través d’una campanya de ‘finançament col·lectiu’ i va presentar un recurs judicial. A finals del juliol passat, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid li va donar la raó, amb la qual cosa es va anul·lar la sanció i es va declarar que la Conselleria de Família havia actuat en frau de llei, a causa de la «durada excessiva» del procediment.

Notícies relacionades

Ara podria passar el mateix, però Mora, el director general de la Junta, nega que una cosa així succeeixi. «Complirem els terminis», assegura. En tres mesos, el procediment sancionador hauria d’estar resolt.

«Jo de l’Administració no me’n fio, perquè ja estic curat d’espants», explica Castro, de l’Associació contra les Teràpies de Conversió, que posa també en dubte els veritables motius del Govern andalús per actuar en aquest cas contra una psicòloga que ve, segons ella mateixa explica, de votar Podem. «Sona horrible, i em sembla molt trist, que només importin a les administracions la investigació de teràpies de conversió quan es produeixen des dels antípodes ideològics –conclou–. A Andalusia se sap que hi ha un metge jubilat, Miguel Ángel Sánchez Cordón, que ofereix teràpies de conversió a través de l’associació Veritat i Llibertat, i aquí la Junta no ha posat l’interès que ha posat en el cas de López Moya. Estan aplicant una doble vara de mesurar i instrumentalitzant la lluita contra les teràpies de conversió».