Pressió assistencial

Gairebé la meitat de les infermeres ha pensat a abandonar per la covid

  • Dos terços han patit ansietat i 6 de cada 10 insomni, segons l’enquesta més gran feta sobre la situació professional i emocional de la professió

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Del reconeixement a l’oblit. Així se senten els professionals d’infermeria després de gairebé dos anys en què la pressió assistencial provocada per la covid ha tensat fins a l’extrem àrees sanitàries amb un dèficit històric d’infermeres i que amb prou feines s’ha vist incrementat. Un còctel que ha provocat malestar, desmotivació i un cansament sense precedents en una professió vocacional, segons demostra l’enquesta més gran portada a terme al sector, en què han participat 19.300 infermeres i que va ser efectuada en les primeres setmanes de gener.

L’estudi ‘Radiografia de la situació professional i emocional de la professió d’infermera’, feta pel Consell General d’Infermeria en coordinació amb els col·legis autonòmics, mostra que la pandèmia ha afectat greument la salut mental dels professionals sanitaris. Així, gairebé la meitat de les infermeres han pensat a abandonar la professió (el 46,5%), 6 de cada 10 confessen haver patit insomni (58,6%), una mica més de dues terceres parts, episodis greus d’ansietat (67,5%), i el 33%, depressió. Així mateix, la covid ha generat episodis d’estrès en el 88,5% dels professionals i temor i por en el 58,4%.

Es tracta de xifres que superen la incidència de malalties mentals en la població en general, fins al punt que l’enquesta indica que el 84,7% de les professionals reconeixen que, en termes generals, s’ha vist alterada la seva salut mental. Aquesta empremta és molt més profunda entre les infermeres que treballen en les unitats de cures intensives, atenció primària, sociosanitària i urgències.

Volum de treball

Notícies relacionades

I és que el volum de treball s’ha incrementat en el 91% dels casos, ha tensat el 71,2% i ha desbordat gairebé un 20%. I són xifres que reflecteixen la dimensió assistencial actual, amb el boom de contagis que ha provocat la variant òmicron, no són percentatges acumulats de tota la pandèmia.

Per tot això el sector planeja fer mobilitzacions, ja que gairebé el cent per cent (98,7%) de les infermeres ni se senten reconegudes pels polítics ni confien que els donin solucions. Així mateix qualifiquen amb un rotund suspens aspectes com la conciliació de la vida familiar (2,97 sobre 10), càrrega de treball (3,35), reconeixement de la carrera professional (2,92), salari (3,37) i desenvolupament de les especialitats (2,28).