Interior

La polèmica prova ortogràfica deixarà de ser excloent en les oposicions a la Policia

  • La Direcció General de la Policia ha actualitzat la norma que regula les bases de les convocatòries d’ingrés a la Policia Nacional

La polèmica prova ortogràfica deixarà de ser excloent en les oposicions a la Policia
1
Es llegeix en minuts
EFE

La Direcció General de la Policia eliminarà el polèmic examen d’ortografia com a prova de selecció excloent en les pròximes oposicions per accedir a Policia Nacional, tot i que aquesta matèria s’avaluarà dins de la prova de coneixements.

A través d’una ordre ministerial, la Direcció General de la Policia ha actualitzat la norma que regula les bases de les convocatòries d’ingrés a la Policia Nacional i ha modificat la normativa de 1989 que desenvolupava el Reglament d’Ingrés, Formació, Promoció i Perfeccionament de Funcionaris del Cos Nacional de Policia.

En concret, ha eliminat com a prova de selecció excloent el polèmic examen d’ortografia, que havia sigut denunciat en múltiples ocasions pel Sindicat Unificat de Policia (SUP) i la Confederació Espanyola de Policia (CEP).

De fet, ja el 2017 el Ministeri de l’Interior va anul·lar aquesta prova atesa la seva complexitat, ja que l’examen es componia de cent paraules, entre les quals algunes en desús com ara ‘yuyo’, ‘champurrear’ i ‘diunvirato’.

Una decisió que es va adoptar després de les queixes rebudes pels aspirants a ocupar una de les places de l’escala bàsica de Policia que es van examinar d’aquesta prova, que consistia a corregir en vuit minuts quines paraules d’un llistat de cent estaven ben escrites i quines no.

Segons ha informat en un comunicat la Direcció General de la Policia, aquesta actualització comportarà una selecció «més eficaç» basada en els principis de mèrit, capacitat, publicitat, transparència, objectivitat i seguretat jurídica a través d’un qüestionari de preguntes relacionades amb la funció policial que es determinin en la convocatòria.

El tribunal serà l’encarregat d’elaborar el conjunt de qüestions per a cadascuna de les matèries enquadrades a les àrees de ciències jurídiques, socials i tecnicocientífiques i coneixement general i de llengua estrangera.

Notícies relacionades

A més, seran les bases de la convocatòria les que determinaran el nombre màxim d’aspirants aptes en la prova de coneixements, que coincidiran amb les millors qualificacions obtingudes, ordenades de gran a menor.

Finalment, es mantindrà l’idioma voluntari en l’accés a la categoria d’inspector per oposició lliure, diferent a l’escollit en la prova de coneixements, amb la qual cosa la valoració del domini de la segona llengua continuarà incrementant la nota final una vegada superat el procés selectiu.