Entrenament només amb professionals: la regulació d’una professió de gran influència
El ciutadà té el dret de conèixer en mans de qui està la seva salut i la del seus entrenaments per poder prendre mesures i evitar les repercussions negatives d’una mala praxi.
En l’actualitat es viu una situació sense precedents en què es reben multitud de recomanacions, des de psicològiques, sobre hàbits d’higiene i, és clar, sobre la pràctica esportiva i exercici físic. Ja no només és necessari mantenir un estil de vida actiu i fomentar hàbits de pràctica d’exercici, sinó estar segurs de posar la salut en mans de professionals.
Avui dia la població compta amb nous mitjans i noves finestres, de què en moltes ocasions la societat pot beneficiar-se i en d’altres, tot el contrari. Aquestes noves opcions poden comportar confusions i provoquen no ser conscients de les mans en què es deixa una cosa tan important com la salut i la forma física.
Campanya del Coplefc
Campanya del CoplefcLa campanya ‘Tu amb qui t’entrenes’, del Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya (Coplefc), té com a objectiu informar i que els ciutadans prenguin consciència que molts dels entrenadors no compten amb la formació adequada per fer aquesta tasca professionalment, ja que no estan degudament titulats i registrats amb la certificació reglada que atorga el Registre Oficial de Professionals de l'Esport de Catalunya (ROPEC) i el Coplefc segons la llei de l’exercici dels professionals de l’esport a Catalunya.
La llei 3/2008 regula l’exercici de les professions de l’esport a Catalunya, i estableix l’obligatorietat que tots els professionals estiguin degudament titulats i registrats al ROPEC o al Coplefc.
És molt important que tots els professionals de l’activitat física i l’esport estiguin inscrits al ROPEC o bé col·legiats al COPLEFC, perquè aquesta activitat professional incideix directament sobre la salut de ciutadania.
IDENTIFICA
En la prestació de serveis d’activitat física i esportiva intervenen diferents agents, no tots tenen competències pròpies per exercir les professions de l’esport, per tant, és important identificar quin són els professionals que et poden entrenar. ¿Quins són aquests perfils? ¿Quins són els professionals que et poden entrenar i quins, no?
Els educadors físics esportius (EFE) són graduats en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Disposen d’amplis coneixements que comporten altes responsabilitats i competències per executar la intervenció educativa de l’educació física, l’activitat física i l’esport; la prevenció, adaptació i millora del rendiment fisicoesportiu i de la salut mitjançant la condició física i l’exercici físic; la promoció d’hàbits saludables; la intervenció tècnica mitjançant les manifestacions del moviment humà; la planificació, avaluació i direcció i organització dels recursos, i la recerca de l’evidència científica de tota la seva pràctica.
Els mestres en educació primària especialistes en educació física (MEF) són graduats universitaris enfocats a la intervenció educativa de l’educació física, l’activitat física i l’esport en l’entorn escolar.
Els tècnics superiors en condicionament físic disposen d’un cicle formatiu superior amb competències per elaborar, coordinar, desenvolupar i avaluar programes de condicionament físic en diferents espais i per a tota mena d’usuaris.
En la formació professional, hi ha els tècnics superiors en condicionament físic (TSAF) i els d’ensenyament i animació sociesportiva (TSEASD), així com també els tècnics mitjans en guia del medi natural i de temps de lleure.
En els ensenyaments esportius, hi ha els tècnics esportius i tècnics esportius superiors. Aquests ensenyaments capaciten per exercir professionalment la modalitat i especialitat esportiva cursada
Els monitors dinamitzadors poliesportius disposen d’un certificat oficial que els permet desenvolupar programes d’activitats físiques i esportives bàsiques per a infants i joves menors d’edat.
AMB GARANTIES
AMB GARANTIESTots aquests perfils esmentats anteriorment són amb els quals un ciutadà pot comptar amb totes les garanties. D’altra banda, tant els metges de l’esport, els infermers, els fisioterapeutes, els nutricionistes i dietistes són professionals sanitaris degudament titulats que també cuiden i vetllen per la salut de la ciutadania. No obstant, no tenen atribuïdes les competències per elaborar i executar programes d’activitat física i esport.
Notícies relacionadesFinalment, els esportistes en actiu (o exesportistes), ‘influencers’, ‘runners’ o persones en forma en general, no tenen les competències per a l’elaboració i execució de programes d’exercici físic, activitat física i esport.
La ciutadania ha de saber que no tots són professionals de l’activitat física i de l’esport, i que en moltes ocasions ni tan sols disposen de cap titulació oficial. Cal sempre exigir professionals qualificats.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034