Participació
Quina Europa s’imaginen els catalans? El Govern ho pregunta a la campanya ‘Escolta, Europa’
El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert habilita una enquesta per recollir les opinions i demandes de la ciutadania de Catalunya a la Unió Europea
La ciutadania pot traslladar telemàticament les seves opinions i demandes sobre el futur d’Europa al web participa.gencat.cat/futur-europa

El Govern de Catalunya ha engegat la campanya ‘Escolta, Europa’, una iniciativa per fomentar la participació de la ciutadania catalana a la Conferència sobre el Futur d'Europa (CoFoE) i per fer sentir la veu de Catalunya a les institucions europees.La CoFoE és un procés de participació ciutadana a escala europea impulsat per la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea que té per objectiu promoure que els ciutadans europeus, i especialment els més joves, opinin i facin propostes sobre què n'esperen de la Unió Europea, així com dels seus desafiaments i prioritats principals a mitjà i a llarg termini.
Davant d’aquesta crida europea, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert s’ha compromès a incentivar aquest gran debat ciutadà i ha habilitat un espai al Portal de participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya. La ciutadania catalana hi pot traslladar telemàticament les seves opinions i demandes perquè el Govern les tingui en compte a l’hora de fer arribar la veu de Catalunya per construir el futur d’Europa i definir en un informe el seu posicionament davant la CoFoE. Els ciutadans que vulguin també poden aportar les seves idees i propostes sobre el futur d’Europa a través de la plataforma digital multilingüe que han habilitat les pròpies institucions europees.
La consellera Victòria Alsina veu en la Conferència sobre el Futur d’Europa “una oportunitat per fer sentir la veu de Catalunya i que Europa escolti els catalans”
Segons la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, la Conferència sobre el Futur d’Europa brinda “una oportunitathistòrica per fer sentir la veu de Catalunya al continent i per posicionar-nos sobre els grans temes que preocupen als europeus i, per tant, als catalans”. Alhora, aquest gran debat ciutadà a escala europea possibilita acostar a la ciutadania catalana el projecte europeu. “El nostre futur com a ciutadans catalans és a Europa, per ser presents al món, per projectar-nos a l’exterior i per participar dels grans reptes globals”, afirma Alsina, que afegeix que, per fer-ho, “cal que Europa ens escolti”.
En aquest sentit, l’eslògan de la campanya, “Escolta, Europa”, que parafraseja el famós poema de Joan Maragall, “apel·la a aquesta necessitat que la ciutadania catalana jugui un paper actiu en el futur d’Europa”, diu la consellera. Per a la titular d’Acció Exterior i Govern Obert, “Catalunya sense vocació europea està abocada a fracassar, però també Europa si no té en compte les aspiracions de nacions sense Estat com la nostra”.
Apropar el debat europeu arreu del país
Notícies relacionadesAmb l'objectiu de promoure espais de discussió i reflexió, el Departament encapçalat per Victòria Alsina, en col·laboració amb altres departaments del Govern,ha fet arribar arreu del territori un cicle de set taules rodones temàtiques per analitzar els grans temes plantejats per la Conferència, com ara el medi ambient, l’economia, la salut, l’educació, la democràcia europea o els processos migratoris. També s’hi han afegit qüestions que afecten particularment els ciutadans de Catalunya, com ara l’ús del català a la Unió Europea. Aquestes conferències, celebrades en format híbrid en seus d’universitats i centres de recerca del país, han passat per totes les vegueries de Catalunya i s’han celebrat entre els mesos de desembre de 2021 i gener i febrer de 2022. Els debats han acompanyat de manera paral·lela el procés participatiu i han aportat dades i arguments a la ciutadania perquè pugui participar de manera informada en la CoFoE.Es poden recuperar totes les sessions en aquesta llista de reproducció.
Aquesta campanya del Govern de Catalunya dona resposta a la declaració conjunta que les presidències del Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Consell de la UE van signar el març de 2021, que feia una crida a tots els territoris de la UE a promoure espais de debat i discussió en relació amb els diferents àmbits prioritaris per a la Conferència. En aquest sentit, l'11 de maig de 2021 el Govern ja va aprovar un acord de Govern que plasmava la voluntat de l'Executiu de participar i donar suport a la iniciativa des de Catalunya.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- Automoció Seat prescindeix d’improvís de Griffiths, president de la companyia
- Jornada de dol Cinc morts per una explosió de grisú en una mina d’Astúries
- TRIBUNALS Alves podria cobrar una indemnització de fins a 20.200 euros
- Parlament Els Comuns amenacen de tombar dos decrets del Govern si no es regula el lloguer de temporada i l’habitatge protegit
- Seguretat viària El Govern instal·larà 700 quilòmetres de bandes sonores en carreteres de tot Catalunya per reduir els xocs frontals
- Parlament Junts porta al Consell de Garanties l’augment de la taxa turística i de l’impost per a la compra d’edificis
- A Rússia Així s'ha jubilat un jove amb 23 anys gràcies a una argúcia legal
- Seguretat Social Canvis en la jubilació parcial, demorada i activa: La nova reforma de les pensions ja està en vigor