Novetats per al 2022/23
Catalunya avança l’inici del curs: 5 de setembre a primària i el 7 a secundària
Es redueixen les vacances d’estiu, les de Nadal guanyen un dia i es passa de tres a quatre dies de lliure disposició
Al setembre s’instaura la jornada intensiva, però Educació finançarà les activitats de 15.30 a 16.30 h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, van anunciar aquest dijous, davant la sorpresa i el malestar de la comunitat educativa, un canvi al calendari escolar per al curs 2022-2023, un curs marcat pels nous currículums que donen impuls al model educatiu per competències, que arriba també al batxillerat. Així, el calendari es reestructura per avançar l’inici de les classes, que fins ara venia determinat per la celebració de l’11 de setembre, dia de la Diada.
El curs començarà el 5 de setembre per a l’educació infantil i primària i el 7 de setembre per a ESO, batxillerat i FP. D’aquesta manera, s’escurçaran uns dies les vacances d’estiu. En contrapartida, les vacances de Nadal guanyen un dia. Començaran el 22 de desembre en lloc del 23. També hi haurà un dia més de lliure disposició: en lloc de tres dies com fins ara, n’hi haurà quatre. Educació recomanarà als centres que aquest quart dia el situïn en el segon semestre, que és el període escolar en què hi ha menys dies festius.
Aragonès ha presentat la mesura com una manera d’afavorir la igualtat d’oportunitats i d’avançar en la conciliació familiar. Escurçar el període de vacances «beneficia l’alumnat més vulnerable», que «té dificultats econòmiques per accedir a l’oci educatiu», va insistir Cambray. Un altre objectiu, va apuntar el president, és la «necessitat pedagògica de millorar els resultats educatius dels alumnes», ja que «la desconnexió massa llarga d’estiu pot contribuir negativament al procés d’aprenentatge».
En la mateixa línia, Cambray va remarcar que era «atípica» la distribució de dies festius escolars, molt concentrats a l’estiu, segons va dir, i va recordar que Catalunya és una de les zones d’Europa que més tard inicien les classes. «Racionalitzem el calendari i ens acostem als calendaris europeus», va destacar el conseller.
Jornada intensiva i extraescolars gratis per a tots
Aquesta modificació del calendari ve acompanyada amb la implantació de la jornada intensiva del 5 al 30 de setembre en tots els centres d’infantil i primària, tant als públics, com als concertats i privats. Aquells dies l’horari lectiu serà de 9.00 a 13.00 hores.
Per a tranquil·litat de les famílies, l’horari dels infants a l’escola no canviarà i podran quedar-s’hi fins a les 16.30 h, com sempre. Perquè, segons va aclarir la conselleria, es mantindrà la franja de menjador i migdia, fins a les 15.30 hores com fins ara. I, com a novetat, Educació finançarà les activitats d’oci entre les 15.30 i les 16.30 hores. Aquestes activitats les organitzaran els mateixos centres al seu criteri. D’aquesta manera, els pares que pensaven recollir els seus fills a les 16.30, ho podran continuar fent. Per la seva banda, la concertada ha garantit horaris habituals de matí i tarda durant el mes de setembre.
El conseller va apuntar que un altre avantatge de la jornada intensiva al setembre és que, com que és un mes encara calorós, el nou horari suposarà un «millor confort tèrmic». A la secundària, no hi haurà jornada intensiva.
Cambray va assegurar que la modificació del calendari no suposarà una reducció de les hores lectives ni un augment d’hores de treball per al professorat. En aquest sentit, els professors es queden sense aquella setmana que tenien abans de l’inici de les classes per preparar el curs. Això es compensarà afegint una hora de coordinació després de les classes durant el mes de setembre, «per preparar materials una vegada coneixen l’alumnat». És a dir, com que l’horari lectiu acaba a les 13.00 hores i els docents seguiran al centre fins a les 15.00 hores, allà tindran aquella hora diària extra aquell mes per preparar classes.
Plantilles al juliol
Així mateix, Educació també avançarà un mes, del juliol al juny, el nomenament de les plantilles perquè al juliol ja estiguin nomenats tots els equips docents i puguin començar a planificar el curs.
D’altra banda, aquesta modificació del calendari escolar no altera les dates de la preinscripció escolar ni tampoc les de matriculacions.
Notícies relacionadesL’anunci de l’avançament de l’inici de curs el van fer Aragonès i Cambray al finalitzar una visita a l’Escola Baldiri Reixac de Barcelona. El departament va informar les direccions dels centres el mateix matí, poc abans de la roda de premsa. De fet, segons informa l’agència ACN, la direcció de l’Escola Baldiri Reixac, on va tenir lloc l’anunci, ha assegurat que desconeixia que Aragonès i Cambray anunciarien aquest canvi i se’n van assabentar durant la roda de premsa.
Cambray va dir que el seu departament havia fet consultes «informals» amb famílies, equips directius i professorat i que a partir d’ara parlarà amb sindicats i «amb qui faci falta». Des de sindicats fins a famílies es retreu al Govern que aquest canvi del calendari no hagi passat pel Consell Escolar de Catalunya, com es fa habitualment.
Josep González Cambray Mestres i professors Educació secundària Educació primària Educació a Catalunya Col·legi Pere Aragonès Immersió lingüística
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- A les portes de la catedral de Barcelona Devots del papa Francesc després de la seva mort: "No crec en Déu, però hi ha un abans i un després del seu papat"
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Una de cada 350 El Sant Jordi 2025 vendrà encara 25.000 roses catalanes: l’últim productor del Maresme es resisteix a abandonar
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí