L’educació a Catalunya
El Consell Escolar exigeix a Cambray que expliqui el calendari en un ple
La comissió que havia d’iniciar aquest dimarts l’elaboració del dictamen sobre els horaris ajorna els debats
El Consell Escolar de Catalunya havia de debatre aquest dimarts en comissió l’ordre del calendari del curs escolar 2022-23 i iniciar l’elaboració del dictamen corresponent. Però no ho ha fet. Els membres de la comissió –entre els quals sindicats, associacions de famílies i patronals de l’escola concertada– han expressat per pràctica unanimitat el «malestar»amb les «formes» del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que va anunciar fa uns dies l’avanç de l’inici de curs en una roda de premsa juntament amb el president, Pere Aragonès, sense haver-ho comunicat abans al Consell.
És per això que la reunió de la comissió ha acabat abans d’hora. Els membres de la comissió han demanat ajornar els treballs d’elaboració del dictamen i han sol·licitat la convocatòria d’un ple extraordinari en el qual comparegui Cambray per donar explicacions sobre el canvi de calendari. Algun sindicat com UGT fins i tot ha plantejat que hi acudeixi el mateix Aragonès. UGT ha acusat el president i el conseller d’haver mostrat «menyspreu» al Consell Escolar. «Canvis tan importants no es fan de forma unilateral», han denunciat.
El president del Consell Escolar, Jesús Viñas, ha assegurat que la reunió per debatre el calendari i elaborar el dictamen es farà la setmana vinent. Ha admès que l’anunci del calendari va provocar «sorpresa» i a molts «els va venir de nou» però ha instat tots els membres a analitzar la proposta i elaborar el dictamen, com és preceptiu que faci aquest organisme consultiu.
Diverses fonts han confirmat a EL PERIÓDICO el «mal ambient» que es respira al si del Consell arran de l’anunci sorpresa del conseller. De fet, aquest malestar ja va quedar patent dilluns en la reunió que la permanent del Consell va fer per abordar el tema del calendari escolar. En aquesta reunió es va lamentar que «la forma en què s’han comunicat els canvis no ha tingut en compte el CEC, l’organisme superior de consulta i participació dels sectors afectats». «S’hauria volgut conèixer les propostes amb prou antelació per poder aconsellar al Departament d’Educació», recull l’acta.
En aquesta, els assistents van considerar «necessari refer els vincles de confiança amb la Conselleria per poder desenvolupar com correspon la tasca del CEC i així enfortir la participació de la comunitat educativa en la presa de decisions». De fet, fins i tot es va acordar incloure en el pla estratègic de l’organisme un «protocol que defineixi i reguli les relacions entre el CEC i el Departament».
La permanent també va valorar la «inoportunitat» de l’anunci per la situació dels centres, tocats per la pandèmia i amb els reptes dels nous currículums de primària, ESO i Batxillerat i del pla d’impuls del català a les escoles i va apel·lar a la necessitat de «temps per reflexionar i planificar».
El Consell va destacar també la «importància» de l’hora d’extraescolars gratuïta al setembre anunciada per Cambray, però va reclamar «conèixer en detall» l’organització d’aquestes activitats, per a la qual Educació encara no ha detallat pressupost.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín