L’educació a Catalunya
El conseller Cambray es reuneix amb els sindicalistes tancats a Educació
Els manifestants havien amenaçat de no abandonar l’edifici fins que el conseller «doni la cara» i s’avingués a «una negociació real»
El conseller d’Educació Josep Gonález-Cambray es reuneix aquest divendres amb els representants dels sindicats educatius Ustec-Stes, CCOO, Intersindical-CSC, Aspepc-Sps i UGT, que mantenen, aquest divendres, la tancada que van iniciar dijous a la Conselleria d’Educació en protesta pels canvis al calendari escolar per al curs 2022-23, anunciats pel president, Pere Aragonès, i el conseller sense prèvia consulta a la comunitat educativa.
La reunió es produeix després que una cinquantena de sindicalistes del professorat hagin passat la nit a la seu del departament.
Ja tenim les maletes per quedar-nos a @educaciocat fins que comenci el curs com ens ha dit @pgoma
— Marga Romartínez CCOO (@CcooMarga) 17 de febrero de 2022
Bona nit, conseller @JosepGCambray #Cambraydimissio #NegociacioRealJA pic.twitter.com/s57UBrCeMO
Les 7 del matí. Tota la nit al Departemt d'Educació. Ahir, @JosepGCambray tenia una reunió aquí i va optar per amagar-se. Té por del diàleg? De la negociació? Ja sap a on som, l'esperem! pic.twitter.com/WKrtUXmEI4
— Publica.cat (@PublicaCat) 18 de febrero de 2022
Abans de saber-se que s’entrevistarien amb el conseller, els tancats van expressar que no tenien intenció d’abandonar l’edifici de la Via Augusta de Barcelona fins que Cambray no «doni la cara» i s’avingués a retirar l’ordre del calendari i a obrir una «negociació real» sobre aquest afer i sobre d’altres que hi ha sobre la taula, com els nous currículums de primària, ESO i batxillerat, el requeriment del C2 de català per exercir la docència, l’aplicació de la sentència del 25% de castellà i l’estabilització dels interins.
«S’ha trencat la pau social», va assenyalar Iolanda Mármol, portaveu de la USTEC. Mármol va explicar a aquest diari que pensaven passar la nit a l’edifici i que els Mossos d’Esquadra els van assegurar que no els desallotjarien. Els manifestants van instar el personal educatiu a organitzar assemblees als centres per concretar propostes de mobilització «contundents» .
Seguim tancades al Departament d'@educaciocat i hem decidit quedar-nos-hi indefinidament.
— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) 17 de febrero de 2022
Fem una crida a la comunitat educativa a venir a Via Augusta, 202.
Vine a donar suport a la#TancadaEducació pic.twitter.com/00fbUK4Ksy
L’anunci per sorpresa de l’avançament de l’inici del curs va ser la gota que va fer vessar el vas de la paciència dels sindicats de docents. «És absolutament intolerable i no acceptarem que el conseller Cambray s’hagi saltat la negociació col·lectiva i es negui a dialogar amb tota la comunitat educativa». «Fins i tot s’ha atrevit a menysprear el Consell Escolar de Catalunya». Aquest organisme consultiu ha expressat aquesta setmana el seu profund malestar amb les formes amb què s’ha comunicat el canvi de calendari i han exigit un ple extraordinari que Cambray ha acceptat convocar per dilluns vinent.
Especialment malament han caigut en els sindicats unes paraules de Cambray per justificar el fet que el Govern prengués la decisió d’avançar l’inici de curs sense consultar formalment la comunitat educativa. El conseller ha insinuat un parell de vegades que si fos pels sindicats no es faria res. Aquest dijous, en una roda de premsa, va afirmar, en al·lusió a la decisió de tenir les escoles obertes durant la pandèmia, que «si haguéssim fet un debat per estar d’acord amb tots, tinguem clar que, amb els sindicats, les escoles no haurien obert amb la covid i les escoles havien d’estar obertes». I va advertir que el departament no escoltarà l’immobilisme.
Els sindicats van rebutjar les acusacions d’immobilistes i van exigir a Cambray que retirés l’ordre del calendari escolar que ha «imposat de forma unilateral» i obrís una «negociació real». Denuncien que el nou calendari «representa greus problemes logístics i organitzatius», i implica un sobreesforç per als centres que de cara a l’1 de setembre no tenen garantida tota la plantilla ni la preparació del curs.
Dijous al matí, en una roda de premsa, el conseller va tornar a defensar el nou calendari i va insistir que no afecta «cap dret laboral». Va remarcar que s’han fet «tots els ajustos» per preparar el curs, amb una hora més de coordinació durant el setembre i amb l’avançament dels nomenaments a finals de juny, en comptes d’un mes després. Ajustos que els docents consideren insuficients per tenir el temps necessari per preparar el curs. També assenyalen que malgrat l’avançament dels nomenaments, les plantilles mai estan tancades fins a l’1 de setembre. Cambray va reiterar la seva disposició a debatre i escoltar però va advertir que el Govern vol transformar l’educació i que això requereix prendre decisions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat
- El Barça remunta i fulmina el Tenerife (5-1) sense Alexia
- La primera bronca de Flick