L’educació a Catalunya
Les escoles de Catalunya aniran a la vaga 5 dies al març contra les polítiques d’Educació
Els sindicats amenacen de no iniciar el curs «amb normalitat» al setembre si continua l’«immobilisme» del conseller
El conseller Cambray manté la decisió d’avançar l’inici del curs escolar
Els sindicats d’educació USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, Aspepc·Sps i UGT han convocat una vaga de 5 dies al març a les escoles catalanes, tant públiques com concertades, en protesta per les polítiques del Departament d’Educació. Les dates exactes es decidiran pròximament. L’anunci s’ha produït després que els representants sindicals, tancats a la conselleria des de dijous, mantinguessin una infructuosa reunió amb el conseller Josep Gonzàlez-Cambray, en la qual aquest ha mantingut la decisió d’avançar l’inici del curs escolar. Els docents han acusat Educació de tenir una actitud «prepotent» i «poc dialogant» i han amenaçat de no començar el curs «amb normalitat» si es manté la data d’inici del 5 de setembre.
L’ocupació, que ja han donat per finalitzada, de la conselleria va començar dijous en protesta per la «imposició» del nou calendari escolar per al curs 2022-23, anunciat per Cambray i Pere Aragonès sense prèvia consulta a la comunitat educativa, fet que ha molestat el Consell Escolar de Catalunya fins al punt que Cambray s’ha vist forçat a convocar per a aquest dilluns un ple extraordinari en el qual donarà explicacions del nou calendari.
Els sindicats denuncien que el nou calendari «representa greus problemes logístics i organitzatius» i implica un sobreesforç per als centres que, a dia 1 de setembre, diuen, no tenen garantida tota la plantilla ni la preparació del curs.
Per contra, el conseller insisteix que el canvi de calendari és una «bondat» i que no afecta «cap dret laboral». Ha remarcat que s’han fet «tots els ajustos» per preparar el curs, amb una hora més de coordinació durant el setembre i amb l’avançament dels nomenaments a finals de juny, en comptes d’un mes després. Ajustos que els docents consideren insuficients per tenir el temps necessari per preparar el curs. També assenyalen que malgrat l’avançament dels nomenaments, les plantilles mai estan tancades fins a l’1 de setembre.
«Suma de despropòsits»
L’avenç de l’inici del curs ha sigut la gota que ha fet vessar el vas de la paciència dels mestres i professors, molt tocats per la pandèmia i que tenen per endavant l’aplicació dels nous currículums de primària, ESO i Batxillerat –encara en fase d’esborrany–, un pla d’impuls del català a les aules, un pla de digitalització, l’aplicació de la sentència del TSJC del 25% de classes en castellà i el requeriment de tenir el nivell C2 de català per poder exercir la docència. Tot això, sumat a la negativa que els ha donat el conseller aquest divendres, els ha portat a explotar contra les polítiques educatives del Govern i convocar la vaga.
Vaga en la qual reclamaran, no només negociar el calendari escolar, sinó també els nous currículums i reclamaran arribar al 6% del PIB en inversió en educació, retirar el decret de plantilles, recuperar el poder adquisitiu, estabilitzar el personal interí i laboral, una Formació Professional pública de qualitat i l’equiparació salarial. Com apunta la secretària general d’Educació de CCOO, Teresa Esperabé, la convocatòria respon a la «suma de despropòsits». «Ens veiem obligats a prendre mesures contundents perquè la conselleria està tancada en banda», ha afegit.
Els convocants esperen rebre el suport de la resta de la comunitat educativa ja que les seves reclamacions, afirmen, afecten a tothom. De moment, l’escola concertada, també convocada, ha reaccionat amb prudència. Des de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, han assenyalat que primer volen «establir un diàleg amb el Departament».
Després de la reunió, les dues parts han evidenciat postures allunyades. Cambray ha qualificat de «poc justificada» l’ocupació del Departament per part dels manifestants i ha reiterat la seva voluntat de diàleg i la seva disposició a fer les coses «una mica millor». Ha admès que el nou calendari ha despertat «molts recels», però que també hi ha entitats que l’han «aplaudit». En aquest sentit, ha assenyalat que fa anys que existeix el debat sobre modificar el calendari i que el Consell Escolar havia realitzat fins a quatre informes apuntant que les vacances d’estiu eren massa llargues.
Malgrat expressar voluntat de diàleg, el conseller ha rebutjat retirar l’avenç de l’inici del curs escolar: «És una decisió que prenem convençuts», ha dit. Sí que està obert a negociar com s’aplica el nou calendari i a escoltar «totes les propostes de millora» que els sindicats vulguin fer. I els ha proposat convocar una taula sindical «quan vulguin». Cambray ha tornat a reiterar que per transformar el sistema educatiu s’han de prendre decisions i que és «normal» que hi hagi «resistències al canvi».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació