Canvi d’actitud

Els bisbes s’esmenen i obren una «nova etapa» contra els abusos: «Volem aclarir-ho»

  • L’auditoria encarregada per la Conferència Episcopal a una firma d’advocats investigarà el passat i el present, proposarà indemnitzacions i inclourà els ordes religiosos

  • «Hem de fer un pas més endavant», afirma el cardenal Omella 

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Després d’anys evitant encarar amb fermesa el drama dels abusos sexuals a menors, assegurant que ja estava fent tot el que podia fer i rebutjant qualsevol iniciativa externa per aclarir aquests fets, aquest dimarts la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha admès que no podia continuar així. Durant la presentació de l’auditoria que ha encarregat al despatx Cremades & Calvo Sotelo sobre aquests delictes, el seu president i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha pronunciat frases contundents, que denoten un presumpte propòsit d’esmena respecte al seu comportament anterior. «L’important és ser a prop de les víctimes. Les volem acompanyar i aclarir aquests fets. Nosaltres necessitem un temps per reflexionar i prendre una decisió. L’important no és mirar al passat, sinó mirar al futur. Estem decidits», ha dit.

Segons el president del bufet d’advocats que portarà a terme l’auditoria, Javier Cremades, membre de l’Opus Dei, s’investigaran tant els abusos passats com els presents, la tasca donarà peu a indemnitzacions a les víctimes, inclourà els ordes religiosos i tindrà 12 mesos de durada. Ja hi ha un correu electrònic en què es pot denunciar: denunciaabusos@cremadescalvosotelo.com. Hi haurà almenys 18 persones treballant en aquesta investigació (moltes d’elles exmagistrades del Constitucional i el Suprem, com Encarnación Roca, Rafael Fernández Montalvo i Juan Saavedra), i quan acabi farà públiques les conclusions de l’informe, cosa que suposarà una tasca «complementària» a la que portin a terme les autoritats públiques, en principi a través de la comissió que proposa el Govern, liderada pel Defensor del Poble, Ángel Gabilondo.  El mateix Cremades es va posar en contacte amb l’exministre socialista dilluns, després de conèixer-se la notícia de l’auditoria.

Tot i així, la participació de l’Església espanyola en la comissió de Gabilondo, que encara no ha sigut aprovada pel Congrés dels Diputats, continua sent una incògnita. Fonts del Govern asseguren que la CEE s’hi acabarà sumant, perquè no li queda més remei, però els prelats mantenen el seu silenci sobre quina serà la resposta oficial. Aquest dimarts, el mateix Omella ha eludit contestar a una pregunta directa en aquest sentit. En tot cas, l’auditoria ve a avançar-se als esforços dels poders públics i fixa una data clara, dotze mesos, per difondre la investigació. L’Església Catòlica, normalment a la defensiva, pren aquí la iniciativa, en un moviment que va en una direcció molt diferent a la seguida fins ara.

Els bisbes sempre havien dit que la seva pròpia investigació, basada en les denúncies de víctimes davant les diferents diòcesis i que va xifrar en només 220 els abusos comesos per sacerdots durant les últimes dues dècades, era suficient. Quan se’ls demanava la seva opinió sobre iniciatives com la de l’Església francesa, que va impulsar un informe que l’octubre passat va concloure que des de 1950 uns 216.000 menors havien sigut abusats per prop de 3.000 religiosos, explicaven que respectaven aquest enfocament, però que ells anaven per un altre camí. Ara, en canvi, aquest informe del país veí, anomenat Sauvé, suposa un model a estudiar. I també una altra iniciativa, posada en marxa per l’arxidiòcesi de Munic amb el despatx d’advocats Westpfahl Spilker Wastl. Dos membres d’aquest bufet acudiran una vegada al mes a Madrid per assessorar l’equip espanyol.

Un «camí» diferent

Notícies relacionades

La convocatòria d’aquest dimarts, a la seu del despatx d’advocats, que ocupa tres pisos d’un edifici situat a la millor zona del barri de Salamanca, amb les escales plenes de fotografies de personalitats com Felipe González, Donald Rumsfeld i Shimon Peres, ha sigut abundant en missatges sobre el canvi a l’Església catòlica espanyola i el «nou camí» que ara obre. 

«La CEE vol fer un pas més en la seva obligació de transparència social, d’ajuda i reparació a les víctimes i de col·laboració amb les autoritats. Per això s’ha fet l’encàrrec al despatx d’advocats d’una investigació independent. Ens sembla que hem de fer un pas més endavant. El nostre objectiu principal és l’ajuda a les víctimes i la seva reparació. La Conferència Episcopal vol assumir la seva responsabilitat», ha afirmat Omella. «Afrontem aquesta tasca sense cap frontera ni límit», ha dit Cremades. D’aquí un any se sabrà si és veritat. Les víctimes, de moment, observen l’anunci amb «desconfiança».