Preparatius del curs escolar 2022-23 a Catalunya
Els centres públics rebran rebran 384 euros per alumne vulnerable a P3 i 1r d’ESO
El 86% de les escoles públiques i el 37% de les concertades tindran menys de 20 nens per aula a P3
El curs vinent hi haurà 3.474 alumnes menys a P3 i 2.073 menys a secundària
El pròxim curs escolar 2022-23 a Catalunya, a més del dels nous currículums a primària, l’ESO i el batxillerat, serà el de l’inici de la reducció de les ràtios –afavorit pel descens demogràfic– i el de la implantació de mesures per combatre la segregació escolar. En relació amb aquest punt, i en aplicació del decret d’admissions, els centres públics rebran per primera vegada 384,66 euros per cada alumne vulnerable que tinguin escolaritzat a P3 i 1r d’ESO. Fins ara les escoles públiques no rebien cap aportació per aquest concepte, mentre que les concertades rebien 600 euros –que a partir del curs vinent seran 988,1 euros– per alumne a partir del tercer en situació de vulnerabilitat.
Aquests fons serviran per cobrir totes les necessitats d’aquest alumnat més enllà de l’escolarització; és a dir, les colònies, excursions i activitats addicionals. És una de les novetats que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat aquest dijous en la presentació de l’oferta d’educació obligatòria per al curs vinent.
Aquestes aportacions es mantindran progressivament de manera que es garanteixi la igualtat d’oportunitats dels alumnes. Educació xifra en 10 milions d’euros l’import que el curs vinent destinarà a la mesura. Una xifra que calcula partint de l’alumnat que actualment té detectat que presenta necessitats educatives especials. Cambray ha remarcat que s’està fent un esforç per detectar tots aquests nens i que es reservaran les places en funció de cada zona, tant a la pública com a la concertada.
A més, per primera vegada, es mantindrà la reserva de places d’alumnat amb necessitats educatives específiques (NEE) fins a l’inici del nou curs, i no fins al dia abans de la publicació de les llistes d’admesos com es feia fins ara.
Una altra novetat important és la reducció de ràtios a Infantil 3 (P3) tant a l’escola pública com a la concertada. Els grups seran d’un màxim de 20 alumnes en el 86% dels centres públics. El percentatge és inferior a la concertada, en què la reducció de ràtios és voluntària: 37% Cambray ha apuntat que els centres concertats que no s’han sumat ha sigut per falta d’espais. En el conjunt del sistema, el 99% de grups de centres públics i el 73% dels concertats reduiran ràtios per sota dels 25 alumnes per aula.
Menys alumnes
La idea d’Educació és que aquesta reducció de ràtios es vagi aplicant progressivament als altres nivells de primària i secundària i que d’aquí 9 anys estigui vigent en tot el sistema. Confia en l’ajuda de la demografia, amb la natalitat a la baixa. Un fenomen que, novament, es reflecteix en les xifres de nous alumnes: el curs que ve hi haurà 57.871 alumnes a P3, 3.474 menys que els matriculats aquest curs. Cambray ha apuntat que malgrat aquesta baixada, hi ha un augment de 25 grups en el còmput global del servei, ja que n’hi haurà 58 més a la pública i 33 menys a la concertada. Això es traduirà en 2.110 grups de P3 públics i 978 de concertats.
A 1r d’ESO cau per segon any consecutiu la xifra d’alumnes: hi haurà 81.503 estudiants, 2.073 menys que aquest curs. També hi haurà menys grups, ja que la pública en perd 8 (2.021 en total) i la concertada 18 (973).
Nous centres
D’altra banda, es creen tres escoles fruit de la fusió de centres: l’escola Balàfia-Pinyana (Lleida), l’escola La Vila (Polinyà) i l’escola Castellfollit del Boix. I hi haurà quatre nous instituts escola: El Molí (Barcelona), Arrabassada (Tarragona), Torrelles (Torrelles de Llobregat) i Miquel Martí i Pol (Lliçà d’Amunt). A més, 17 centres estrenaran edifici. Un centre, l’Escola Projecte, s’integrarà a la xarxa pública. Cambray no descarta que hi pugui haver alguna integració més.
Pel que fa al professorat, Educació comptarà amb 258 més. Educació vol mantenir els reforços existents des del curs 2020-21 per la pandèmia, però ha assenyalat que això dependrà de si el Govern central manté els fons extraordinaris per la covid.
Aquest any la preinscripció tornarà a ser electrònica, tot i que les famílies que tinguin dificultats podran demanar cita prèvia al centre que posin de primera opció o a les oficines municipals d’escolarització.
Josep González Cambray Mestres i professors Educació secundària Educació primària Educació a Catalunya Col·legi
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034