L’educació a Catalunya
Les escoles catalanes faran vaga els dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març
Els sindicats convocants reclamen a Cambray retirar el nou calendari escolar i començar a negociar-lo de zero
Retreuen al conseller que introdueixi canvis en el model educatiu sense consensuar-los amb les parts implicades
Les escoles i instituts de Catalunya faran vaga aquest mes de març, els dies 15, 16, 17 (dimarts, dimecres i dijous) i el 29 i 30 (dimarts i dimecres) en protesta per les polítiques del Departament d’Educació, començant pel nou calendari escolar. Aquestes són les dates que han anunciat aquest dimecres els sindicats convocants (Ustec, UGT, CCOO, Aspepc, Intersindical, CGT i USOC) en un acte davant la seu de la conselleria, a la Via Augusta de Barcelona. Aquests dies de vaga al març se sumen, però no coincideixen, amb dues aturades més convocades en l’àmbit educatiu: el 8 de març, amb motiu del Dia de la Dona, i el 23 de març, en protesta per la sentència del 25% de castellà a les aules i en defensa de la immersió. A més, aquest març tenen lloc les jornades de portes obertes als centres educatius i la preinscripció a infantil, primària i ESO, i del 16 al 20 de març se celebra el Saló de l’Ensenyament, cita anual dels estudiants catalans per conèixer l’oferta formativa. En resum, un març mogut al món de l’educació a Catalunya.
El detonant de l’aturada ha sigut el nou calendari escolar per al curs 2022-23, anunciat sense prèvia consulta a la comunitat educativa i que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray està decidit a mantenir. Suposa avançar l’inici del curs al 5 de setembre, en lloc de començar després de la Diada. El Govern addueix raons de pedagogia, d’equitat i de conciliació. Els professors opinen que no tindran temps de preparar bé el curs ja que es quedaran sense aquella primera setmana de setembre que tenien. Educació replica que tindran les plantilles tancades un mes abans, al juliol, i que al setembre, com que hi haurà jornada intensiva, podran dedicar una hora diària després de les classes a acabar de preparar el curs. Solució totalment insuficient, segons els mestres, que assenyalen que tradicionalment aquells primers dies de setembre fan reunions de professorat, es traspassen informació d’alumnes i fan formació.
Els sindicats han llegit un manifest conjunt en què han expressat el seu rebuig de l’«actitud de menyspreu», impositiva i autoritària del conseller Cambray. «La nostra paciència s’ha acabat. Els dos anys de pandèmia sense els recursos necessaris, sumats a les retallades de fa més de 10 anys i al modus operandi d’aquesta administració han provocat que ens mobilitzem», han assenyalat. «La falta absoluta de voluntat negociadora del departament no ens deixa cap més sortida per aconseguir prou pressió per revertir les retallades i obtenir perspectives de millores», han afegit. «La pandèmia ha evidenciat les deficiències del sistema. No volem cap canvi sense inversió», apuntava la portaveu de la Ustec, Iolanda Segura.
Mobilitzacions «in crescendo»
Els convocants només es plantejaran desconvocar la vaga si Educació accepta retirar l’ordre del nou calendari i començar a negociar de zero. En cas que Cambray torni amb el tretze són tretze, anuncien que les mobilitzacions aniran «in crescendo», amb l’amenaça de no començar el curs amb normalitat el 5 de setembre. «Falta molt per a aquell dia, però el departament és intransigent». I han reclamat la dimissió de Cambray. «Que hi posin un conseller que estigui disposat a parlar», reclamaven. «Cambray no respecta els docents. No mereix el càrrec», afegia Segura.
Segura ha fet una crida als docents a afegir-se a la vaga. «És el moment de donar un cop sobre la taula i dir “fins aquí hem arribat”», ha dit. Sobre si hi haurà un seguiment alt, Lorena Martínez, de la UGT, apuntava que hi ha molta indignació entre els docents, per la gestió de la pandèmia, dels protocols covid, i ara per tota una sèrie de canvis que els cauen a sobre sense temps ni tan sols de processar-los. «Només ha faltat l’estil autoritari del conseller», apuntava Carles Vilallonga, de la USOC. Marta Minguella, de la CGT, reiterava que estem davant un canvi de model educatiu que Educació vol imposar de forma «unilateral». «L’educació implica molts actors. No es poden fer les coses així». «És una vaga en benefici de l’alumnat i del sistema educatiu», ha remarcat Segura.
Aquest mateix dimecres els sindicats han plantat el departament, que havia convocat una reunió de la taula sectorial d’educació per abordar el calendari. «És una taula convocada només per aprovar el calendari, no per negociar res. És per això que hem decidit de manera unitària no presentar-nos a una taula que és només un tràmit», han explicat. «No anirem a una taula on no es mogui res, on no es pugui negociar res», han insistit.
Notícies relacionadesMalgrat que la comunitat educativa va demanar a Cambray en el marc del Consell Escolar una moratòria d’un any, aquest l’ha rebutjat. L’associació de famílies aFFac assegurava fa uns dies, després d’una reunió amb el conseller, que els havia traslladat la seva disposició a reavaluar la mesura. No obstant, Educació va desmentir categòricament que s’anés a revisar l’avanç del curs. aFFac basava la seva reclamació en la qüestió del menjador i de les extraescolars, activitats que en bona part dels centres públics organitzen les associacions de famílies. L’avanç del curs i la jornada intensiva de setembre els deixen fora. Temen, a més, que això no se circumscrigui només al setembre, sinó a la resta del curs.
Tot i que el calendari ha sigut la gota que ha fet vessar el got de la paciència, els sindicats de docents tenen més motius per convocar aquesta vaga de 5 dies. Un és el cas dels nous currículums competencials de primària, ESO i batxillerat, que s’aprovaran a l’estiu i entraran en vigor al setembre; uns terminis que els professors consideren molt ajustats per aplicar-los amb garanties. Un altre motiu és l’exigència del nivell C2 de català per poder impartir classes a Catalunya. Les retallades «cronificades» des de fa més de 10 anys, la falta d’inversió (reclamen el 6% del PIB per a educació), les ràtios, la sentència del TSJC del 25% en castellà, la falta de docents o la interinitat són altres raons que han empès els sindicats a convocar aquestes jornades de protesta.
Josep González Cambray Mestres i professors Educació secundària Educació primària Educació a Catalunya Col·legi Vagues
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca