Avenç científic

Creen per primera vegada cèl·lules pancreàtiques que metabolitzen la glucosa

La investigació revela que els malalts de diabetis poden produir insulina

Creen per primera vegada cèl·lules pancreàtiques que metabolitzen la glucosa
2
Es llegeix en minuts
EFE

Científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona i de la Universitat de Hèlsinki han fet un nou pas per aconseguir recuperar la producció d’insulina en malalts diabètics a l’aconseguir per primera vegada crear cèl·lules beta pancreàtiques funcionals a partir de cèl·lules mare que han testat, amb èxit, en ratolins.

La investigació, publicada avui a la revista ‘Nature Biotechnology’, ha demostrat per primera vegada que les cèl·lules mare poden formar cèl·lules que imiten de prop l’estructura i la funció dels illots pancreàtics normals.

Els científics van trasplantar aquestes cèl·lules beta derivades de cèl·lules mare en ratolins i van demostrar que poden controlar eficaçment el metabolisme de la glucosa, «fins i tot millor que els illots pancreàtics aïllats de donants d’òrgans», ha assegurat l’investigador del CRG Diego Balboa, que ha remarcat que tractar els pacients diabètics amb aquestes cèl·lules «ja no pertany a l’àmbit de la ciència-ficció».

Balboa ha recordat que la insulina és una hormona vital produïda per les cèl·lules beta del pàncrees i que la diabetis tipus 1 està causada per la destrucció d’aquestes cèl·lules, cosa que fa que els pacients s’hagin d’injectar insulina diverses vegades al dia per controlar els seus nivells de sucre en sang.

Les persones amb diabetis poden recuperar la capacitat de produir insulina mitjançant el trasplantament de cèl·lules beta aïllades del pàncrees de donants d’òrgans, però aquest tractament és complex i poc habitual, ja que es necessiten almenys dos donants per tractar una persona.

Optimització de la producció cel·lular

Durant molt temps s’ha intentat produir cèl·lules beta funcionals a partir de cèl·lules mare per utilitzar-les en els trasplantaments, però fins ara no havien aconseguit que regulessin bé la secreció d’insulina. Ara, un equip d’investigació encapçalat per Diego Balboa i pel professor Timo Otonkoski a la Universitat de Hèlsinki han pogut optimitzar la funcionalitat de les cèl·lules pancreàtiques produïdes a partir de cèl·lules mare.

«El nostre estudi mostra que la secreció d’insulina es regula de manera adequada a les cèl·lules i que les cèl·lules responen als canvis en el nivell de glucosa fins i tot millor que els illots pancreàtics aïllats de donants d’òrgans que es van utilitzar com a controls», ha explicat en un comunicat Väinö Lithovius, membre del grup d’investigació de la Universitat de Hèlsinki.

«Avenç important»

«És un avenç important per transformar les cèl·lules mare i convertir-les en peces de recanvi per reemplaçar les cèl·lules beta del pàncrees destruïdes o danyades, que són les causants de la diabetis», ha resumit Balboa, que admet que «tot i que queda molt a fer, aquestes troballes ens acosten un pas més al tractament de persones amb diabetis amb cèl·lules beta derivades de cèl·lules mare».

Notícies relacionades

De moment, els científics han demostrat la funció de les cèl·lules beta derivades de cèl·lules mare tant en cultius cel·lulars com en estudis amb ratolins, en els quals han comprovat que controlen de manera efectiva el metabolisme de la glucosa.

«Podem generar milions d’aquestes cèl·lules al laboratori i fer preguntes sobre quins defectes en els gens i la maquinària cel·lular fan que les cèl·lules fallin, cosa que ens ajudaria a revelar les causes moleculars precises de la diabetis i a identificar noves dianes terapèutiques. També utilitzem les cèl·lules per explorar els efectes de nous medicaments per tractar la diabetis», ha conclòs.