Conseqüències de la guerra

Les escoles catalanes comencen a rebre nens nouvinguts d’Ucraïna

  • Un noi de 4t de primària i la seva germana de P5 comencen aquest dilluns les classes a l’escola La Palmera de Barcelona

Les escoles catalanes comencen a rebre nens nouvinguts d’Ucraïna

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Catalunya ha escolaritzat des de divendres passat a un total de 50 nens ucraïnesos nouvinguts. L’escola La Palmera, al barri de la Verneda de Barcelona, serà un dels primers centres a tenir a les aules aquests refugiats. Dilluns serà el primer dia de classe de dos germans, un nen de 4t de primària i una nena de P5, que aquest dissabte van arribar a la ciutat des d’Ucraïna després d’un viatge de cinc dies amb autocar. Van arribar amb la seva mare i a Ucraïna van deixar el pare, que s’ha afegit a l’Exèrcit per combatre la invasió russa. A Barcelona tenen el seu cosí, un nen de 5 anys, que de segur els farà les coses més fàcils.

A l’escola, ja ho tenen tot preparat per rebre aquests nens. Tenen ganes que se sentin a gust, diu la directora, Conchi Calvo, que està nerviosa per això, perquè vol fer-ho bé i que se sentin ben acollits. «És la primera vegada que tenim alumnes arribats d’un país en guerra. Per a nosaltres com a docents també serà un aprenentatge», apunta Calvo, que explica que la mare ha volgut que els seus fills tinguin una rutina escolar que els ajudi a viure aquesta situació amb la màxima normalitat possible.

Aquests dies, les tutores de P5 i de 4t han anat preparant els que seran els companys d’aquests nens. Amb els més grans han parlat de la guerra i les conseqüències, dels refugiats, del que han passat aquestes famílies, obligades a fugir del seu país per escapar-se d’un conflicte que no han buscat. I han fet dibuixos de benvinguda, un cartell amb el nom dels nens i, de regal, un llibre i una samarreta de l’escola. I, és clar, l’agenda escolar.

Dilluns, quan arribin a l’escola, no estaran sols. Els rebrà Calvo, que els acompanyarà a les seves aules. A P5, la nena tindrà l’alegria de coincidir amb el seu cosí. I a 4t, el nen es trobarà amb dos companys d’origen ucraïnès que l’ajudaran a integrar-se i a salvar, aquests primers dies, la barrera de l’idioma. Barrera, que tenint en compte la capacitat d’aprenentatge dels nens, estarà superada en unes setmanes.

I és que La Palmera és en un barri amb una important comunitat ucraïnesa. Aquest centre d’infantil i de primària té 7 famílies d’origen ucraïnès, encara que tots els nens són nascuts ja a Catalunya. Va ser una d’aquestes famílies la que dissabte es va dirigir a la direcció explicant que els seus familiars acabaven d’arribar a Barcelona i que els nens necessitaven escola. A veure si els podien ajudar. I és clar que els van ajudar. Calvo es va posar en contacte amb el Consorci d’Educació , que ràpidament va facilitar les coses per escolaritzar els dos germans. Tot va ser fàcil perquè, coses del destí, entre les places de matrícula viva que tenia La Palmera n’hi havia una a P5 i una altra a 4t.

El seu cosí els va canviar la cara

Els nens van tenir dimarts el primer contacte amb la que serà la seva escola. Van anar a conèixer-la, acompanyats per la mare i la tia. «La nena estava molt espantada. No es desenganxava de la seva mare. Ho mirava tot com preguntant-se ‘què passarà aquí’», relata Calvo. La nena va poder veure la que serà la seva classe i conèixer els companys. «La va rebre el seu cosí, que la va arrossegar a l’aula per ensenyar-li tot. Quan els germans van veure el seu cosí, els va canviar la cara. Va ser un moment molt tendre». La tia feia de traductora i la nena va poder captar que la interacció dels seus nous companys era positiva.

Notícies relacionades

El nen, més gran, estava més tranquil, explica la directora. Ell no va poder conèixer els seus companys perquè estaven de colònies. La Palmera compta amb aula d’acollida per a alumnes nouvinguts, on tindrà una atenció personalitzada perquè pugui aprendre l’idioma com més aviat millor i amb això agilitzar la integració.

Per a tots els nens refugiats d’Ucraïna, el Departament d’Educació, en el marc del protocol d’acollida, en garantirà l’escolarització, encara que els falti documentació. A més, se’ls oferirà beques menjador.