Pacte entre el PSOE i Unides Podem
Tot el Congrés menys Vox aprova investigar la pederàstia a l’Església
El PP canvia de criteri i decideix recolzar la comissió sobre els abusos a menors presidida pel Defensor del Poble
El PSOE aconsegueix sumar a l’acord Podem, però els dos socis discrepen sobre l’abast d’allò pactat
El PSOE va aconseguir atraure aquest dijous els partits situats a la seva esquerra, inclòs el soci en el Govern, Unides Podem, a la comissió dirigida pel Defensor del Poble que investigarà els abusos a menors al si de l’Església Catòlica. Després d’una llarguíssima negociació, portada fins al límit, l’organisme va sortir aprovat en el Congrés per una àmplia majoria, en la qual només va desentonar Vox amb el seu vot en contra.
La proposta validada pel ple de la Cambra baixa es limita a assenyalar que l’organisme presidit per Ángel Gabilondo obtindrà denúncies i elaborarà un informe sobre la pederàstia a l’Església. A partir d’aquí, discrepen les versions dels dos socis de la coalició en el Govern. Els morats, al costat d’ERC i EH Bildu, van assenyalar que van passar del rebuig del recolzament perquè els socialistes es van comprometre a aprovar a curt termini una llei que obligui els bisbes a col·laborar amb la comissió i a comparèixer quan hi siguin cridats. També, segons Unides Podem, les víctimes que així ho desitgin podran prestar el seu testimoni de forma pública al Congrés.
Però en el PSOE el relat és molt diferent. Segons els socialistes, no hi haurà cap modificació legislativa, per la qual cosa en principi els bisbes no tindrien el deure d’atendre els requeriments de la comissió. Tot i així, quan va anunciar la seva pròpia auditoria sobre els abusos, fa tres setmanes, el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, va deixar clar que estava disposat a «col·laborar» amb la comissió que dirigirà Ángel Gabilondo. Però les divergències no acaben aquí. Mentre Podem assegura que les víctimes donaran el seu testimoni al Congrés, segons el pactat, el PSOE explica que no serà així. Seran les associacions les que compareguin en la Comissió de Justícia, però només per valorar les conclusions de l’informe de la comissió, que s’espera per a finals d’any.
En qualsevol cas, res de tot això apareix en la proposta aprovada pel Ple del Congrés a iniciativa del PSOE i el PNB, que només parla que la comissió, presidida pel Defensor del Poble, estarà formada per «persones expertes» i «tindrà per objectiu contribuir a la determinació dels fets i responsabilitats, a la reparació de les víctimes, i a la planificació de les polítiques públiques orientades a la prevenció i atenció dels casos d’abusos sexuals sobre nens, nenes i adolescents». Aquest escrit va ser el que va obtenir el recolzament de gairebé tot l’arc parlamentari, amb 286 vots a favor, 51 en contra i dues abstencions. L’esquerra, els nacionalistes, Cs i fins i tot el PP, que va canviar de posició després de la recent crisi interna, van recolzar la proposta, que neix amb un important impuls. Només Vox va mostrar el seu rebuig.
«Llum i taquígrafs»
Notícies relacionades«Hem passat del ‘no’ al ‘sí’. És un dia important en la lluita contra la impunitat i els abusos sexuals a l’Església. Hi haurà un protagonisme del Congrés, no serà un mer pedaç d’impotència. «Per una banda, hi haurà compareixences amb llum i taquígraf d’aquelles víctimes que vulguin i, d’altra banda, hi haurà una autèntica comissió de la veritat. La comissió d’experts que proposa el PSOE i el PNB serà una comissió amb poders per obligar, si fa falta, l’Església a cooperar», va assenyalar poc abans de la votació el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, encarregat de la negociació amb el PSOE.
Després de l’aprovació de la comissió, fonts socialistes van oferir la seva versió, contradictòria amb la del seu soci en el Govern. «No seria una comissió de la veritat», van dir, perquè l’«última veritat és la dels tribunals». I tampoc hi haurà cap modificació en l’ordenament per forçar l’Església a cooperar. «El defensor es regeix per llei orgànica. No hi haurà cap canvi normatiu. I en la Comissió de Justícia no seran escoltades les víctimes, sinó les associacions, i no per exposar el seu cas, sinó per parlar de mesures», van insistir.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia