Repercussions de la invasió d’Ucraïna
L’arribada massiva d’ucraïnesos posa al límit la capacitat d’acollida de Guissona
Aquest cap de setmana arribaran entre 60 i 70 ucraïnesos més, que elevaran la xifra de refugiats al municipi a uns 175
L’ajuntament ofereix un programa d’activitats lúdiques perquè els nens, que ja en són 41, tinguin una mica de normalitat
Guissona, la petita Ucraïna de Catalunya, acull ja 105 refugiats, dels quals 61 són adults –la majoria dones– i 44 són menors. Tots estan allotjats en cases de familiars i amics o de veïns que, solidàriament, els han ofert les seves vivendes. I la xifra anirà en augment. Per a aquest cap de setmana s’espera l’arribada en un vol procedent de Varsòvia d’entre 60 i 70 més. Molts ucraïnesos venen a aquest municipi lleidatà perquè hi tenen família o coneguts i d’altres perquè saben que hi ha una comunitat potent d’ucraïnesos i estaran ben acollits. De fet, passejant pel poble és habitual sentir gent parlant en ucraïnès.
L’alcalde del municipi, Jaume Ars, calcula que la setmana que ve hi haurà en aquest poble de 7.000 habitants entre 170 i 175 refugiats. Avisa molt a pesar seu que el límit estarà en els 200. A partir d’allà, ja es derivaran a Lleida i a altres municipis pròxims. Fins que aquesta xifra màxima arribi, el consistori té preparats, al marge de les vivendes ofertes per particulars, tres equipaments: una fonda amb capacitat per a 30 persones i dues cases parroquials amb capacitat per a 10 i 15 persones respectivament. «Ens preocupa que la comunitat ucraïnesa, que està molt activa i implicada, convidi molta gent a venir i que no puguem donar-los sortida», confessa Ars.
De fet, aquest divendres Guissona ha superat els 7.500 habitants després de l’empadronament dels refugiats que han anat arribant els últims dies. A més de mares que han arribat amb els seus fills, també s’hi han empadronat menors que han viatjat sols però que a Guissona hi tenien els seus avis. Els progenitors s’han quedat a Ucraïna, però han volgut posar els seus fills fora de perill.
Una de les preocupacions de l’ajuntament aquests dies són els nens. Amb la idea que s’entretinguin i comparteixin activitats entre ells, el consistori ha dissenyat un pla d’activitats. Al matí, trobades a la biblioteca i a l’espai d’art Santa Creu. Allà, els nens poden estar junts, parlar, jugar i oblidar una mica la situació. Les seves mares poden estar amb ells.
I a la tarda, s’han programat activitats com futbol, pàdel, dansa, música o escacs. Han sigut les mateixes entitats del municipi les que les han ofert a cost zero. Quatre tardes a la setmana, a més, hi haurà classes de llengua ucraïnesa. En aquestes classes s’aprofitarà per fer un treball de recolzament psicològic a qui ho necessiti, en coordinació amb el Centre d’Atenció Primària. «Es tracta que no estiguin tot el dia a casa i que puguin evadir-se una mica del que està passant», explica Ars.
L’Ajuntament i el Departament d’Educació han pactat igualment el procés d’escolarització de tots aquests nens. Hi haurà una matriculació ràpida i s’ampliaran ràtios allà on sigui necessari. Als nens se’ls assignarà plaça en aquells centres on tinguin familiars i amics perquè els sigui més fàcil integrar-se. El procés d’adaptació a l’escola serà progressiu, al ritme que decideixin les famílies i la direcció del centre. «Hi haurà flexibilitat perquè volem que tots estiguin tranquils, que no hi hagi cap tipus d’angoixa», apunta l’alcalde.
El valor de la diversitat
Notícies relacionadesLa comunitat ucraïnesa està abocada a ajudar la seva gent. La recollida de material humanitari porta un ritme vertiginós i ja hi ha diversos camions i furgonetes que han emprès viatge rumb a Ucraïna. També s’hi han abocat els veïns catalans o d’altres nacionalitats. A Guissona conviuen 43 nacionalitats. «Si algú pensava que aquesta diversitat era un problema, en moments de dificultats es veu que és tot el contrari. Estem descobrint el valor de la diversitat. Tots els veïns s’hi han acostat, tots ofereixen ajuda. Es respira solidaritat per tot arreu», explica l’alcalde.
Tan abocat està el municipi en l’ajuda i l’acollida que Ars confessa que el funcionament diari de l’ajuntament ha quedat pràcticament aturat. Ucraïna és ara la prioritat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034