investigació

Cas serveis socials: Entitats vinculades a polítics de Junts van obtenir contractes sota sospita

  • El consorci d’atenció a les persones més necessitades va adjudicar serveis a Fasi i a la Fundació Cassià Just

Cas serveis socials: Entitats vinculades a polítics de Junts van obtenir contractes sota sospita
4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Consorci de Serveis Socials de Barcelona, la institució que gestiona l’atenció a les persones més necessitades a la capital catalana i participada per la Generalitat (60%) i l’Ajuntament de Barcelona (40%), va concedir contractes sota sospita de serveis a entitats del sector dirigides per polítics de l’òrbita de l’extinta CDC i ara de Junts. La majoria d’aquestes adjudicacions es va realitzar quan el consorci estava dirigit per Josep Pera (CiU), que, juntament amb el seu antecessor, Ramo Lamiel (ERC), compareixerà aquest dimecres en una comissió del Parlament.

L’octubre de l’any passat, EL PERIÓDICO va destapar que la Sindicatura de Comptes i la Intervenció General de la Generalitat havien detectat irregularitats en les contractacions de l’ens entre els anys 2014 i 2019. Contractacions irregulars de 20 milions d’euros en un sol any, sobresous i desgavell comptable. Aquestes anomalies ocorrien en plena crisi financera i en època de retallades, cosa que afecta els diners per als més necessitats: nens tutelats, persones amb discapacitat o víctimes de violència masclista. El sindicat CGT va presentar una denúncia davant l’Oficina Antifrau de Catalunya.

A part de les auditories i informes realitzats pel Síndic i la Intervenció, aquest diari ha tingut ara accés a dos contractes del 2015 on s’adjudica a la fundació Fasi (on havia exercit càrrecs de responsabilitat l’exdirector de la DGAIA, Ricard Calvo) la gestió dels centres de menors Alexandre Galí i Paulo Freire per valor superior als 400.000 euros cada un. Firmen el contracte el llavors gerent del Consorci, Josep Pera (CiU), que no estava habilitat per a això, i Estanis Vayreda, gerent de Fasi i actual primer tinent d’alcalde d’Olot per JxCat.

Augment en les adjudicacions

Els contractes amb aquesta entitat, segons el sindicat CGT, van començar l’agost del 2011 i es van incrementar el 2015 amb dues adjudicacions més, una d’un valor màxim de 472.000 euros i una altra de 517.000 pels centres de menors citats i la casa Carme Aymerich. En la primera època, les concessions van anar a càrrec de Ramon Lamiel (ERC), com a gerent del consorci. Fonts d’aquesta institució van reconèixer al seu dia que no va trobar gaire documentació sobre aquest període. L’augment es produeix quan Serveis Social aquesta dirigit per Josep Pera (CiU), que és qui firma els contractes. En el patronat de Fasi han participat des de fa anys diversos exalcaldes de la desapareguda CiU, dirigents d’aquesta coalició i també polítics vinculats a ERC. Un d’ells, un regidor que va estar imputat en el ‘cas Pokemon’ de presumptes suborns.

Ricard Calvo es va veure embolicat en un agra polèmica quan va estar al capdavant de la Direcció General de la Infància i Adolescència (DGAIA), des de gener del 2016 fins a l’agost del 2017, quan va dimitir. Abans del seu cessament va participar, de forma directa o donant el vistiplau als informes tècnics, en adjudicacions a les fundacions Fasi, Resilis i Gentis, en les quals havia tingut responsabilitats. Aquestes tres entitats estan vinculades a la Fundació Plataforma Educativa, de la qual Calvo va ser gerent, segons el seu currículum oficial. Després de deixar el seu càrrec a Infància, Calvo va tornar a treballar-hi. Al Parlament va assegurar «desconèixer» que podia abstenir-se de firmar pel conflicte d’interessos.

L’alimentació en un centre

La Intervenció General de la Generalitat també va trobar irregularitats en l’adjudicació a la Fundació Cassià Just d’un servei d’alimentació del centre d’atenció especialitzat Oràlia. Aquesta entitat està presidida per Josep Lluís Cleries, actualment senador per Junts i exconseller de Benestar Social. L’objectiu d’aquesta entitat és generar oportunitats de treball i de vida per a persones amb trastorns mentals i risc d’exclusió social, i compta amb tres empreses per gestionar els seus recursos. El 2017, el seu pressupost va ser de 6,4 milions d’euros, segons la informació oficial. En el seu patronat figura Josep Miarnau, de l’empresa Comsa, un dels imputats pel cas 3% de presumpte finançament il·legal de CDC.

Notícies relacionades

Segons la Intervenció General, l’adjudicació per part del Consorci a aquesta fundació del servei d’alimentació s’hauria d’haver realitzat pel valor estimat del contracte a través d’un procediment obert, és a dir, per un concurs públic en què tots els interessats podrien fer una proposició. A l’auditoria precisa que el plec de clàusules administratives no especifica les persones que formen part de la taula de contractació i que a l’expedient no consta determinada documentació, ni l’existència de la pròrroga per al 2017.

Precisament aquest dimecres declaren a la comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya dos dels gerents del consorci. Un d’ells, Josep Pera, implicat directament en aquestes irregularitats. En aquesta investigació, oberta a petició del PSC, hauran de comparèixer també dos gerents més del consorci i l’actual consellera de Drets Socials, Violant Cervera.