investigació

Cas serveis socials: El gerent assenyalat admet irregularitats però evita donar explicacions

  • El gerent del Consorci de Serveis Socials de Barcelona, Josep Pera, argumenta que «va desconnectar» del càrrec davant una comissió del Parlament

  • L’oposició li critica falta de respecte cap a la institució i el control dels diners públics i amenaça d’obrir una comissió d’investigació

Cas serveis socials: El gerent assenyalat admet irregularitats però evita donar explicacions

JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«No els respondré les qüestions que m’han plantejat, perquè quan vaig deixar de ser gestor del consorci vaig decidir girar full, oblidar-me d’aquella etapa i des d’aleshores visc en una desconnexió total». Amb aquesta frase Josep Pera, gerent del Consorci de Serveis Socials de Barcelona des del 2012 fins al 2017, va tractar la comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya d’aquest dimecres que investiga les irregularitats destapades per aquest diari durant el seu mandat. Sí que va admetre que es van cometre «irregularitats tècniques», que va justificar per falta de recursos i de personal. La compareixença va causar un tremend estupor per part de tots els diputats presents en la comissió, per la qual també va passar el seu antecessor en el càrrec, Ramon Lamiel. El sindicat CGT considera «vergonyós» el paper que han fet els dos exgerents d’aquesta institució que atén les persones més necessitades, com menors tutelats i víctimes de violència masclista.

Taules de contractació fantasma, contractes a dit que no estaven justificats per valor superior als 20 milions d’euros, complements salarials que no havien sigut avalats per ningú i un enorme buit de documents que ningú sap on paren. Aquestes són les principals irregularitats que van detectar primer la Sindicatura de Comptes el 2014 i després les successives auditories de la Intervenció General de la Generalitat fins al 2019, revelades per EL PERIÓDICO. Arran d’això, el PSC va proposar l’obertura de successives compareixences en la comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya. Aquest dimecres va tenir lloc la compareixença de dos dels principals exgerents de l’ens social, Ramón Lamiel (2008-2012) vinculat a ERC i Josep Pera (2012-2017), a CiU.

Pera es va limitar a dir que «va desconnectar» i «va girar full» del consorci quan els diputats de l’oposició, però també dels partits del Govern, li van demanar que detallés el motiu pel qual va permetre tots els errors detectats. «Quan vaig llegir la notícia vaig tancar la carpeta i em vaig oblidar de l’assumpte; tot són irregularitats tècniques», va etzibar l’ex alt càrrec. L’exgerent també es va queixar que només ha tingut tres mesos per preparar la seva ponència. A part de les irregularitats, els diputats del PSC, la CUP, els comuns i Ciutadans li van preguntar de forma insistent pels contractes fraudulents que van arribar fins a entitats que estaven dirigides o participades per membres de CiU, Junts per Catalunya i ERC. «No busquin per aquí perquè mai vaig rebre cap consigna de ningú», va insistir Pera.

Vergonya i faltes de respecte

Les nul·les explicacions de l’exgerent van avergonyir els partits polítics, fins i tot Junts i Esquerra. «Vostè ha faltat al respecte del Parlament i la ciutadania i no es pot tolerar», va assegurar el diputat del PSC, Raúl Moreno, que es va comprometre a tornar a citar-lo de nou en la mateixa comissió perquè respongui les greus acusacions. «Potser cal obrir una comissió d’investigació que escruti la seva feina», va afirmar la diputada de la CUP, Basha Changue. Una petició a què es va afegir Joan García de Ciutadans. «No pot venir aquí a dir-nos que el seu gos s’ha menjat la seva tasca», va remarcar Jessica González, dels comuns. També David Saldoni, de Junts, va requerir a Pera que torni a una revàlida. «Potser així té més temps per preguntar als seus equips i portar-nos aquestes respostes», va dir.

Infrafinançament crònic

L’única explicació que l’exgerent va voler facilitar als parlamentaris van ser les dades sobre l’expansió en competències del consorci en els llarg anys, i al seu torn, la falta de fons per gestionar correctament els centres de menors, pisos per a dones maltractades o persones amb discapacitat. «El consorci no ha estat mai dotat com corresponia i no ha tingut els recursos humans que necessitava», va argumentar. També es va estendre en aquesta tesi el seu predecessor en el càrrec, Ramon Lamiel. «Vam haver d’impulsar nous serveis sota l’ordre de màxima austeritat», va incidir Lamiel, que va recalcar l’«infrafinançament estructural» de l’ens públic participat per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Segons Lamiel, actual director del Servei Català de Trànsit del Govern, el van obligar a abaixar sous i prescindir de personal per estalviar gairebé un milió d’euros.

Papers que han desaparegut

Notícies relacionades

Malgrat les preguntes de l’oposició, Lamiel va negar que contractés personal sense passar el procés de selecció que corresponia i va ser taxatiu sobre la contractació irregular: «Vam ser impecables, no hi ha ni un contracte sense passar el procediment pertinent», va afirmar. El problema és que no existeix documentació que així ho demostri i hi ha qui intueix que els complements salarials injustificats s’arrosseguen des del seu mandat. «La documentació estava perfectament ordenada, no sé el que va passar després», va dir Lamiel. «Jo no vaig fer desaparèixer res», va insistir en la seva posterior intervenció Pera, que va ser el seu successor en el càrrec.

«Ens ha semblat kafkià. Lamiel ha tirat pilotes fora, negant el favoritisme i les irregularitats que tenen a veure amb ell. Les nul·les explicacions de Pera ens semblen fora de lloc, infantils... Els dos són culpables de corrupció, nepotisme, portes giratòries i de no estar a l’altura del que un càrrec públic ha d’assumir», va lamentar el delegat de la CGT, Robert Morral, sindicat que ja ha portat el cas a l’Oficina d’Antifrau de Catalunya. «No poden posar polítics a dit a gestionar recursos públics tan importants, perquè es privatitzen i apareix la corrupció», ha afegit Morral.