L’Espanya buidada pren Madrid

Les cinc demandes que exigeix el món rural

El primer sector ha protagonitzat una manifestació històrica aquest diumenge al centre de Madrid

Denuncien l’«abandonament» del Govern i exigeixen mesures per garantir el seu futur

  • Manifestació del món rural a Madrid: última hora en directe

Les cinc demandes que exigeix el món rural

Manifestación España rural

3
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge, agricultors, ramaders i caçadors de tot el país han sortit als carrers de Madrid en una cita històrica en què representants de tot el primer sector econòmic s’han unit per demanar un futur millor per a l’ Espanya rural, que asseguren que es troba «abandonada» per part del Govern. Una concentració que ha destacat, entre altres aspectes, pel caràcter apolític, amb l’objectiu que l’únic protagonista sigui el camp espanyol i els seus protagonistes.

100.000 persones segons les autoritats i 400.000 segons els organitzadors, s’han manifestat des de les 11.00 hores davant el Ministeri d’Agricultura i ha acabat davant del Ministeri per a la Transició Ecològica. Per fer-ho possible, les associacions convocants –com Asaja, COAG, UPA o la Reial Federació Espanyola de Caça– han previst l’arribada a Madrid de 1.500 autobusos des de tots els racons del país. 

¿Quines són les reivindicacions que han unit tot el sector? Aquestes són les claus de la protesta:

Baixada de preus i Llei de Cadena Alimentària

En el manifest, agricultors i ramaders exigeixen un pla de xoc del Govern davant la pujada dels costos de producció agraris. També reclamen l’aplicació de la Llei de Cadena Alimentària per «garantir que els preus cobreixin els costos de producció».

Així mateix, demanen una reducció de les tarifes elèctriques, que asseguren que estan «ofegant» el món rural, i l’aplicació d’un IVA reduït per a subministraments de reg. 

Caça i Llei de Benestar Animal

Un altre punt a destacar és la petició de la retirada de la iniciativa legislativa de la Llei de Protecció i Drets dels Animals i aplicar polítiques de benestar animal «que no impedeixin el desenvolupament d’activitats dins del món rural». També demanen eliminar el Reial Decret de Nuclis Zoològics.

D’altra banda, els caçadors volen que es recuperi la caça sostenible d’espècies migratòries, l’ocellarisme i la caça als Parcs Nacionals. També volen que es defensi la caça davant les polítiques ecoanimalistes d’Europa, perquè no es prohibeixi de cop i volta sense una alternativa viable, i perquè no s’acabi amb la caça d’espècies com la perdiu, la guatlla o el tord. 

Pla contra les sequeres

El sector primari també s’ha manifestat per demanar al Govern una inversió més gran en obres hidràuliques de regulació per reforçar la lluita contra el canvi climàtic i mitigar-ne els efectes, com les inundacions i les sequeres.

De fet, la prolongada escassetat de pluges dels últims temps ha causat importants danys. Les regions més afectades són les de la meitat sud d’Espanya, a més d’algunes zones de Castella i Lleó, Catalunya i el País Valencià. L’escassetat de precipitacions afecta sobretot els cereals, les lleguminoses, els productes de l’hort i les pastures per a la ramaderia. Si la sequera persisteix, també pot veure’s perjudicat l’ametller, l’oliverar i la vinya.

El regadiu també es veu afectat, amb embassaments sota mínims com els de la conca del Guadiana i els del Guadalquivir.

Política Agrícola Comuna i contractació flexible

Notícies relacionades

El món rural també reclama una Política Agrícola Comuna (PAC) i un pla estratègic «més justos», que abordin la pèrdua de renda de les explotacions agrícoles i ramaderes. A més, volen que existeixi una flexibilitat més gran per contractar, amb unes condicions de contractació laboral que permetin la temporalitat i l’estacionalitat, que consideren «intrínseques» del sector agrari. 

Defensa de la tauromàquia

El toro també ha tingut el seu protagonisme a la protesta d’avui. En el manifest, els organitzadors de la manifestació demanen la defensa i promoció de l’activitat derivada de la ramaderia del toro brau i la tauromàquia com a Patrimoni Cultural i una regulació fiscal reduïda del 10% per a la venda del toro brau com a producte cultural.