Aquests són els símptomes de la covid dels reinfectats
Els símptomes de la covid han anat canviant segons les persones ‘hostes’ –així s’anomenen les persones en què s’allotgen– i segons les noves variants que han anat apareixent. I és que, com tots els virus, el de la covid-19 muta gairebé constantment per sobreviure en els hostes sense arribar a matar-los, ja que això fa que morin ells també.
El fet que mutin per no matar els hostes explica per què els símptomes de la covid-19 han anat suavitzant-se i l’índex de mortalitat ha anat disminuint. Tot i que també es deu als alts índexs de vacunació i a les mesures de profilaxi i higiene adoptades per la població, com les mascaretes, la distància social i els gels hidroalcohòlics.
Quadro més ampli però menys greu
En resum, el quadro de símptomes és més ampli en les variants noves que en les anteriors, però també més lleus. Per tant, la malaltia és menys greu.
Com també és menys greu el virus si l’hoste en resulta reinfectat, és a dir, si una persona contrau la covid i al cap d’un temps torna a contraure-la, encara que sigui una variant diferent, ja que el sistema immune de les persones que ja han passat una infecció per coronavirus elimina les variants abans que els faci emmalaltir de gravetat, segons diversos estudis preliminars realitzats als EUA, Sud-àfrica i els Països Baixos, segons Holanda.
Més protecció
En un dels treballs realitzats a Dinamarca conclouen que les persones que han tingut covid-19 presenten un 80,5% de protecció davant la reinfecció. Aquest percentatge disminueix al 47% en els pacients de més de 65 anys. En la investigació realitzada a Qatar comproven que el risc de reinfecció pel coronavirus SARS-CoV-2 és molt baix (0,2%).
Per tant, és raonable suposar que, en general, les reinfeccions han de ser menys greus que les infeccions primigènies, ja que la persona que es reinfecta tindrà certa immunitat persistent de la primera infecció. A més, moltes persones hauran sigut vacunades entre les seves infeccions, cosa que haurà fet que els seus nivells d’immunització siguin més grans.
I tot i que la immunitat contra la infecció pel coronavirus i el desenvolupament de símptomes de covid disminueix, la protecció contra malalties greus i la mort sembla molt més duradora. Llavors, en l’extrem de les coses, les reinfeccions definitivament semblen menys greus.
Reinfeccions segons les variants
Les dades de l’Oficina d’Estadístiques Nacionals (ONS) del Regne Unit mostren que les persones reinfectades fins a principis d’aquest mes amb la variant alfa tenien moltes menys probabilitats de tenir símptomes la segona vegada en comparació amb la primària. Les reinfeccions de la variant delta, per la seva banda, eren una mica més propenses a donar símptomes en les persones en comparació amb la seva infecció primària, segons dades aportades per ‘The Conversation’. Amb una reinfecció d’òmicron, la taxa de símptomes va ser gairebé la mateixa en la reinfecció i en el contagi primer.
Gravetat d’una variant a l’altra
La gravetat dels símptomes del coronavirus també canvia en funció de la variant que sigui. No obstant, no és fàcil dirimir si la gravetat dels símptomes varia per les defenses que genera el mateix organisme davant les diferents variants –és a dir, que les variants s’han fet més lleus per no matar els seus hostes i el cos humà aconsegueix combatre-les millor– o si és pels nivells d’immunitat davant la covid per infeccions prèvies i vacunació.
Notícies relacionadesPerò tot i que s’han de realitzar més estudis i les dades disponibles actualment indiquen que la possibilitat de reinfecció després d’haver tingut la covid-19 és baixa, els símptomes són iguals als que pot tenir una persona que s’infecta per primera vegada.
És a dir, si el recontagi és amb la variant delta, hi haurà menys tos i més secreció nasal; si és amb l’òmicron, és bastant probable que es tinguin dolors lumbars.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín