Investigació judicial

La fiscalia denuncia la incineradora de residus de Sant Adrià per contaminació

  • La demanda va dirigida contra el president de l’empresa pública Tersa i regidor de Barcelona Eloi Badía, així com contra el cap d’explotació de la companyia

La fiscalia denuncia la incineradora de residus de Sant Adrià per contaminació

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una denúncia contra el regidor d’emergència climàtica de l’ajuntament de la capital catalana i president de l’empresa pública Tersa, Eloi Badía Casas, per un delicte ecològic per la suposada emissió de partícules contaminants de la planta de tractament de residus urbans ubicada a la població de Sant Adrià de Besòs. La demanda, que ha sigut admesa a tràmit per un jutjat de Badalona i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, també va dirigida contra el cap d’explotació d’aquesta companyia, F. R. G., però no es descarta ampliar-la a més persones. El togat ha sol·licitat a la direcció general de Qualitat Ambiental de la Generalitat dades d’emissió de contaminants a l’atmosfera des del 2017, així com un informe tècnic sobre un aspecte del contracte.

La denúncia exposa que els dos denunciats, com a responsables màxims de Tersa, «haurien estat realitzant o tolerant conscientment» una sèrie de pràctiques «contràries a la normativa ambiental» i que «podrien estar suposant un risc greu per a les persones que viuen a l’entorn» de la Planta d’Avaluació Energètica i per al medi ambient. Aquesta empresa està participada per Barcelona Serveis Municipals (BSM) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Les instal·lacions van entrar en funcionament el 1975. La Generalitat li va concedir el 2007 autorització per cremar residus sòlids fins a tres tones l’hora.

La fiscalia afirma que l’empresa no estaria realitzant el control de la temperatura dels gasos de combustió en la crema de residus, que no ha de ser superior a 850 graus durant els dos segons, com a mínim. La planta estaria utilitzant, en comptes d’una mesura concreta, un càlcul basat en algoritmes, sense que consti que la Generalitat, com a administració competent, hagi validat aquesta fórmula per mesurar la temperatura. Arran d’aquesta falta de control, segons la denúncia, s’estaria produint l’emissió de compostos contaminants amb unes concentracions superiors a les permeses.

Les indagacions

La investigació de la fiscalia es va iniciar el maig del 2018 arran de la denúncia presentada pels representants de la coordinadora veïnal metropolitana Airenet, que aglutina diverses associacions i entitats de les localitats de Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona i en la qual es manifestava que la planta podria estar funcionant «amb pràctiques irregulars» i s’estarien generant uns nivells d’emissió de contaminants, especialment dioxines i furans, molt elevats. Les indagacions van ser encarregades al Seprona de la Guardia Civil. En aquestes instal·lacions, detalla el ministeri públic, es realitzen «d’ordinari» processos de tractament tèrmic o incineració dels residus municipals i generació d’energia. Disposa de tres línies d’incineració i emet per la seva xemeneia principal, insisteix, «nombroses partícules i gasos contaminants durant aquest procés de combustió».

Notícies relacionades

A les diligències d’investigació obertes per la fiscalia s’han incorporat els arxius de les temperatures de cada un dels tres forns i transmeses a temps real a la Xarxa d’Emissions a l’Atmosfera de Catalunya des del 2015 al 2019. D’aquestes dades, es desprèn que «en nombroses ocasions les temperatures dels forns han sigut inferiors als 850 graus», sense que es pugui constatar, conforme al càlcul algorítmic i que no consta validat, que es garantissin els nivells de temperatura exigits en la normativa «amb el greu risc que això podria suposar». 

La denúncia relata que el març del 2018 tècnics de la Generalitat van realitzar durant diversos dies una inspecció i que s’hi van detectar «diverses irregularitats». Per això, es va requerir als responsables de l’empresa que posessin en marxa automàticament els cremadors auxiliars quan la temperatura de la cambra de combustió baixés dels 850 graus, bloquegessin l’alimentació sempre que no s’assolís la temperatura esmentada a l’interior del forn i tramitessin uns fitxers correctament. L’Ajuntament de Barcelona no ha volgut fer comentaris sobre la denúncia al no tenir-ne coneixement.