Crisi del coronavirus
¿Setmana Santa sense mascaretes? Els experts apunten el 12 d’abril com el dia clau per al final del seu ús
Sanitat i comunitats autònomes es reuneixen dimecres a Toledo al si del Consell Interterritorial i, sobre la taula, l’única restricció que continua vigent en la pandèmia
Setmana clau en la decisió de posar fi a l’ús de la mascareta en interiors, l’única restricció que queda a Espanya que ens recorda que, encara, no hem sortit de la pandèmia del coronavirus. Aquest dimecres, 6 d’abril, se celebra el Consell Interterritorial a Toledo i Sanitat i les comunitats autònomes tornen a posar sobre la taula el final de l’ús del tapaboques. Experts en salut pública consultats posen una data concreta, el 12 d’abril, vigílies de Setmana Santa, per acabar amb aquesta mesura de protecció, tot i que hi ha comunitats que, com Andalusia, demanen esperar que passin les vacances per acabar amb l’obligació.
Des de fa setmanes, Sanitat insisteix que cada vegada queda menys per acabar amb l’obligació de portar la mascareta en interiors. Dijous passat, el ple del Congrés dels Diputats aprovava una moció de Ciutadans que demanava al Govern eliminar-ne l’ús, i que va tirar endavant amb el vot a favor del PSOE i Vox, l’abstenció de grups com Unides Podem i el vot en contra del PP, el PNB i Coalició Canària. La moció (aprovada amb 184 vots a favor, 91 en contra i 57 abstencions) insta el Govern de coalició de PSOE i Unides Podem a eliminar l’obligatorietat de l’ús de mascareta en interiors «en línia amb l’evidència científica, amb la situació epidemiològica i amb la perspectiva comparada».
La ministra Carolina Darias, per la seva part, insistia divendres, en un acte celebrat a Algesires (Cadis), en el mateix missatge que fa setmanes que repeteix: «queda un dia menys» sense revelar quan serà aquell moment i a l’espera de comptar amb el primer informe sobre el nou model de vigilància del coronavirus. Les comunitats notificaven aquell dia al Ministeri de Sanitat 43.265 nous casos de covid-19, dels quals 14.809 s’han produït en majors de 60 anys.
Després de l’entrada en vigor, dilluns passat, de la nova estratègia de vigilància davant la covid-19, els casos notificats corresponen «fonamentalment a persones amb criteris de vulnerabilitat o relacionades amb àmbits vulnerables i les que necessiten ingrés hospitalari, i no al total d’infeccions per SARS-CoV-2». A l’informe, Sanitat ha canviat també la manera de comptabilitzar la incidència, de manera que ara només es mostra la dels majors de 60 anys, que se situa en 459,27 en els últims 14 dies per 100.000. En les passades dues setmanes s’ha registrat un total de 56.573 positius en aquest grup d’edat. Quant a les morts, s’hi han afegit 323 noves morts, en comparació amb 350 de divendres passat.
Una mesura gradual
La ministra Darias ha remarcat en diferents ocasions, en els últims dies, que la mesura de posar fi a l’obligatorietat d’utilitzar mascaretes en espais tancats es decidirà quan els tècnics que assessoren el departament així ho proposin. Així, les comunitats ja comptarien amb les recomanacions de la Ponència d’Alertes sobre aquest assumpte, que es debatran dimecres a Toledo, en el Consell Interterritorial.
Fonts del Ministeri de Sanitat es remeten a aquestes paraules de la titular del departament. No obstant, altres fonts consultades per aquest diari ja posen data al moment en què es limitarà l’ús del tapaboques: apunten al dimarts 12 d’abril, just abans de Setmana Santa. «És una de les dates que s’estudia», assegura l’expert en salut pública Joan Carles March. La mesura, afegeix, s’aprovaria aquell mateix dia en el Consell de Ministres, indica March, que també és professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública.
El mateix president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, avançava fa una setmana que esperava que la trobada entre Sanitat i les comunitats autònomes que se celebrarà dimecres a Toledo impliqui que es determini un ús de la mascareta «més relatiu i arrenqui una dinàmica en positiu».
Andalusia demana prudència
No obstant, no totes les comunitats estan d’acord en adoptar la mesura amb un caràcter tan immediat. Des de la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d’Andalusia, indiquen a aquest diari que el conseller Jesús Aguirre sempre ha dit que la comunitat defensa que es comencin a treure en interiors, gradualment, després de Setmana Santa, començant per les escoles. Però recorden que és una decisió que depèn del Ministeri. Estan en espera de què es determina.
Juanma Moreno demana «prudència» i es mostra partidari que, «almenys en el pròxim mes i mig», es mantinguin les mascaretes en interiors
Aquest mateix dilluns, el president de la Junta, Juanma Moreno, demanava «prudència» i es mostrava partidari que, «almenys en el pròxim mes i mig», es mantinguin les mascaretes en interiors. Apuntava a esdeveniments amb grans concentracions de persones, com la Setmana Santa, la Feria de Abril de Sevilla o un altre tipus d’esdeveniments culturals i socials que poden afavorir el contagi per coronavirus. I, encara més, incidia en el fet que en aquests dies hi està havent «un repunt» dels contagis a Andalusia que «el comença a preocupar». Moreno ha advocat perquè aquesta decisió es prengui en l’àmbit nacional, al si del Consell Interterritorial, i que estigui avalada pel comitè tècnic i científic.
El conseller de Sanitat d’Extremadura, José María Vergeles, considera que no s’ha «de córrer en excés» amb la retirada del tapaboques
En la mateixa línia, també aquest dilluns, el vicepresident segon i conseller de Sanitat i Serveis Socials de la Junta d’Extremadura, José María Vergeles, considerava a títol «molt personal» que no s’hauria «de córrer en excés» amb la retirada del tapaboques en espais tancats perquè fa «poc temps» que es fa servir la nova mètrica de la covid-19. Va afegir que la seva comunitat portarà al Consell Interterritorial d’aquesta setmana la postura que defensi la Ponència d’Alertes, «com sempre», perquè «això ho han de decidir els tècnics».
Madrid, a favor de la mesura
Notícies relacionadesDes d’altres comunitats, com ara Madrid, es remeten a la postura que fa un mes que defensen: que l’ús de la mascareta en interiors passi a la història. Així ho indiquen a aquest diari des de la Conselleria de Sanitat que, no obstant, recorda que sí que demanen que continuï sent obligatòria, només, en hospitals, centres sociosanitaris i transport públic, en la línia del que preveu el Govern.
S’ha de recordar que, a mitjans de febrer, amb la sisena onada de coronavirus remetent i la incidència descendint, els pediatres espanyols feien un pas endavant i sol·licitaven que els nens deixessin de portar tapaboques a les escoles. L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) proposava un calendari per a la retirada progressiva de les mascaretes als recintes escolars i recomanava retirar-ne l’ús a les aules des de finals de febrer. Una mesura que, ara sí, pot ser imminent.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín