¿El tinnitus és la nova seqüela de la covid?
Els acúfens o xiulets a les orelles, també anomenats tinnitus, afecten uns 70 milions de persones a Europa.
Pot tenir l’origen en diversos motius, com treballar en llocs amb massa soroll, sentir música i la tele molt alta o estar sempre amb els auriculars posats al màxim.
A l’anar a certs concerts també es pot acabar patint serioses deficiències auditives, no només sordesa de diferent grau, sinó també sorolls i brunzits processats pel cervell que només sent l’infeliç que ho pateix. Patir-los no és divertit i, a més, un cop han arribat, és probable que es quedin per sempre.
Genètica i edat
La prevalença del tinnitus augmenta amb l’edat i es pensa que està relacionada amb una sèrie de factors ambientals, però fins al 2017 amb prou feines s’havia investigat sobre la contribució genètica en els acúfens.
Entre l’1 i el 2% de la població, els símptomes són un problema de salut molt molest amb repercussió en les activitats diàries, la feina i el son.
«Múltiples causes»
«Són un símptoma que es pot deure a múltiples causes, tot i que rarament solen ser greus. Es poden percebre en només una oïda o per tot el cap i augmentar en intensitat per diversos factors. Els pacients perceben sons molt variats, com motors, vent...», explicava fa una mica més d’un lustre la doctora Ana María García Arumí, cap de secció del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
«Per poder ajudar qui els pateix, s’ha d’intentar esbrinar la causa que els produeix», continuava la doctora.
Ara hi ha hipòtesis que apunten que podria ser una de les últimes seqüeles del coronavirus, en concret de la variant òmicron.
Relació
Una investigació de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIIT) ha destapat un nou efecte del coronavirus fins ara desconegut, el tinnitus.
L’Associació de Persones Afectades per Tinnitus defineix aquesta disfunció com «una experiència subjectiva: se sent un so quan no es presenta cap so físic extern. Algunes persones l’experimenten com un ‘soroll al cap’ o una ‘dringadissa de l’oïda’ i utilitzen una varietat de termes com xiuxiueig, rugit o grill per descriure’l».
L’organització afegeix que «problemes no associats amb l’oïda poden causar tinnitus com un trauma al cap, trastorns de la vèrtebra cervical (coll) o de l’articulació temporomandibular (la mandíbula). El tinnitus també pot ser causat per malalties cardiovasculars, al·lèrgies, tiroide subactiva o degeneració dels ossos de l’oïda mitjana». I destaquen: «És important notar que més de 200 fàrmacs receptats i no receptats tenen el tinnitus com a molt possible efecte secundari».
Investigació de final d’any
Notícies relacionadesSegons la investigació de l’otorrinolaringòloga Konstantina Stankovic, que cada cop va començar a rebre més pacients amb aquesta patologia després d’haver-se infectat, «el virus SARS-CoV-2 podria infectar cèl·lules de l’oïda interna i podria provocar pèrdua d’audició i tinnitus», segons recull la publicació ‘Stanford Medicine’.
«Al principi, això es va deure perquè les proves de rutina no estaven disponibles per als pacients a qui se’ls va diagnosticar covid», diu Stankovic. «A més, quan els pacients tenien més complicacions potencialment mortals, no feien gaire atenció a si la seva audició era reduïda o si tenien tinnitus».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia