Cardiologia

Investigació: més infarts i de més gravetat en els dies de més contaminació

Un estudi de l’Hospital de La Princesa, que va analitzar les dades de 192 pacients amb infart de miocardi o angina estable, determina que l’alta contaminació promou un descontrol del sistema que regula la inflamació associada a l’infart

Investigació: més infarts i de més gravetat en els dies de més contaminació
2
Es llegeix en minuts

Un grup d’investigadors del madrileny Hospital Universitari de La Princesa, liderats pel cardiòleg Alberto Cecconi, i en col·laboració amb el Centre Nacional d’Investigació Cardiovascular (CNIC), ha publicat un article a la prestigiosa revista Scientific Reports, del grup Nature, que demostra com influeix l’exposició recent a contaminació de l’aire en l’infart de miocardi. Les troballes impliquen que l’alta contaminació promou un descontrol del sistema que regula la inflamació associada a l’infart. En els dies de més contaminació es produeixen més infarts, de més extensió i de pitjor pronòstic, i són dades que cobren especial rellevància a Madrid i Barcelona, les dues ciutats més poblades i amb més densitat de trànsit.

Segons informen des del centre sanitari, l’estudi va analitzar exhaustivament les dades de 192 pacients amb infart de miocardi o angina estable i, de forma paral·lela, va recollir la informació de les estacions de mesurament de la qualitat de l’aire més pròximes als seus domicilis. La investigació revela un dels mecanismes involucrats en la malaltia cardiovascular induïda per la contaminació.

Els resultats dels investigadors van evidenciar que, una exposició més gran a contaminants de l’aire en les 24 hores prèvies a l’ingrés, s’associa a canvis proinflamatoris específics en el perfil dels limfòcits i de l’expressió gènica (micro RNA) dels pacients. Aquestes troballes impliquen que l’alta contaminació promou un descontrol del sistema que regula la inflamació associada a l’infart.

Els riscos de la contaminació

La investigació, precisen des del centre hospitalari, respon a la recent crida de la Societat Europea de Cardiologia (SEC) que, conscient de l’alt cost social en termes de morts i discapacitat que la contaminació de l’aire suposa en el nostre entorn més pròxim, ha animat els professionals de la salut que s’involucrin activament i informin la població dels riscos per a la seva salut que comporta respirar aire contaminat.

Tot i que diverses investigacions prèvies ja han posat de manifest el vincle entre la contaminació de l’aire i les malalties cardiovasculars com infarts de miocardi i ictus, l’estudi de l’Hospital de La Princesa permet descobrir mecanismes no coneguts prèviament. Per exemple, queda comprovat que, en els dies de més contaminació, es produeixen més infarts, sent aquests de més extensió i de pitjor pronòstic.

Dades que cobren especial rellevància, apunten els investigadors, a les dues ciutats espanyoles més poblades i amb més densitat de trànsit, Madrid i Barcelona. Les ciutats destaquen, entre altres d’Europa, per excés de morts anuals en relació amb la contaminació de l’aire (The Lancet Panetary Health. 2021).

Notícies relacionades

Els autors de l’estudi recorden que el reconeixement dels factors de risc cardiovascular –la hipertensió, el colesterol o el tabaquisme– i el seu control han sigut processos clau de la medicina recent per millorar la salut de les persones. Segons els autors de l’estudi, la contaminació d’aire és un factor de risc cardiovascular d’alt impacte i urgeix la implementació d’estratègies de prevenció col·lectives.

L’article és fruit de la col·laboració entre els serveis de Cardiologia –al qual pertanyen els doctors Alberto Cecconi, Jesús Jiménez Borreguero, Ancor Sanz, Fernando Rivero i Fernando Alfonso–, i Immunologia, amb els doctors Francisco Sánchez Madrid i Hortensia de la Fuente, de l’Hospital de La Princesa, juntament amb els doctors Pilar Martín i Rafael Blanco del CNIC.