Estudis postobligatoris
FP a Catalunya: totes les claus de l’oferta per al curs vinent
Catalunya augmenta un 34% l’oferta de places de cicles formatius per al curs vinent
Els alumnes que acabin quart de l’ESO tindran accés preferent en aquests estudis, que amplien també especialitats
Donar resposta a les noves necessitats del mercat laboral i de l’alumnat és una de les premisses d’aquest nou model de formació professional (FP) a Catalunya, que es presenta amb la integració de la formació professional bàsica, els cicles formatius i la formació contínua, i amb un augment del 34% de les places totals per al curs 2022-2023. El nou model, presentat aquest dilluns, integra tots els models d’FP en un únic sistema i té com a objecte oferir una oferta formativa integrada entre el Departament d’Educació i el Departament d’Empresa i Treball. El titular de la primeres d’aquestes conselleries, Josep Gonzalez-Cambray, ha incidit que aquesta proposta aborda les noves necessitats empresarials i socials de Catalunya. «Aquest model dona una resposta a la perspectiva i necessitats del nostre mercat laboral. A més amb aquesta integració de la formació professional garantirem la qualificació de les persones a curt, mitjà i llarg termini», ha comentat Cambray. Amb aquest nou model s’engloben els àmbits de formació i treball per a així crear un únic sistema flexible que englobi tota la formació professional i s’adapti a les noves necessitats de la societat i el teixit empresarial.
Roger Torrent, conseller d’Empresa i Treball, ha remarcat la importància d’aquest model i ha celebrat que per fi es presenti una oferta educativa que doni resposta a les noves necessitats del teixit empresarial. «La transformació demana noves competències professionals que les empreses necessiten per a la transformació del nou sistema productiu i amb aquest model podem donar resposta a aquestes noves necessitats», ha remarcat.
Més oferta formativa
L’ampliació i el reforç de l’oferta formativa és una de les grans novetats que porta el model FPCAT 365, que posa èmfasi de manera significativa en la formació inicial, amb 276 nous grups de formació professional, que representa un augment del 137% respecte al curs anterior. Quant als cicles formatius s’afegeixen noves propostes en els àmbits d’economia digital, economia verda i atenció a les persones, destinant una partida de 23 milions d’euros a aquestes àrees, i augmenta l’oferta de places per a cicles com el de promoció i igualtat de gènere. Un total de 33 noves propostes per a PCI i 55 per a FP que aborden les necessitats tant del teixit empresarial de Catalunya com dels futurs alumnes adaptant-se a més als pilars formatius prioritzats per la Unió Europea. Quant al nombre de places, es doblen en els certificats de professionalitat i formació contínua, i augmenten en 7.593 les places per a cicles formatius, un augment que representa un 34% respecte al curs anterior englobant les tres disciplines formatives. Aquest augment ve de la mà d’un reforç de personal, amb la integració de 1.022 nous docents per al curs 2022-2023. A més, una quarta part d’aquests nous grups es destinaran a persones en situació de vulnerabilitat per a així reduir la bretxa formativa entre les persones.
Notícies relacionadesUn altre dels punts que cal destacar del nou model és el reforç en l’orientació acadèmica, amb més de 2.400 punts d’informació i amb un enfocament eminentment pràctic perquè l’alumne pugui escollir amb la informació més gran possible, i l’obertura a Barcelona de l’Oficina d’Accés a la Formació Professional. A més s’incrementen les aules de tecnologia aplicada i s’implementa un pla pilot d’impuls a les llengües estrangeres, amb auxiliars de conversa i recursos per facilitar les estades a l’estranger perquè els alumnes millorin les competències lingüístiques.
Nous processos de preinscripció
Una de les novetats clau que es presenten en aquest nou model de formació professional és la modificació del sistema i els terminis de matrícula i preinscripció. A partir d’aquest any l’alumnat que finalitzi 4t d’ESO tindrà un accés preferent en la preinscripció als cicles de grau mitjà, mesura que, des del Departament, consideren clau per combatre l’abandonament escolar en aquestes edats. A efectes pràctics s’obren dos processos de preinscripció: un per a l’alumnat que acaba l’ESO o PFI – i que compleix com a màxim 18 anys durant el 2022 – i vol continuar la seva formació amb una FP, que haurà de realitzar el tràmit del 20 al 26 d’abril, i un altre procés per a la resta de l’alumnat que desitgi cursar un cicle formatiu de grau mitjà, que hauran de realitzar els tràmits del 17 el 23 de maig. Per a grau superior la preinscripció serà del 25 al 31 de maig per a tots els alumnes. Aquest canvi en la preinscripció, a més, es fa perquè totes les persones que vulguin continuar els seus estudis amb un cicle formatiu puguin optar a una plaça ja que en els cursos anteriors molts dels preinscrits que havien obtingut plaça, renunciaven al final del procés a la plaça que se’ls havia assignat, cosa que dificultava l’entrada a altres alumnes que realment volien realitzar aquests estudis.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao