Emergència social
Vint-i-cinc immigrants de la nau de Gorg de Badalona es queden al carrer després de sortir de l’alberg
Els afectats que s’han allotjat tres mesos en un hostal de Badalona reclamen una resposta institucional per poder regular la seva situació
«Molts de nosaltres només volem treballar per poder esta dins de la legalitat i tenir una vida digna... No puc aguantar més aquesta situació», comenta Amadou
Tres mesos després del desallotjament de la nau del carrer de Progrés, situada al barri de Gorg (Badalona), els antics habitants de la nau es tornen a quedar avui en una situació extrema a l’acabar-se la concessió de vivenda que se’ls havia proporcionat des de l’ajuntament de Badalona. Unes 55 persones van entrar a viure a un hostal de la ciutat, al cap de pocs dies que es produís el llançament de la nau el 13 de gener, i les 30 persones que continuaven residint a l’alberg han abandonat el que ha sigut la seva casa aquests tres mesos per tornar a malviure al carrer. Entre mitges somriures i cares de preocupació han abandonat l’hostal des de primera hora del matí, molts sense saber encara on anar. «Continuen sense donar-nos solucions. Hem pogut estar aquí durant tres mesos però avui ens n’hem d’anar i continuem sense tenir cap tipus de resposta de l’administració. Molts de nosaltres només volem treballar per poder estar dins de la legalitat i tenir una vida digna, però avui ens tornem a quedar al carrer sense saber què serà de molts de nosaltres», ha explicat Amadou mentre acabava de recollir les seves pertinences. «Jo avui m’aniré a una altra ciutat d’Espanya, buscaré feina al camp o on sigui, però no puc aguantar més aquesta situació».
Sense una alternativa
De les 30 persones que han estat acollides durant aquests tres mesos en aquest alberg situat a la plaça de Pep Ventura, són 25 les que avui es queden sense cap tipus de solució habitacional. «No ens volen aquí. Que ens enviïn a l’Àfrica o no ens deixin entrar, però malviure d’aquesta manera no és digne per a ningú. Mentre a nosaltres ens fan fora estem veient com s’acull milers d’ucraïnesos, i no dic que estigui malament que els acullin, però tots som persones i tots tenim drets. Si no ens volen quan tenim papers, quan no els tenim, menys», ha comentat Kandi mentre agafava les seves crosses.
Mamadou, un altre dels afectats, ha explicat la situació dramàtica que viuen i ha comentat que al final l’única solució que veuen a curt termini és anar de nau en nau mentre no tinguin on viure. «Ara al carrer o a buscar una altra nau de la qual ens tornaran a fer fora i així constantment. Porto 16 anys a Espanya, he treballat en la construcció molts anys, però com que no tens papers no et fan contracte. Si no regularitzes la situació és impossible accedir a una vivenda, i així amb tot. Són tot traves i problemes. Nosaltres només volem treballar i tenir un lloc on viure, no volem viure d’ajudes, però no ens donen cap tipus de solució», ha comentat Mamadou a la porta de l’hostal. «Aquesta situació el que genera és desconfiança total cap a serveis socials i cap a les institucions perquè al final veus que mai acaben de solucionar res».
Alguns s’han ressituat durant el matí en una altra de les naus ocupades de la ciutat. Batman –així és com anomenen la persona que els ha acollit a la nau– ha obert la porta de l’edifici en el qual viuen molts dels que avui es quedaven sense alternativa habitacional. «No sé els que vindran, jo els acullo i els obro les portes, però la situació em desborda».
Compromís institucional
Notícies relacionadesDes de l’ajuntament, han assegurat que continuen treballant amb les entitats per arribar a una solució per a totes aquestes persones. David Torrens, regidor de Serveis Socials de Badalona, ha recalcat que les vies de l’ajuntament són molt limitades i que és necessari que la Generalitat i el Govern comencin a legislar per poder acabar amb aquest tipus de problemes socials. Dels 55 subsaharians que van ser acollits a l’hostal, uns 15 no tenen una solució malgrat que l’ajuntament està intentant trobar alternatives. «La situació d’aquestes persones és molt greu i cada un té un seguiment individualitzat per part de serveis socials. Set tenen un sostre gestionat per vies municipals i n’hi ha 12 que estan integrats a un pla per reincorporar-se en el sistema. Nosaltres, a més, tenim sobre la taula dos pisos d’una entitat del tercer sector on podrem reallotjar unes vuit persones i n’hi ha cinc que han entrat en el pla ACOL de la Generalitat que els permetrà tenir un contracte de 40 hores durant un any. Nosaltres com a ajuntament hem reclamat una assistència i recursos habitacionals, però això és una cosa que no arriba d’un dia per l’altre», ha comentat Torrens.
Carles Sagués, president de l’associació Sant Roc som Badalona, ha remarcat que continuaran treballant amb l’ajuntament per poder arribar a un acord com més aviat millor. «Són 25 els que es queden sense una solució habitacional. Nosaltres reclamem una pròrroga per poder donar solució a totes les persones que estaven allotjades a l’alberg i poder garantir-los una sortida digna. De moment alguns se n’han anat a altres països o han anat marxant a poc a poc a cases de coneguts i dels que queden aquí són cinc els que s’han acollit al pla ACOL i altres que han entrat a un pla d’integració».
Els immigrants de Casa Àfrica segueixen sense alternativa una setmana després del desallotjament
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034