L’educació a Catalunya
Alemanya busca talent a l’FP catalana
La Cambra de Comerç Alemanya ofereix formació gratuïta de Mecatrònica i idiomes amb pràctiques remunerades
Tres alumnes dels Jesuïtes El Clot s’han apuntat a aquest programa 2+1 que també hi ha a Madrid o Vitòria
Que la Formació Professional és una opció d’estudis dignificada, sol·licitada, de futur i d’alta inserció laboral ja està fora de dubte. I cada vegada més les empreses hi tenen la vista posada. Un dels graus amb més demanda per part del mercat laboral el de Mecatrònica Industrial, una especialitat a mig camí entre la mecànica i la robòtica i centrada a crear línies de producció i assegurar el manteniment de les màquines d’aquesta línia. Un bombó per a qualsevol empresa industrial. Les companyies alemanyes amb seu a Espanya ho tenen clar i moltes s’han embarcat, a través de la Cambra de Comerç Alemanya per a Espanya AHK, en un projecte per formar encara millor aquests especialistes. A Barcelona, aquest projecte, anomenat FP 2+1, el vehiculen a través dels Jesuïtes El Clot.
La col·laboració entre la Cambra i els Jesuïtes està pensada per als alumnes de grau superior de Mecatrònica Industrial, als quals s’ofereix la possibilitat que acabats els dos cursos d’aquest cicle facin un tercer curs d’aprofundiment de la professió. Aquest curs combina dos dies de classes teòriques a l’escola i tres dies de pràctiques remunerades a l’empresa. A més, se’ls ofereix als alumnes la possibilitat de seguir un curs d’anglès o d’alemany. El programa té cost zero per a l’alumne. Són les empreses implicades, majoritàriament de matriu alemanya, les que assumeixen l’import: uns 9.200 euros per alumne per a la formació i una beca de pràctiques mínima de 360 euros al mes que cobra directament l’alumne. Al finalitzar el curs, l’estudiant obté el títol oficial d’Alemanya. És habitual, a més, que les empreses ofereixin als joves l’opció de continuar treballant amb aquestes empreses. El sou mitjà d’aquests especialistes ronda, per començar, els 24.000 euros anuals.
Perfil molt sol·licitat
Fa anys que la Cambra de Comerç Alemanya impulsa projectes com aquest. Al principi es va començar amb especialitats administratives i a Madrid, però les empreses van plantejar fer-ho també en branques tècniques. Va ser fa set anys que es va posar en marxa el 2+1 de Mecatrònica a Madrid. I van ser les mateixes empreses una altra vegada les que van plantejar fer-ho també en altres ciutats. Aquest curs ha arrencat a Barcelona. «És un perfil professional molt sol·licitat perquè és molt transversal i la majoria d’empreses que tenen fàbriques amb producció industrial busquen aquests treballadors», explica Tanja Nause, directora de formació de la Cambra.
Entre les empreses participants Siemens, Linde, Still, Multivac Group o Kuka. Aquest curs hi ha tres alumnes apuntats. Per al curs 22-23 hi haurà entre set i vuit places. «I hi ha una noia apuntada», celebra Fernando Manzano, director d’FP dels Jesuïtes, que espera que cada vegada més alumnes s’interessin pels graus tècnics i es trenqui la bretxa de gènere que encara hi ha a l’FP.
«La nostra intenció és créixer, però dependrà de les empreses que s’interessin a finançar aquesta formació», remarca Nause, que detalla que la Cambra busca empreses i també s’encarrega del procés de selecció de l’alumnat i dels exàmens oficials. A Madrid, hi ha entre 18 i 22 alumnes. A Vitòria, entre 13 i 15. Així que Barcelona té marge per créixer. «El Departament d’Educació coneix i veu bé el projecte. La idea és internacionalitzar, visibilitzar i millorar la Formació Professional», apunta la directora de formació de la Cambra. Tot i que l’entitat sol treballar amb Jesuïtes i Salesians, «perquè tenen molta tradició en l’àmbit de l’FP», també col·labora amb centres públics, com l’Institut Esteve Terradas de Cornellà.
Pensant en el futur
El perfil d’alumne que s’interessa per aquest curs és el d’algú que vol seguir formant-se. «La Mecatrònica té molta sortida laboral. La majoria d’alumnes ja surten d’aquí amb feina. El 2+1 interessa a aquells que pensen més en el futur», assenyala Manzano. És el cas de Xavi Barco i d’Adrià Tormos, dos dels joves que han estrenat aquest 2+1. Barco té dos graus superiors, el de Mecatrònica i el d’Automatització i Robòtica. «Em va interessar perquè les empreses alemanyes tenien bona pinta», explica. Està content. Fa pràctiques a Siemens, en l’enginyeria que aquesta té a Seat. «Programo, coordino un equip i faig feines de manteniment», explica.
Notícies relacionadesTormos fa pràctiques a Still. «Em va interessar el programa perquè volia continuar estudiant i l’oferta em semblava motivadora. La formació i el títol alemany em poden obrir portes i em dona l’oportunitat d’estudiar, aprendre i treballar amb un sou», explica. A Still s’encarrega de la gestió del taller, de reparació de màquines i de recolzament a altres tècnics. L’empresa ja li ha ofert continuar. Ell s’ho està pensant perquè li agrada més el camp de l’automatització que el de la mecànica. Tant Barco com Tormos segueixen classes d’alemany a l’Institut Goethe.
«Per a les empreses això és una inversió. Creen un planter de talent», remarca Nause, que admet que aquesta idea forma part de l’ADN de l’empresa alemanya, a la qual no importa invertir en formació per buscar talent i tenir el seu propi planter. Un sistema que caracteritza l’FP alemanya, gestionada no per l’Administració, sinó per les cambres de comerç, per això el vincle amb el món empresarial i la relació amb les necessitats del mercat laboral és tan intens.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia