Astronomia

Així s’ha vist la lluna de Pasqua, la lluna rosa d’abril

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquesta Setmana Santa es podrà veure la quarta lluna plena del 2022, també coneguda com a lluna rosa. En aquesta ocasió, el satèl·lit es percebrà més gran i lluminós, tot i que amb el mateix color blanquinós de sempre menys en el crepuscle, quan s’ha aixecat sobre l’horitzó amb un lleu color salmonat.

Van ser els nadius americans qui van posar aquest nom a la quarta lluna plena de l’any. El motiu no és precisament el seu color, sinó que aquesta fase lunar coincideix amb quan floreix la flox molsosa, una espècie de planta que sí que és rosa. La lluna rosa també és coneguda com a lluna de Pasqua. En aquest cas, la raó és que les dates de la Quaresma i la Setmana Santa es decideixen en funció del calendari lunar. Així, el dia de la primera lluna plena de la primavera indica que el següent diumenge se celebra la Pasqua

Aquesta primera lluna plena de la primavera ha sortit sobre l’horitzó a les 20.46 hores a la Península i vuit minuts després s’ha pogut veure sencera. El satèl·lit s’haurà amagat a les 07.35 hores del diumenge 17 d’abril.

Notícies relacionades

Qui s’hagi esperat un espectacular fenomen astronòmic i hagi quedat decebut wa pot consolar escoltant una cançó meravellosa: ‘Pink moon’, del malaguanyat Nick Drake.

Per cert, no confondre amb la cançó napolitana ‘Luna rossa’ (vermella).

Temes:

Lluna Astronomia