Consell de Ministres
El Govern central posa fi a l’ús obligatori de la mascareta en interiors
Darias aclareix que en l’àmbit laboral, amb «caràcter general», no es requerirà que s’utilitzi, però els serveis de prevenció en tindran l’última paraula
Mascaretes a la feina: ¿n’he de continuar utilitzant?
¿On serà obligatori continuar portant mascareta en interiors?
¿Quin dia deixen d’utilitzar-se les mascaretes en interiors?
Espanya ha fet aquest dimarts un dels passos més esperats per la ciutadania per normalitzar la vida amb la covid-19, virus que tot indica que ha arribat per quedar-se i del qual no serà senzill deslliurar-se. Però l’alta taxa de vacunació ha afavorit que causi estralls més lleus, per la qual cosa el Consell de Ministres ha aprovat el reial decret a través del qual es posa fi a l’obligatorietat de portar mascaretes a tots els espais tancats. A partir de demà, 20 d’abril, quan es publiqui al BOE, només caldrà portar el tapaboques als transports públics, als centres sanitaris i a les residències.
Aquestes excepcions venen marcades pel desig de protegir les persones més vulnerables. Per això, segons ha detallat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, el tapaboques serà preceptiu en establiments sanitaris com hospitals, centres de salut, centres de transfusió o farmàcies, per als treballadors i els visitants. Únicament no serà obligatori per a les persones ingressades quan siguin dins de les habitacions.
Tampoc serà preceptiu per als residents de centres sociosanitaris i geriàtrics, però sí per als empleats i les visites. I també es manté a tots els transports públics, excepte a les andanes i els accessos. El cas dels vaixells i embarcacions en els quals no sigui possible mantenir la distància d’1,5 metres, tret dels camarots, serà preceptiu quan siguin compartits.
Les empreses
En l’àmbit laboral, en què la flexibilització genera més dubtes, Darias ha insistit que no serà necessari amb «caràcter general». No obstant, ha precisat que si els serveis de prevenció, després d’avaluar el risc del lloc de treball, consideren necessari utilitzar-la, podran imposar-la. La Ponència d’Alertes, que reuneix els experts del Govern central i les autonomies, va aconsellar portar-la quan no es pugui respectar la distància de seguretat o la ventilació adequada. Queda per saber com ho aplicaran les empreses.
I en l’àmbit escolar «no s’utilitzarà en cap cas», segons ha assenyalat de forma taxativa la ministra, després que autonomies com Andalusia, una de les més reticents davant la retirada, hagi mostrat el seu desig d’anar «gradualment» dels cursos inferiors als superiors. Malgrat la rotunditat de la titular de Sanitat, en moltes escoles persisteixen alguns dubtes i s’esperarà a conèixer el redactat final en el BOE, tret de Catalunya, on el Govern ha permès ja aquest dimarts que els estudiants tornin de les vacances sense el tapaboques.
Finalment, tot i que no sigui obligatori, Darias ha aconsellat un «ús responsable» de la mascareta en esdeveniments multitudinaris i en interiors per a persones de més de 60 anys, amb malalties greus, embarassades i en entorns familiars i reunions, en funció de la vulnerabilitat dels participants, ja que que no sigui obligatori no implica que no pugui utilitzar-se de forma voluntària, com ja passa als carrers.
Els antecedents
La mascareta forma part de la vida dels espanyols des del 21 de maig del 2020, quan el Govern central va imposar la mesura de protecció a tots els espais públics sempre que no fos possible mantenir la distància de seguretat. A partir d’aquell moment, la norma s’ha anat modificant, però sempre mantenint l’obligatorietat als interiors.
Així, el març del 2021 es va imposar als exteriors fins i tot quan es pogués respectar la distància, però a l’estiu es va flexibilitzar i no era obligatòria sense distància, fins que al desembre es va endurir de nou en espais oberts, en contra de l’opinió de la majoria d’experts, que consideraven que per frenar la variant òmicron hauria sigut millor optar per altres mesures, ja que els contagis als exteriors són més difícils.
De fet, el decret es va convalidar per la mínima i gràcies al fet que es va incloure en la norma que actualitzava la ‘pagueta’ dels pensionistes. L’enduriment va estar en vigor fins al 9 de febrer, quan es va prescindir de l’obligatorietat als exteriors excepte en esdeveniments multitudinaris.
La incidència
Notícies relacionadesAl cap de pocs dies, Pedro Sánchez va obrir la porta a flexibilitzar-ne l’ús també en interiors, però la decisió s’ha retardat fins aquest dimarts a causa que la sisena onada no ha descendit tant com s’esperava. De fet, la incidència s’ha incrementat en l’última setmana a més de 500 casos per 100.000 habitants, segons les dades de contagis en els majors de 60 anys, ja que Espanya va optar per canviar fa tres setmanes l’estratègia de vigilància i només es comptabilitzen les infeccions en majors i vulnerables.
Per això molts experts han mostrat la seva discrepància amb el fet que el final de les mascaretes arribi sense esperar a comprovar si la nova fase, en què els contagiats asimptomàtics o lleus no han de fer quarantena però sí portar mascareta (també a partir de demà), provoca més incidència. Al contrari, fa setmanes que altres especialistes demanen desterrar una mesura que ha contribuït, com cap altra, a l’anomenada ‘fatiga pandèmica’.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat