Guerra a Ucraïna

Un total de 134.000 desplaçats ucraïnesos han arribat a Espanya

D’aquests, un 72% són dones i un 37% menors. En total, 64.000 s’han acollit a l’ordre de protecció temporal

Un total de 134.000 desplaçats ucraïnesos han arribat a Espanya
4
Es llegeix en minuts

Un total de 134.000 desplaçats ucraïnesos han arribat a Espanya des que va començar la invasió russa al país, segons ha avançat el president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seva visita el centre de refugiats habilitat a Màlaga per a la recepció, atenció i derivació de ciutadans que fugen del conflicte. D’aquests, un 72% són dones i un 37% menors, i en total, 64.000 s’han acollit a l’ordre de protecció temporal.

Sánchez ha assegurat que en la seva pròxima trobada a Ucraïna amb el president del país, Volodímir Zelenski, li «traslladarà el compromís rotund, inequívoc de la Unió Europea, però sens dubte del Govern d’Espanya, de la societat espanyola i del conjunt de les seves institucions per la pau»; així com la solidaritat amb el poble ucraïnès i amb els refugiats.

«Farem tot el que estigui a la nostra mà perquè es garanteixi més aviat que tard, quan abans la pau a Ucraïna, i mentrestant desplegar tota l’ajuda humanitària que estem desplegant des del Govern d’Espanya, militar i també l’acollida a la nostra terra de tots els refugiats», ha assenyalat el president.

A més, ha destacat «l’esforç ingent» que estan realitzant totes les administracions públiques amb la col·laboració de les ONG i els seus voluntaris «per traslladar i materialitzar aquesta solidaritat» que s’està veient des del principi del conflicte en la ciutadania espanyola envers una societat que està patint un terrible esquinç procedent d’una guerra cruel, injusta i il·legal que condemnem des del principi per part d’Espanya i la UE».

El president ha assenyalat que els refugiats «fonamentalment són mares amb els seus fills i per desgràcia molts dels seus marits, germans o pares estan defensant el seu país». A més, ha dit que l’edat mitjana és de 28 anys, un 60% tenen titulació superior i un 20% títol de formació professional. «Són gent qualificada que el que volen és fer prosperar al seu país i fins que arribi aquell moment poden comptar amb la solidaritat d’Espanya, com hem fet sempre», ha assegurat al·ludint a l’acolliment.

«Espanya està donant un exemple de solidaritat internacional», ha insistit Sánchez, que ha expressat també l’«orgull de país, que totes les institucions, el conjunt de la societat espanyola estiguem tan units en una resposta tan solidària com la que està donant el conjunt de la UE amb la societat ucraïnesa».

Com a mostra de la solidaritat, ha precisat que el sistema d’acollida tenia a finals de març unes 6.000 places d’acollida i ara són més de 24.000, de les quals 18.000 ja estan ocupades; a més dels quatre centres creats, a Madrid, Barcelona, Alacant i el de Màlaga; i les prestacions econòmiques que s’estan posant en marxa.

També s’ha referit als projectes pilot «d’acollida amb famílies espanyoles» que ja han traslladat la seva voluntat d’acollir refugiats, que s’estan posant en marxa a les províncies de Màlaga, Madrid, Múrcia i Barcelona».

Sánchez també ha agraït l’oferiment des del primer moment de l’Ajuntament de Màlaga per tenir «aquest centre digne per acollir i rebre refugiats», unes instal·lacions que es pretenen ampliar amb un mòdul més i també la col·laboració de la Junta d’Andalusia, per exemple en l’escolarització dels nens.

«Temps rècord»

Sánchez ha tingut un apartat especial per a la feina dels voluntaris de les ONG «que estan donant exemple d’aquesta solidaritat» que representa tots. Respecte a això, ha dit, per exemple, que el 80% dels voluntaris a CEAR són ucraïnesos, «coneixen l’idioma i també la cultura, amb la qual cosa miren de facilitar aquest trànsit en l’aterratge» a Espanya».

«Tot ho estem fent en un temps rècord, d’una manera jo crec que exemplar i això fa reduir substancialment les incerteses que puguin tenir aquests refugiats quan arriben a un país que desconeixen», ha destacat, apuntant que Espanya és «un país que obre els braços per materialitzar aquesta solidaritat de Màlaga, Andalusia i tot Espanya amb els que estan patint en primera persona les conseqüències d’aquesta injusta i esperem breu guerra», ha finalitzat.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assenyalat que aquests centres d’acolliment «simbolitzen la solidaritat de la societat espanyola amb els refugiats», ja que permeten que obtinguin permisos de residència i treball, amb la qual cosa es dona «certesa des del primer moment». Així mateix, ha destacat la feina conjunta de diferents entitats, com la Policia Nacional o la Seguretat Social, i la coordinació amb altres administracions.

Per la seva banda, la consellera de Foment de la Junta d’Andalusia, Marifrán Carazo, ha assegurat que el Govern andalús està col·laborant en el marc de les seves competències, per exemple amb la vacunació i l’escolarització; indicant que «s’ha treballat en equip des del primer minut» a través de diferents conselleries, «posant a disposició els recursos que tenim a les nostres mans per atendre aquestes persones».

Notícies relacionades

Finalment, l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre, ha destacat que el centre és «exemple i símbol de solidaritat» i que s’ha respost a la sol·licitud d’ampliació de les instal·lacions. «Estem encantats d’oferir l’espai pròxim del pàrquing, d’uns 5.000 metres quadrats, per complementar la capacitat d’acollida», ha remarcat.

A més, ha incidit també en la solidaritat de la societat malaguenya i del moviment associatiu amb l’enviament d’aliments; així com de les 800 famílies a la província interessades en l’acollida.